“Al mal temps, bona cara”. Ara deixem fer als experts. Andorra es una petita illa entre muntanyes. Estic segur que si sap adaptar bé el model de gestió de pandèmies que han portat a terme els tigres asiàtics, amb dos vèrtex d’actuació clars, resposta oportuna del govern i consciència ciutadana basada en informació activa clara, el Principat pot sortir airós de la emergència mèdica que ara ens ocupa. Personalment, però, crec que cal preparar-nos ara mentre estem confinats, per al que vindrà després, doncs d’aquí uns mesos, un cop passada la gran onada, ja hi haurà moltes coses que definitivament no seran mai més iguals.
Aquest virus es amb seguretat el catalitzador que ens fa entrar de cap a la 4a revolució industrial, en un tres i no res. Haurà canviat la nostra percepció del món en molts àmbits. N’enumero alguns, els que crec que seran més importants:
- 1) Serem més conscients de la nostra fragilitat. Això farà que els governs es vegin obligats per l'exigència dels ciutadans a invertir molts més diners en els sistemes sanitaris i en les partides destinades a la investigació en general. En contrapartida també tindrem la necessitat de buscar la nostra part més espiritual o religiosa i trobar la nostra essència.
- 2) Acceptarem que Xina i l’orient en general ens ha guanyat definitivament aquesta guerra. Europa ja no es el centre del món. El mapamundi que ens ensenyaven a l’escola ha girat; definitivament som perifèria. Vindran noves formes de relacionar-nos amb l’administració, de votar, de fer palès el sufragi i el control ciutadà als nostres polítics. Potser adoptem d’una vegada un model meritocràcia on a la política hi accedeixin els més preparats. Necessitem experts i tècnics. Els populismes i l’extrema dreta no podran aguantar. Bolsonaro, Salvini, Modi, Johnson, en aquest temps de disrupció accelerada on ara entrem, la seva estratègia de negació, dessensibilització, culpa i destrucció serà l’arma de doble tall que els autodestruirà.
- 3) Sorgiran noves empreses especialment relacionades amb la cura de les persones i del medi, de cosmètica, de farmàcia. Tornarem a valorar i respectar la terra. Sorgiran també multitud de nous gadgets per auto controlar-nos i monitoritzar la nostra salut. Aquests ja no seran un accessori, seran claus, tot per estar més preparats per enfrontar-nos a la següent pandèmia.
Encarem un futur desconegut, inexplorat, però que també pot ser increïblement engrescador. Fa vertigen. Serà molt dur. Però l'oportunitat hi és. L’aprofitarem?
- 4) Els antivacunes perden. Tots ens haurem d’immunitzar. No val fiar-ho tot a la sort. El rentat de mans i altres rutines de profilaxi ja seran un acte reflex en el nostre dia a dia. El zoom, l’skype, el meet, etc..., també.
- 5) Incrementarà el valor de l’entreteniment, sobretot on-line. Però també sorgiran nous jocs, noves plataformes que conviuran amb els tradicionals que sense cap dubte tornaran a ser presents un altre cop a les cases.
- 6) La nostra producció artística augmentarà i sorgiran altres maneres de compartir-la amb el públic així com altres formes de monetitzar-la.
- 7) La majoria d’intermediaris desapareixeran en tots els sectors. L’intermediari que no aporti molt valor a la cadena desapareixerà engolit per la tecnologia. Banca, assegurances, immobiliària, patiran molt. També canviarà la relació dels treballadors amb les empreses. Les empreses seran llocs on socialitzar-se amb els companys, no on únicament treballar. El treball ja serà teletreball en molts casos i en tot cas més flexible. S’introduirà poc a poc una renda mínima per qui no pugui sobreviure als canvis i la robotització farà que la producció industrial ja no sigui humana.
- 8) Sorgiran noves formes de monetitzar la informació i els RRSS que circulen per les xarxes, els mitjans de comunicació ja no seran com els coneixem fins avui.
- 9) Els viatges indiscriminats es reduiran. La nostra petjada ecològica prendrà valor en el nostre lleure.
- 10) El tsunami sobre el comerç tal com el coneixem ara serà devastador. Impagaments, tancaments de negoci, impossibilitat de llogar els locals tancats. Ara, una esperança, també generarà una explosió de noves companyies, amb noves tecnologies aplicades a la venda a distància i a la venda entesa com una experiència (emprovadors amb Realitat Virtual, Intel·ligència Artificial aplicada a la venda, etc...). El sector del luxe patirà encara més.
El que està clar és que aquests propers mesos canviaran el món tal i com el coneixem ara. La disrupció del coronavirus és només un presagi del que està per venir. Encarem un futur desconegut, inexplorat, però que també pot ser increïblement engrescador. Fa vertigen. Serà molt dur. Però la oportunitat hi és. L’aprofitarem?
Comentaris (4)