Andorra per la pau

Per un mecanisme de substitució mediàtica d’un desastre per un altre de pitjor, fa dies que estem més pendents de la guerra a Ucraïna que de la pandèmia de covid. Hi ha molts altres conflictes armats al món, però aquest ens queda a prop i ha mobilitzat i unit Europa amb més força que els interessos mediambientals, econòmics o polítics compartits.

Entre les nombroses mostres de rebuig a la violència i d’expressió d’opinions als mitjans de comunicació i les xarxes socials, em vaig fixar en una piulada de la periodista Marisol Fuentes que reclamava rigor i contenció als companys d’ofici dient que no calia mostrar la guerra com si fos un videojoc o una sèrie de Netflix. Però no deu ser fàcil trobar l’equilibri entre la notícia i l’espectacle, o aconseguir que la informació sigui fidel a la veritat. Com diu aquella dita en anglès, “no news is good news”. En general, sabem que si no tenim informació sobre algú o alguna cosa és que no ha passat res de dolent, i a la inversa: les males notícies s’estenen ràpid i per tots els mitjans.

“A la concentració de suport al poble ucraïnès que va tenir lloc el dimarts 1 de març a Andorra la Vella es van repetir un parell de proclames: ‘No a la guerra’ i ‘Andorra per la pau’. Em quedo, sobretot, amb la segona”

Però m’agradaria fixar l’atenció en la pau i fer una ínfima aportació, encara que sigui simbòlica i testimonial, a l’evolució cap a la millora dels molts conflictes armats que tenim al món. L’any 2018 es va publicar el ‘Diccionari de relacions internacionals’ del TERMCAT (el podeu consultar en línia en aquest enllaç). El departament de Política Lingüística del Govern va participar en l’elaboració i l’edició d’aquest diccionari, que conté molts termes referents a la diplomàcia i les relacions de cooperació entre països. Us en reprodueixo uns quants per fer-ne ressò:

Ajut humanitari: ajut material o logístic que es proporciona a les víctimes de desastres amb l’objectiu de proveir-les a mitjà i llarg termini de béns i serveis bàsics per garantir-ne la subsistència i el desenvolupament futurs. (Sovint es proporciona a continuació de l’ajut humanitari d’emergència, que és més urgent i a curt termini.)

Alto el foc o suspensió d’hostilitats: cessació temporal dels actes de guerra pactada per les parts bel·ligerants mitjançant un acord o un conveni.

Diplomàcia: pràctica d’establir i mantenir relacions internacionals entre subjectes de dret internacional, i especialment de representar els interessos d’un estat davant d’un altre subjecte de dret internacional. 

Pau: situació d’exempció o de suspensió d’hostilitats, caracteritzada per l’absència de l’ús de la força.

Pau positiva: pau que es caracteritza per l’absència de violència estructural i de violència simbòlica i pel respecte als drets humans i la justícia.

A la concentració de suport al poble ucraïnès que va tenir lloc el dimarts 1 de març a Andorra la Vella es van repetir un parell de proclames: “No a la guerra” i “Andorra per la pau”. Em quedo, sobretot, amb la segona.

Etiquetes: