“Tothom sap que aquest tipus de torres no són una cosa del meu grat”

(AMB VÍDEO) Anna Garcia ha estat 30 anys cap del departament de Cultura del comú d’Escaldes-Engordany i ara competirà amb Rosa Gili per esdevenir cònsol de la parròquia

La candidata de Demòcrates a Escaldes, Anna Garcia. M. P.

Dedicada durant 30 anys a la tasca de dirigir el departament de Cultura del comú, ara decideix fer el salt a l’arena política encapçalant com a independent la candidatura de Demòcrates + Acció + SDP + independents. Assegura que ha tingut llibertat per defensar els projectes en què creu i que té ganes de “construir” sumant les idees que trobin “vàlides” de cada partit. Amb l’habitatge com a preocupació número 1, no amaga que tenen voluntat de revisar el pla d’urbanisme aprovat per un comú demòcrata el 2018.

Per què una persona que no ha estat mai vinculada a la política decideix presentar-se ara per ser cònsol?

No he estat mai vinculada a nivell polític, però sí que estic molt vinculada a la meva parròquia. Per la meva feina com a cap del departament de Cultura he tingut un lligam molt fort amb la ciutadania a través dels actes que organitzem... Ha sigut una tasca durant 30 anys de proximitat a la ciutadania i de molta escolta. I no només a nivell cultural, sinó a nivell de moltes preocupacions de la ciutadania. I per què? Perquè els últims anys, amb l’evolució del món, a mi em creix la preocupació pel món que deixarem a les generacions futures. I quan se’m presenta l’oportunitat, ara, de poder actuar directament en les coses, aquest sentiment de responsabilitat és el que m’empeny a posar-me a primer fila, d’anar a lluitar per aquestes generacions i revertir una miqueta tot el que ha après de la gestió comunal a la ciutadania.

Ja se sentia propera als postulats de Demòcrates?

[Silenci] Jo no m’ho he plantejat d’aquesta manera. Jo només vaig veure l’oportunitat, l’oportunitat en el bon sentit, de poder treballar per la parròquia d’una forma diferent. Sobretot vist que em van deixar la possibilitat d’anar d’independent i de defensar els projectes en els quals jo creia.

Quin balanç fa dels darrers quatre anys de mandat?

[Silenci i dubta] Del mandat d’ells? [En referència a l’equip de Gili i Dolsa]

Sí. Heu parlat molt per exemple, de recuperar el dinamisme. Com ho lliga amb aquests quatre anys de mandat que hi ha hagut?

Crec que, sobretot, aquests quatre anys... [silenci] Escaldes ha perdut aquest costat de parròquia amb empenta, posicionada capdavantera, com havia sigut abans, que en molts temes, era més valenta. Però és molt difícil per a mi contestar això. Crec que el que més anem a vendre amb la nostra candidatura és treballar amb proximitat, treballar els problemes quotidians, estar a l’escolta del que de veritat vol la ciutadania i desenvolupar projecte tant a nivell d’habitatge, de sostenibilitat, d’acció climàtica... Coses que preocupen, que preocupen moltíssim.

 

Durant un temps va semblar que Escaldes havia passat per davant de la capitalitat d’Andorra la Vella. Té la sensació que aquests últims quatre anys ha passat al revés?

Sí, és com una sensació que Escaldes aquests quatre anys no ha seguit aquest ritme valent i dinàmic. És una sensació de pèrdua de dinamisme, però no només de projectes, sinó també a nivell humà. És a dir, es vol fomentar també tornar coses als barris, l’associacionisme, tornar a treballar certes coses que amb les anys s’han perdut. L’important és no perdre l’essència, tot i ser una parròquia on hi havia un esperit de poble, de proximitat, volem treballar tot això. Això és una cosa molt diferencial.

