Com va començar en el món de la música i, especialment a tocar la guitarra?
Doncs, és una cosa curiosa perquè quan es va obrir l’escola d’Escaldes ens va arribar un fulletó informatiu, i els meus pares veien com a mi m’interessava escoltar música i em va apuntar. Jo devia tenir uns cinc anys.
Actualment, està estudiant al Conservatori del Liceu a Barcelona. Com està sent aquesta experiència?
L’experiència és espectacular. Et mous en un cercle professional i d’amistats molt bo. Aprens molt dels directors... Ara estic també a l’Orquestra Nacional i allà hem ampliat el cercle amb instruments com amb bandolines, i bandúrries, i és una orquestra gairebé simfònica pel repertori que treballem.
Per què va decidir anar a estudiar a Barcelona?
Vaig decidir anar a estudiar a Barcelona per fer el professional i per fer una preparació i entrar directament al grau superior.
Veu factible la possibilitat de tornar al Principat i continuar la seva trajectòria al país?
I tant! Com a estudiant no, perquè, de moment, no hi ha ningú que ensenyi a certs nivells ni titulacions, tot i que tinc entès que ara ho estan intentant lluitar i convalidar, com a mínim el professional. Professionalment m’encantaria tornar.
Justament li volia demanar, deia que com a estudiant encara queden molts passos per fer al país. Com creu que està el món de la guitarra i de la música aquí a Andorra? Creu que caldria millorar coses o professionalitzar-lo més?
Fins fa poc formava part a l’Associació de Músics d’Andorra i ens vam adonar que hi havia un desconeixement molt gran i que tothom intenta dir que hi ha poca oferta, i no, n’hi ha moltíssima. Jo, sent músic, també tenia un desconeixement del gran ventall de possibilitats artístiques que hi ha a Andorra, hi ha ajudes, subvencions, beques... Hi ha moltes oportunitats i moltes programacions artístiques, com les Nits d’Estiu als museus. Fins i tot, jo, sent només un semiprofessional entrant a la vida professional després d’estar estudiant,hi ha moltes possibilitats d’assistir a concerts, a l’auditori, etc. Realment jo tenia un desconeixement, de fet, a les Nits d’Estiu, no hi havia anat mai i ara que he vist el programa que... fan és espectacular.
“Jo, sent músic, també tenia un desconeixement del gran ventall de possibilitats artístiques que hi ha a Andorra”
Què caldria fer per donar a conèixer aquest ventall d’oportunitats?
Jo crec que hi ha un problema més des de la base. Jo mateix, m’he assabentat de coses que han fet després de fer-les. El públic s’assabenta tard de les coses. També hi ha un problema des dels fonaments que, tot i que ara està canviat, molts dels artistes i músics que marxen, quan venen aquí a Andorra s’han d’adaptar un altre cop.
Aquesta nit, com a part de les Nits d’Estiu als museus, actues en duo amb el Duet Romaria, del que formes part juntament amb la mezzosoprano Mariana Carrilho. Què trobaran els assistents?
Fa uns dos anys que estem actuant junts, i presentem un programa que ja el vam fer al Mediterranean Guitar Festival. És música del sud d’Espanya i del sud del Brasil amb influència afrobrasilera. Per l’actuació d’Andorra hem fet una petita modificació a ’Ecos del Sud’ i també portem un repertori de Morera, un cicle de cançons catalanes que es diuen ’Cançons de carrer’.
Com van rebre la proposta de formar part de Nits d’Estiu als museus?
Ens va fer molta il·lusió. La Mariana és la quarta vegada que toca aquí, hem vingut diverses ocasions amb l’Orquestra de Guitarres de Barcelona i ella com a solista, i ens sentim súper a gust. Jo evidentment com tocar a casa no hi ha res.
Avui actua en duet, però divendres passat va tenir l’oportunitat de fer la seva primera presentació al país en solitari. Com va viure aquest moment?
Va ser el meu primer concert en solitari aquí a Andorra, i realment a Barcelona també tinc poca experiència en això, ja que sempre he treballat en formacions de cambra de dos i d’orquestra. En solitari havia fet molt poc i estava una mica nerviós i al final va sortir molt bé. El públic va estar molt entregat. Molt content i em vaig sentir molt còmode tocant a casa.
Una de les singularitats de la proposta i de la música que fa és que aposta pels clàssics i per la música antiga. Per què aquesta decisió?
El programa que vaig presentar en solitari era un viatge a través del temps, mitjançant la guitarra com a nucli de tot. La meva idea és aportar els coneixements que he adquirit quan he estat cursant el superior i el professional fer una mica d’ambaixador d’aquesta passió que tinc per explicar les coses amb la guitarra, i donar a entendre al públic que és un món molt més complex que la música que escoltem actualment perquè penso que si no ho fem nosaltres que ho estem estudiant, ningú més ho farà
Ja per acabar què ens podria explicar dels seus futurs projectes? N’hi ha algun al país?
El proper concert que tindré al país serà el 23 de juliol a Meritxell. Allà faré una música per unes exposicions d’art que es faran. També tinc pensat presentar-me en diversos concursos que hi ha al país, com el de la Cambra Romànica. Després tinc un altre projecte que m’agradaria portar a Andorra que és música contemporània que és un duet de dues guitarres i acompanyat d’un piano.
Comentaris (1)