Apostem per la mobilitat sostenible

Fa un segle que estem construint ciutats a mida dels vehicles privats i més ara que augmenta la població exponencialment. Però hem de tenir en compte que més població i més mobilitat no s’ha de traduir en més vehicles i carreteres. Ara és hora de fer les ciutats a mida del transport públic i sostenible. En aquest context, el transport segregat apareix com una opció molt vàlida per resoldre els problemes.

Una opció molt vàlida és el transport per cable aeri i terrestre que redueix el consum d’energia i aposta per les energies netes i renovables. Hem de donar via lliure a la seva instal·lació perquè comprengui el nombre més gran de quilòmetres. El servei del transport públic als països petits és més eficient que el vehicle privat. Però perquè això passi s’ha de creure en el pla que el desenvolupi i canviar la mentalitat de la població.

“El transport per cable és una bona opció per descongestionar la xarxa viària del país, on cada dia es produeixen més de 300.000 desplaçaments diaris, en els quals sis de cada deu són en vehicle privat”

Si comparem un país com Andorra on les distàncies són curtes en comparació amb les grans ciutats el transport segregat sembla una gran opció. Perquè es facin una idea, la distància entre el centre d’Escaldes-Engordany i de Canillo és de 10 quilòmetres, que en transport per cable aeri, per exemple, seria fàcilment assolible en menys de deu minuts. Sense embussos ni interacció amb altres vehicles. Un desplaçament on els riscos de patir un accident disminuirien considerablement i provocaria un desplaçament còmode i del tot passiu per als ciutadans. A més a més, els ciutadans d’Andorra ja estem acostumats a desplaçar-nos en funicular per accedir a les pistes d’esquí.

En aquest sentit, el transport per cable és una bona opció per descongestionar la xarxa viària del país, on cada dia es produeixen més de 300.000 desplaçaments diaris, en els quals sis de cada deu són en vehicle privat. Existeixen altres propostes de transport segregat, però Andorra juga amb el hàndicap de no tenir xarxa ferroviària. Altres països com Alemanya, Dinamarca o Suècia van optar per conservar l’antiga línia de tren i ara han pogut adaptar-la als nous mètodes de mobilitat.

Hem d’afegir que l’emergència climàtica ha posat més pressió al sistema de mobilitat de les ciutats. Per tant, reduir les emissions de carboni a l’atmosfera passa també per incentivar l’ús d’un tipus de transport segregat que no genera residus. Reduir l’ús del vehicle privat i incentivar el transport per cable com a mètode de desplaçament recurrent és un element cabdal en aquest sentit. A més a més, hem de recordar que Andorra opta a ser reconegut com el primer país reserva de la biosfera, per tant, cal prendre consciència de forma real que el nostre entorn l’hem de cuidar entre tots.