“Els últims anys m’ha crescut la preocupació pel món que deixarem a les generacions futures i ara que m’ha sortit l’oportunitat d’actuar és el que m’ha empès a posar-me a primera fila”

I com ha vist l’oposició que s’ha fet des de Demòcrates. Se’ls ha vist poc? Pot condicionar-los?

Jo crec que és molt difícil estar a l’oposició d’un comú. És una tasca molt difícil. [Silenci] Jo crec que sí que han treballat, que han intentat defensar els projectes o la visió de parròquia que ells tenien, que tenia Demòcrates. Jo sí que em presento amb gent de Demòcrates, però també em presento amb gent d’Acció, amb gent d’SDP i el que anem a fer és construir amb totes les idees que crec que poden ser vàlides d’aquests partits. En anar d’independent hi ha moltes coses que no ens les fem nostres. Escaldes és una parròquia molt jove, hi ha treball de mandats anteriors i nosaltres anirem a defensar el que creiem que és bo i positiu per la parròquia independentment del que s’hagi fet. És a dir, si hi ha coses bones les continuarem i si hi ha coses que s’han de rectificar, treballarem per rectificar-ho, perquè tenim molt clar que no serà fàcil.

Quina relació manté amb l’actual cònsol?

Una relació de cordialitat [Silenci] Ens coneixem de sempre i evidentment em presento amb un projecte diferent, però jo no m’he presentat en contra de ningú. Em presento amb una candidatura, amb un projecte diferent per treballar a la parròquia on visc i que estimo.

Gili parteix com a favorita pel fet de ser ja la cònsol?

És evident que un cònsol que ja està gestionant des de fa quatre anys una parròquia, que és el seu cas, té punts a favor. És un repte presentar-se contra un cònsol que pot repetir mandat, però l’agafo amb la meva candidatura.

Si no guanya, com planteja el seu futur laboral?

Evidentment si el poble escull l’altra opció i jo em quedo a l’oposició treballaré com a consellera perquè el poble haurà escollit i jo acceptaré el lloc on estigui. És a dir, si estic de consellera a l’oposició, faré el treball de consellera a l’oposició. Evidentment no em puc quedar al lloc de cap de departament de Cultura del comú, demanaré una excedència.

Trobarà a faltar la feina que feia?

De fet, és una de les coses que em va costar més en el moment de prendre la decisió, perquè sí que m’engrescava molt el projecte, però al mateix temps jo tinc passió per la meva feina. Porto 33 anys treballant en aquest àmbit i a nivell comunal. Sí que en moments de la meva vida professional em vaig plantejar de canviar, però sempre hi ha hagut projectes nous i m’anava engrescant. A part, tinc un equip al departament brillant, molt treballador i amb qui amb els anys hem teixit lligams molt forts. No és fàcil.

“Tenim la sensació que Escaldes, aquests 4 anys, ha perdut dinamisme de projectes i també a nivell humà”

Entrant ja més en matèria de política comunal. Li agraden les torres?

Tothom sap que aquest tipus de torres a Escaldes no són una cosa del meu grat. Una de les coses que ha fet que ens presentem amb tot l’equip i agafem el repte és que el 2024 es pot revisar i treballar el POUP. I el que volem és, tenint en compte que les torres existeixen, veure les edificacions futures i intentar incloure-ho dins del teixit d’una manera més sostenible, resilient i integrada. És quelcom que volem treballar.

Què es podria fer amb aquesta revisió del POUP? Evitar noves torres? Què plantejarien?

El nostre plantejament no és tan dràstic, hi ha unes torres, hi ha projectes que ja estan en curs i és difícil. El que es vol és estudiar tota la zona de forma global, fer un màster pla de futur de tota aquella zona, incorporant espais per la ciutadania, les construccions, evidentment, i tot això es treballarà amb acord amb els propietaris que són ells els que tenen els terrenys en aquesta zona d’actuació. I es treballarà per millorar i que no ens trobem, per exemple, amb parcel·les amb torres que estan front a front, volem integrar també zones verdes, el verd als edificis i també a través d’aquests edificis treballar l’acció climàtica.

