I el 2024, referèndum!

judith pallares opinio

Judith Pallarés

Presidenta d’ACC!Ó

Comentaris

Després de les recents eleccions comunals, és moment de reflexionar sobre els resultats, tant els positius com els negatius – que també cal dir-ho-, però la política no fa pausa. Això s'ha fet evident en els debats pressupostaris i es farà encara més palpable amb l'arribada del nou any. El 2024 es presenta com un any clau per Andorra, amb una convocatòria crucial per a la ciutadania des de l'aprovació de la Constitució.

La participació ciutadana en els processos electorals ha estat preocupantment baixa, i revertir aquesta tendència de cara al Referèndum sobre la Unió Europea és una tasca urgent i essencial. És vital informar detalladament sobre els continguts negociats durant els últims nou anys, incloent-hi els costos i beneficis de l'Acord, així com les conseqüències de no disposar-ne. Una bona informació pot impulsar a una major participació si tothom veu la importància.

“Crec que és inevitable debatre sobre la necessitat que el Consell General anticipi les conseqüències del resultat del referèndum. Amb l'activitat legislativa dels últims anys i la que està per venir, un Consell General de 28 consellers a temps parcial difícilment podrà abordar els grans desafiaments legislatius que ens esperen, amb o sense acord”

Per això, és imprescindible complir amb certes premisses. Primer, és necessari conèixer el document final, que serà públic una vegada sigui validat pels serveis tècnics de la UE i d'Andorra. També cal finalitzar i publicar els estudis d'impacte sobre les diferents possibilitats. El Govern ha convocat un concurs públic per seleccionar una entitat neutral i reconeguda que avaluï totes aquestes opcions. És important recordar que no disposar d'un Acord d'Associació amb la UE també tindrà repercussions, ja que mantenir l'statu quo o establir acords bilaterals puntuals i unilateralment interessats ja no és una opció massa viable per a la UE.

Un altre punt clau és com els partits polítics enfocaran les seves campanyes per al referèndum. Els consellers generals, actualment immersos en el debat pressupostari, hauran de considerar aquesta qüestió, així com altres aspectes relacionats amb la implementació de l'Acord.

Personalment, crec que és inevitable debatre sobre la necessitat que el Consell General anticipi les conseqüències del resultat del referèndum. Amb l'activitat legislativa dels últims anys i la que està per venir, un Consell General de 28 consellers a temps parcial difícilment podrà abordar els grans desafiaments legislatius que ens esperen, amb o sense Acord.

Així que, agafeu forces i gaudiu d'aquests dies, perquè el 2024 promet ser intens. Molt bones festes.

Comentaris (2)

Trending