Pastor canvia de secció judicial a Estrasburg per evitar els casos sobre el procés català

El jutge designat per Andorra ha preferit no haver-se de posicionar sobre l’actuació de l’Estat espanyol per no incomodar la relació entre els dos països

-
-
Que a Andorra no li han anat gaire bé les coses quan algun dels seus dirigents s’ha referit a qüestions relacionades amb el procés sobiranista a Catalunya és clar. I sinó que li demanin a l’exministre Jordi Cinca què va passar als dos minuts que en una entrevista radiofònica a Catalunya Ràdio tímidament es posicionés a favor del dret a decidir dels catalans. Per evitar tensions entre el Principat i Espanya, el jutge andorrà Pere Pastor ha canviat de secció judicial a Estrasburg. Diverses fonts han assegurat que el jurista va sol·licitar el canvi perquè no volia que el seu posicionament acabés generant un conflicte entre Andorra i l'Estat espanyol.

En explicacions a l’Altaveu, fonts oficials de la Cort Europea dels Drets de l’Home han tret ferro a la qüestió i han assegurat que “el jutge Pastor Vilanova no es va retirar d’aquests casos quan era membre de la secció tercera de la cort”. Però també deixa clar que “actualment està a la secció primera del tribunal i els casos a què es refereix (en relació amb els que deriven del procés sobiranista català i les presumptes vulneracions comeses per l’Estat espanyol sobre alguns dels líders d’aquell procés) encara estan assignats a la secció tercera”. Ha estat, per tant, una retirada discreta i ‘elegant’.

Però diverses fonts jurídiques tant del Principat com de l’entorn de Pastor a Estrasburg han assegurat que el jutge triat per l’Estat andorrà va preferir sol·licitar un canvi de secció abans de participar en aquelles causes que van arribant a Estrasburg, i encara les que arribaran, en relació als polítics catalans que estan presos o que han marxat lluny de Catalunya davant les decisions polítiques, policials i judicials adoptades per Espanya. Pastor ja va participar en algun cas que va deixar en molt mala posició l’Estat espanyol i aquest hauria fet saber que no agradava gens la posició del jutge andorrà.

El jurista que representa el Principat al TEDH va avalar al seu dia una condemna a Espanya per tracte inhumà a dos etarres i això no va agradar gens a Madrid

Un grup de militars espanyols al seu dia van demanar que Pastor quedés fora d’un afer que els afectava. Però, sobretot, el jutge andorrà es va alinear el febrer de l’any passat amb els juristes que per majoria van condemnar l’Estat espanyol en relació amb el cas de dos etarres, Igor Portu i Martín Sarasola. En aquella ocasió el Tribunal d’Estrasburg va concloure que els dos homes havien estat víctimes d’un tracte inhumà i degradant per les autoritats policials i penitenciàries. I Pastor va ser dels jutges que van avalar l’existència d’aquell tractament inadequat dels etarres detinguts.

Pere Pastor, segons les fonts, no hauria volgut ara que el seu posicionament tornés a comportar més tibantors -sobreentendre que en alguns dels casos relatius al procés el jutge andorrà pot estar convençut que Espanya s’ha extralimitat amb els dirigents catalans és excessiu, però no pas descabellat-, i com que alhora vol fer la seva feina amb tanta independència com pugui i seguint el seu convenciment jurídic, moral i ètic, doncs ha preferit canviar de secció. A la tercera hi continuen els casos sobre el procés i també el jutge triat per Espanya.

Mentrestant, els casos que tinguin a veure amb l’Estat andorrà -actualment només n’hi ha un en curs- han estat traslladats de la secció tercera a la primera igual com ho ha fet Pastor. I és que la participació del jutge nacional, segons les fonts consultades, és obligatòria en aquells casos que afecten el país en qüestió. El jutge nacional, que té veu i vot en les causes per molt que tinguin a veure amb el país que els ha escollit, és qui aporta els coneixement sobre la legislació aplicable i sobre l’entorn o condicionants en què, a priori, s’han dut a terme les decisions que s’estiguin enjudiciant.   

Etiquetes

Comentaris (1)

Trending