Plantegen jardins verticals.

Sí, és a dir, tots els eixos principals que preocupen a la ciutadania es tindran en compte quan plantegem aquest pla.

 

L’habitatge és un dels temes centrals de la campanya. Pensa que la crisi i el descontent general els pot penalitzar?

Demòcrates ha tret ara la nova llei d’habitatge pactada amb tots els partits polítics i votada per unanimitat. A partir d’aquí crec que és una llei positiva per la ciutadania. Jo crec que això ens pot ajudar moltíssim. Al nostre programa portem diferents propostes i és el nostre punt número 1, l’habitatge. És la prioritat de la ciutadania i també la nostra.

Quines propostes concretes porten en matèria d’habitatge?

Com ja hem anat comentant, continuarem impulsant la construcció de l’edifici destinat a habitatges de lloguer de l’avinguda del Pessebre que s’ha fet en col·laboració amb el Govern. Construirem habitatges de lloguer perquè hi ha diferents parcel·les possibles on fer habitatges a preus assequibles, algunes més al centre i altres en zones urbanes més cap a Can Nogué, etcètera. També és important impulsar normativa diferent per recuperar espais que estan en desús com espais sota-coberta o plantes baixes per convertir-les en lloguers a preus assequibles que ara la llei no ho permet. També volíem potenciar els espais de vida compartits, coneguts com a habitatges col·laboratius o el coliving, que són coses que es fan en altres ciutats. Reduirem també a 0% la cessió urbanística per a les promocions destinades a lloguer a preu assequible.

Justament. Fins ara s’havia parlat molt de les cessions al 0% en promocions de lloguer, però mai s’havia especificat que haguessin de ser lloguers a preus assequibles. Per què aquest canvi?

És una noció que surt a la llei d’habitatge igual que detallar què és un lloguer a preu assequible.

“És un repte presentar-se contra una cònsol que pot repetir mandat”

Aquestes eleccions són una oportunitat perquè els comuns facin un pas endavant en aquest tema, com s’ha demanat des del Govern?

Crec que és una prioritat de tots els comuns actualment. És a dir, pel benestar de la ciutadania una de les coses molt importants és l’habitatge. Molts de nosaltres, jo mateixa, visc de lloguer i per tant, és molt important poder assumir aquest lloguer i com es diu a nivell mundial, això ha de ser màxim un terç del que entra en una casa a nivell econòmic. Per tant, és molt important treballar a nivell de comuns i en col·laboració amb el Govern perquè tothom tingui accés a l’habitatge. És prioritari.

Si guanya, completarà el projecte Caldes?

Quan entrem ho estudiarem. Evidentment el que està fet i s’hagi d’acabar, s’acabarà perquè hi ha una part que m’imagino que ja està compromesa i nosaltres ho acabarem. I quan entrem, estudiarem com és el projecte sencer i si pensem que és important continuar-lo per la parròquia, ho treballarem.

Si no, quina seria la seva proposta per la part alta d’Escaldes?

Endinsar-se en una proposta sense saber quina és l’envergadura del projecte global i quin compromís ha adquirit el comú actual... El que és evident és que a la part alta s’hi ha de treballar de moltes altres maneres. S’hi ha de treballar ajudant al petit comerç, ajudant als propietaris amb la renovació de les façanes, hi ha tot un treball de revitalització de l’espai que s’ha de fer. No només amb el projecte Caldes. S’ha de treballar i incidir de moltes altres maneres.

Parlen també d’obrir la parròquia al riu.

Sí, és a dir, potenciant aquest passeig del riu millorem la qualitat urbana, fent-lo més agradable pels ciutadans. Volem treballar per donar-li una nova identitat. Pensem que hi ha una gran part que li fa falta més vegetació i un embelliment, perquè sigui un espai agradable de passeig. Incorporar-lo dins de la vida quotidiana del ciutadà i que es pugui desplaçar fins a la parròquia d’Andorra la Vella.

