Quin balanç fa d'aquest curs atípic?
Atípic i complicat, però també satisfets, al final, de com ha anat. El dia que es va detectar a un estudiant nostre, que va ser el primer cas positiu a Andorra, sortosament lleu, ja vam començar a moure fils. Això va ser dues setmanes abans del confinament, a principis del mes de març. Vam mirar com passar l'ensenyament de presencial a virtual i ens va donar aquest temps de marge perquè el divendres 13 de març, quan es va anunciar el tancament, ja ho teníem tot a punt per iniciar la formació virtual el dilluns amb totes les tècniques que ja fèiem servir com la videoconferència. La fèiem servir per altres coses, però no encara per a l'ensenyament en temps real.
Aquest fet va facilitar les coses?
Molt. Treballem molt virtualment, des de sempre. Per això ens ha estat més fàcil. De totes les carreres que oferim, només dues no s’oferien en modalitat virtual, que eren infermeria i educació. Però sí que teníem aules virtuals de suport en funcionament. El contacte presencial, però, és molt important. Els estudiants que tenim, sobretot els de primer curs, volen el contacte presencial. Si els aclapares, els perds. Són estudiants molt fràgils, diem sempre. Perquè és un canvi de sistema.
“Els exàmens finals ja els vam poder fer presencials a partir del 15 de juny”
Hi ha hagut complicacions? Com s'han pogut resoldre?
De parts complicades, n'hi hagut dues. Una ha estat la de les avaluacions. Poder-les fer bé i evitant el frau. Vam preveure diferents alternatives amb diferents metodologies i va anar molt bé, va sortir molt bé. Els exàmens finals ja els vam poder fer presencials a partir del 15 de juny. I la segona part complicada ha estat la de les estades formatives amb el país paralitzat. Es van haver d'aturar gairebé totes. Algunes es podien canviar per cursar assignatures opcionals o de lliure opció però en dues carreres com Infermeria i Educació no va ser possible. En el cas d'Educació, és una formació dual, perquè es fan dies a la Universitat i dies a les escoles. Infermeria té cada any un trimestre o un semestre em què es fan estades clíniques, ja sigui a Andorra a l'estranger. Les d'Educació, les vam poder començar més tard gràcies a un acord amb les escoles. Així, vam poder posar els nostres alumnes en sales de videoconferència. Amb Infermeria, les primeres pràctiques que vam poder obrir van ser a l’Hospital Grace de Mònaco, just el 2 o el 3 de juny. Ens van dir que ens hi acceptàven dos estudiants i el problema va ser com traslladar-los-hi. Va ser tot una aventura arribar fins allà. I després de Mònaco, se’n van posar en marxa algunes a Andorra. Hem previst anar recuperant les practiques durant l’estiu i durant el primer trimestre del curs vinent. La incògnita és què passarà més endavant, perquè encara estem amb moltes restriccions en el tema hospitalari. És la part que ens preocupa més de cara al curs vinent. Educació no ens preocupa tant, però a Infermeria la meitat de pràctiques es fan fora d’Andorra.
“Hem hagut d’anul·lar el congrés de La Universitat dels Infants i el curs Aula Magna”
S’han hagut d’anul·lar alguns cursos?
N’hem hagut d’anul·lar alguns de formació continuada que no havien començat i altres que ho havien fet, els hem passat a virtuals. Es va aturar tota la part de l’Aula d’Estiu però s’han obert molts webinars. N’hem fet dues sèries, amb un total d’onze webinars. Estaven orientats a temes de com passar el confinament utilitzant noves eines digitals per a la docència o a aspectes psicològics. També vull destacar les sessions extraescolars d’iniciació a la llengua xinesa, destinades als alumnes de 8 a 16 anys, i que va ser un èxit. Hem hagut d’anul·lar el congrés de La Universitat dels Infants i el curs Aula Magna.
Una de les novetats seran els cursos preparatoris. En què consisteixen?
Són cursos de caràcter optatiu en els àmbits de les matemàtiques, les llengües i la bioquímica, que tindran lloc durant la primera setmana de setembre, just abans de l’inici del nou curs acadèmic 2020-2021. Tenen una vocació d’ajudar a la incorporació dels nous estudiants de bàtxelors de l’UdA, sobretot aquells que provenen de branques poc vinculades a la carrera que cursaran o que volen un petit reforç. És el primer any i hi ha molta gent que ja s’hi ha interessat.
La pandèmia, com pot afectar l’arribada d’estudiants el pròxim curs?
No crec que patim una gran davallada. És cert que tenim un 30% d’estudiants internacionals, però molts són de proximitat, de les comarques de l’Alt Urgell o de la Cerdanya. No crec que ens afecti gaire. També podem tenir casos d’estudiants que, a la inversa, veient com estan les coses decideixin quedar-se a Andorra en lloc de marxar a fora. Penso que ens mantindrem amb les mateixes xifres. Estem una mica per sota en preinscripcions, amb un descens que oscil·la entre un cinc i un set per cent, però que podria quedar amortit en el nombre final de matrícules, que acostuma a ser més estable.
L’UdA és docència però també és recerca.
Nosaltres som centre de recerca. De vegades s’oblida. No som un centre purament educatiu. Som el centre de recerca amb més investigadors del país. Tenim més de 50 doctors, entre personal fix i col·laborador. La Comissió de Recerca i de Doctorat ha aprovat recentment els projectes de recerca i innovació que els cinc grups de recerca de l’UdA duran a terme durant els propers dos anys (fins al juny del 2021). En total, es desenvoluparan quinze projectes.