Aplicació provisional de l’acord amb la UE

Comentaris

En els cercles polítics es parla aquests dies, segons els mitjans de comunicació, de la hipotètica aplicació provisional de l’acord amb la UE, per al qual em referiré a aquesta qüestió i la possibilitat, o no, de la seva aplicació dins de l'ordenament jurídic andorrà.

La Comissió de Dret Internacional de les Nacions Unides va redactar una “Guia de l’Aplicació Provisional dels Tractats”, basada en l’article 25 de la Convenció de Viena sobre el Dret dels Tractats i disposa que “un tractat o una part d’un Tractat pot ser aplicat provisionalment, abans de la seva entrada en vigor, si al mateix Tractat així ho disposa o si s’ha convingut una altra forma”, i l’acord d’associació signat amb la UE no disposa res amb relació a l’aplicació provisional d'aquest, excepte error de qui subscriu. Això no obstant, res impedeix que el Consell General i el Govern puguin iniciar el treball ingent d’adaptació de la legislació andorrana per fer-la homogènia i compatible amb la Unió Europea.

Els tractats internacionals estan reconeguts en el Capítol II del Títol IV de la Constitució d’Andorra i desenvolupats per la Llei qualificada reguladora de l’activitat de l’Estat en matèria de Tractats. L’aplicació provisional d’un Tractat està recollida expressament en l’article 18 de la precitada llei que estableix que en els casos d’extraordinària i urgent necessitat, el Govern podrà obligar-se a l’aplicació provisional, totalment o parcial, d’un Tractat abans de la seva entrada en vigor, sempre que no afecti les matèries reservades a Llei Qualificada ni a l’article 65 de la Constitució, ni produeixin situacions pràcticament irreversibles. Per tant, la llei, requereix tres requisits materials, a part dels formals, per poder fer l’aplicació provisional d’un Tractat: primer, necessitat extraordinària i urgent, segon, que no afecti les matèries reservades a llei qualificada ni a l’article 65 de la Constitució, i tercer, que no produeixi situacions irreversibles. És a dir, han de donar-se els tres requisits conjuntament.

“El vot dels electors no decidirà el contingut de l’acord, sinó que únicament avala el fet pràcticament consumat de l’acord d’associació, i per tant el referèndum, que en teoria serveix per aproximar el poder decisori als ciutadans i en realitat no apropa tan dita capacitat decisòria com es podria esperar”

Pel que fa al primer requisit -necessitat urgent i extraordinària- no crec que sigui el cas, donat el temps que ha transcorregut d'ençà que es va iniciar les converses amb la UE (nou anys) i la possibilitat d’haver de renegociar algun aspecte d'aquest, com és pràcticament normal en qualsevol Tractat internacional d’aquestes característiques, per tant, entenc que no es dona aquest requisit.

Pel que fa al segon requisit -matèria reservada a Llei Qualificada i que afecti a l’article 65 de la Constitució- es poden resumir en el mateix argument, ja que, des del meu punt de vista, afecta directament la jurisdicció única que ostenten els Batlles i Tribunals d’Andorra, segons la Llei qualificada de la Justícia. El preàmbul de l’acord d’associació estableix la jurisdicció exclusiva del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) per garantir la interpretació i l’aplicació uniformes de l’acord d’associació, per tant, perquè un Tractat, encara que tingui caràcter provisional, formi part de l’ordenament jurídic andorrà ha de ser publicat al Butlletí Oficial del Principat d’Andorra, i això comportaria que els Batlles i Tribunals andorrans no tindrien jurisdicció ni competència per poder interpretar el repetit acord d’associació, ja que aquesta funció és exclusiva del TJUE (arts. 91 94 Acord d’Associació).

Finalment, i des d'un punt de vista polític, els electors del futur referèndum han de partir d'un punt decisiu i condicionant que incideix directament en la ciutadania, que si ve conservarà una certa capacitat decisòria, la realitat és que la decisió d'adhesió a l’acord ha sigut presa prèviament per als representants polítics. El vot dels electors no decidirà el contingut de l’acord, sinó que únicament avala el fet pràcticament consumat de l’acord d’associació, i per tant el referèndum, que en teoria serveix per aproximar el poder decisori als ciutadans i en realitat no apropa tan dita capacitat decisòria com es podria esperar. I, si a aquesta reflexió, afegint la possibilitat d'aplicació provisional de l’acord d’associació no tinc cap mena de dubte que pot provocar un absentisme i desinterès electoral.

Comentaris (2)

Trending