Durant la intervenció, Espot ha recollit el guant llançat una estona abans per Armengol. Així, ha apuntat que “l’habitatge és un àmbit paradigmàtic per impulsar aquesta col·laboració”, tot remarcant que també depèn dels comuns. És, ha afirmat, “una palanca imprescindible si volem pal·liar i resoldre el problema”. A la vegada, ha advertit a les empreses que es tracta d’una situació que “no només afecta la gent més vulnerable”. Al contrari, “també influeix en els comptes de resultats perquè s’ha de pagar més per atreure talent”. Per això, ha defensat que “cal treballar tots junts i remar en la mateixa direcció”. El mandatari, de fet, ha apuntat que aqueta forma de cooperació també és perfectament aplicable en altres àmbits. Així, s’ha volgut “comprometre” com a president del consell d’administració de FEDA a albirar projectes en l’àmbit de la transició energètica que puguin ser impulsats conjuntament amb empreses privades.
Tornant a l’habitatge, Espot ha defensat que s’ha escoltat les entitats empresarials a l’hora de treballar la llei òmnibus. “En tot el procés de gestació del text ens hem reunit amb l’EFA per debatre el contingut i escoltar les propostes amb actitud constructiva”, ha apuntat. I això s’ha traduït en el fet que “els grups de la majoria, en un treball conjunt amb Govern, han pogut incorporar en les esmenes més del 80% de les propostes de modificació que se’ns ha fet arribar”.
El cap de Govern ha mostrat el seu total acord amb Armengol a l’hora de remarcar que la reforma del sistema de pensions és inajornable. “Amb els drets oberts actualment i la normativa actual, la sostenibilitat no està garantida i això té un impacte significatiu a mitjà i llarg termini”, ha avisat. Així, ha volgut recordar que al Consell “s’han posat les bases d’un bon treball i em consta que es fa feina de forma intensa per intentar salvar el sistema”, tot remarcant que “si no som capaços de fer reformes, algunes difícils, probablemet els nostres fills o nosaltres mateixos no tindrem una pensió de caràcter públic”. I és aquí ho ha volgut llançar una “crida a la responsabilitat” de les forces parlamentàries. “Caldran mesures impopulars però necessàries”, ha manifestat. A la vegada, ha remarcat que “aquí no valen, com amb la Unió Europea, polítiques de baixa volada perquè ens juguem molt”.
Justament, també s’ha referit a l’acord d’associació. Armengol havia demanat “acompanyament a les empreses”. I Espot li ha garantit que el tindran, tot defensant el conveni pactat. “Tots els avenços generen dubtes i respecte, però des d’un punt de vista econòmic, el replegament, el proteccionisme no tenen cap mena de sentit a llarg termini”, ha recordat, al mateix temps que ha indicat que “abans de la consulta tindrem marge per explicar més que és la millor palanca, per no dir, l’única per diversificar l’economia”. Així, ha apuntat que “aquest temps extra serà un bon moment per fer aquesta feina de poder-vos ajudar i preparar-vos per a la implementació”. Per al cap de Govern, “Andorra no té cap altra alternativa que participar en el mercat interior de la Unió, és el nostre àmbit natural, però ho hem de fer degudament preparats i protegits i treballarem de valent en aquest sentit”.
Finalment, Espot també ha volgut deixar clar que no es plantegen cap canvi en el sistema impositiu. “La fiscalitat és i continuarà sent cabdal per atreure inversió. Mentre siguem al Govern no serem mai partidaris d’augmentar el dèficit públic i incrementar la pressió fiscal”. Aquesta, ha defensat, “està molt per sota de la dels altres països i s’ha estabilitzat des del 2009”.
Comentaris (5)