Igualtat i Educació presenten un dossier de recursos pedagògics per a les aules adreçat als docents

Aquest document inclou un test d’autoavaluació i 22 accions que s’han posat a disposició del professorat perquè puguin incorporar la perspectiva de gènere en cada un dels àmbits d’actuació i oferir recursos per avaluar i ampliar els materials curriculars

la secretària d’Estat d’Igualtat i Participació Ciutadana, Mariona Cadena, i el secretari d’Estat d’Educació i Universitats, Josep Anton Bardina.
la secretària d’Estat d’Igualtat i Participació Ciutadana, Mariona Cadena, i el secretari d’Estat d’Educació i Universitats, Josep Anton Bardina. Anna Mencos

Amb l’objectiu de promoure la igualtat de gènere dins dels sistemes educatius, la secretària d’Estat d’Igualtat i Participació Ciutadana, Mariona Cadena, i el secretari d’Estat d’Educació i Universitats, Josep Anton Bardina, han presentat aquest matí un dossier -elaborat també amb la col·laboració de l’Institut Andorrà de les Dones- amb una vintena de recursos pedagògics per a la igualtat adreçat als docents de primera i segona ensenyança dels tres sistemes educatius i que es començarà a aplicar avui mateix. L’objectiu principal d’aquest text és treballar per la igualtat efectiva de dones i homes, incorporar la perspectiva de gènere en cada un dels àmbits d’actuació i oferir recursos per avaluar, adaptar o ampliar els materials curriculars.

El dossier està dividit en tres blocs: El primer és un text d’autoavaluació, el segon bloc de recursos materials i el tercer bloc és un annex amb un glossari. Cadena ha explicat que el primer, és considerat com “una eina d’autodiagnòstic” perquè els professors prenguin consciència i que reflexionin sobre la tasca dels docents, el contingut i els materials que s’utilitzen a l’aula. Un dels factors que té en consideració aquest test és si hi ha una representació equilibrada de personatges o referents en el contingut didàctic; si s’espera més nivell d’activitat per part d’un determinat sexe; si la distribució dels estudiants a la classe està segregada per sexes o si els criteris d’avaluació són els mateixos per nois i noies.

El segon bloc és un recull de 22 accions que s’han posat a disposició del professorat perquè les puguin utilitzar a l’hora de treballar els temes d’igualtat dins l’aula. Dins d’aquestes, hi ha per exemple desmantellar estereotips, dones en la història, fomentar junts la igualtat, les dones i la ciència, igualtat de gènere a l’escola, dona objecte en les cançons, educació sexual, la igualtat en les cançons o treballar la violència i la desigualtat de gènere, entre d’altres. També hi ha un test avaluatiu perquè els docents puguin donar un retorn de com ha anat l’aplicació de l’acció, si l’han trobat acceptada pels alumnes o si tenen alguna proposta de millora. Finalment, s’hi inclou un glossari amb les principals definicions de conceptes que engloba la igualtat de gènere i els conceptes tractats.

Bardina ha recordat que en els últims anys des d’educació s’han fet diferents accions per omplir als docents de les capacitats i habilitats per atendre el tema de la igualtat de gènere, i ja fa temps que s’elaboren recursos i eines pedagògiques com cartells informatius. Ara a aquests recursos, se’ls hi suma aquesta nova guia pels docents al qual han explicat que “millora tot el que ja tenim en funcionament i ens ajudarà a continuar desenvolupant tot aquest tema”. A més, Bardina ha afegit que també “ens agradaria que fos una eina viva que pogués anar creient i desplegant-se, i incorporant altres accions”.

Comentaris (1)

Trending