Pel que fa al transport públic. Mantindran el servei de bus comunal tal com funciona ara?

El que sí que és segur és que es potenciarà el transport públic. És molt important dins d’una parròquia que vol ser sostenible. Sí que volem treballar amb Andorra la Vella per línies generals i treballar-les conjuntament amb el seu transport i el nostre i sí que el que farem és intentar sempre, millorar el sistema, arribar al màxim al ciutadà, tenint en compte les aportacions que ens han anat fent aquests dies.

Buscarien coordinació amb Andorra la Vella, que hi pogués haver alguna línia de connexió a nivell comunal?

Exacte. Ho volem treballar conjuntament. Per nosaltres és molt important perquè el lligam amb la parròquia d’Andorra la Vella és històric i si podem millorar el flux de circulació interna amb el transport públic ho farem.

 

Una de les demandes que hi ha, i ens ho han dit els ciutadans, és la falta de places d’aparcament. Com ho plantegen?

Nosaltres recuperem el projecte de l’Obac perquè són moltes places, és una zona que, justament, quan parlem de revitalitzar la part alta, és un projecte molt important. El reestudiarem i mirarem què ha passat perquè s’hagi aturat i estudiarem per tornar-lo a engegar. És molt important, són moltes places d’aparcament, tot i que es faci el pàrquing de la parcel·la de davant de l’església és molt important engegar aquest projecte.

Aquest mandat hi ha hagut polèmica amb l’ordinació de la vall del Madriu, l’accés rodat i la protecció d’aquest territori. Què proposen vostès?

Per nosaltres la vall del Madriu-Perafita-Claror és importantíssima, és un dels béns més importants de la parròquia. És un paisatge amb una biodiversitat increïble i que és el nostre llegat i l’hem de protegir i mantenir. El que sí que volem és continuar treballant per revitalitzar-lo, continuant donant ajudes als cortalans per la restauració de les estructures de pedra seca, també volem impulsar i cooperar amb Govern per tenir una línia d’ajudes destinades a la conservació de la vall perquè l’any que va es compleixen 20 anys de la declaració de Patrimoni Immaterial. També volem seguir treballant activament amb els comuns, perquè hem de tenir clar que el fet de treballar amb els altres comuns no fa que perdis la potestat sobre el teu territori, es pot continuar apostant per tots aquests projectes que s’han desenvolupat a la zona de Ràmio i també donarem força a l’entrada a la vall que és molt important.

“El que mou la nostra candidatura és treballar petit per fer la parròquia gran”

Se li ha de treure més rendiment turístic a la vall, tot i la necessitat de preservar-la?

Tot això s’ha de treballar conjuntament per què s’ha de vigilar moltíssim. La preservació passa per la freqüentació turística i s’ha de treballar un projecte que vetlli per la preservació de la vall. Treballar per ara però també pel futur.

Tinc la sensació que entrem en uns mandats que deixen enrere les grans promeses d’inversions per treballar en un altre àmbit: la preservació i el creixement sostenible...

Hi estic completament d’acord. En tot cas és el que mou la nostra candidatura: treballar petit per fer la parròquia gran. Però és que anem a fer política local per afavorir la qualitat de vida de la ciutadania i això molt sovint passa per coses molt petites i no per coses grans. I dins de la sostenibilitat s’ha de pensar que tot el que es fa són coses que queden i són coses que s’han de poder assumir en el futur, no has de pensar només en la immediatesa. Tenim molt clar cap a on es vol anar, quin país volem i s’ha de treballar en aquest sentit.

La gent ho entendrà que plantegin aquest posicionament tenint en compte amb qui es presenten i que potser el projecte de país que hi ha hagut fins ara no anava per aquí?

Jo crec que la gent coneix les persones que es presenten en aquesta candidatura i saben l’estima que tenim per la nostra parròquia i pel país i crec que saben que vetllarem per defensar aquests valors.