Quines són les seves funcions com a dinamitzadora comercial?
La meva funció és estar en contacte amb el comerciant per escoltar els seus neguits, problemes, aportacions i fer d’enllaç entre el comú i el comerç que és força necessària.
Quins són els principals neguits que li han fet arribar?
La problemàtica amb els preus dels lloguers n’és un. La fluctuació de visitants i el fet que hi ha llocs on no arriben n’és un altre.
Precisament, es parla molt dels preus desorbitats dels pisos, però potser no tant d’alguns lloguers que provoquen que l’empresari hagi de tancar o anar-se’n a una altra zona...
Hi ha propietaris que són conscients de la situació i d’altres que es pensen que és l’Andorra de fa 40 anys quan tot es venia i que els han incrementat els lloguers. Alguns comerciants estan molt preocupats.
Caldria la intervenció per part del Govern, tal com s’ha fet amb els lloguers dels pisos?
És una qüestió de difícil solució. En l’àmbit comunal no podem fer res. És un tema de Govern i no sé si l’executiu pot intervenir. Depenent del tipus de negoci i de la clientela que tinguis, hi ha comerços especialitzats que poden estar en segones línies perquè al client li és igual si està a l’avinguda Meritxell o a la Riberaygua.
Quina és la situació del comerç d’Andorra la Vella?
El comerciant sempre s’està queixant [riu]. En tens de millors i en tens de pitjors. Hi ha una preocupació global per unes tendències generalitzades. És un fet que els visitants no gasten tant com nosaltres voldríem. Depèn quins productes sí que són exclusius, però la tendència de compra augmenta quan tens temps lliure. El turista ve per alguna altra raó, però aprofita per comprar perquè està relaxat.
El primer Observatori del Comerç assenyalava la pèrdua comercial al Centre Històric amb menys botigues. Tot i això, s’ha concentrat més oferta de restauració. Aquest és el bon camí per aquesta zona?
No. Hi ha d’haver un equilibri. Si creix una zona de restauració durant el dia aquest lloc possiblement no és tan atractiu.
“Hi ha l’Art de Carrer i això ja és un reclam perquè la gent passi cap al barri, per tant és un projecte viu, se li vol donar continuïtat i que no es quedi només amb aquestes obres”
Des de Riberaygua i Travesseres s’han queixat diverses vegades que costa que els visitants quan baixen per l’avinguda Meritxell girin cap a l’esquerra. Què es pot fer?
Ja s’ha començat a treballar. Hi ha l’Art de Carrer i això ja és un reclam perquè la gent passi cap al barri. Tens la llibreria al passatge Europa i és un incentiu perquè el turista s’hi faci fotografies i pugui trobar les altres obres. És un projecte viu, se li vol donar continuïtat i que no es quedi només amb aquestes obres.
A Santa Coloma és on es concentren la majoria de les botigues dedicades al motor. Consideren que ha de continuar així o li volen donar un altre enfocament?
No t’ho sabria dir. És veritat que amb el Motand el que hem volgut és que la gent que li agrada aquest món vingui en aquesta avinguda i compri. Juntament amb els comerços estem parlant per ampliar aquest esdeveniment perquè sigui un referent.
“Els centres de les capitals tenen uns lloguers i només certs comerços tenen la possibilitat de competir per aquell preu”
A l’avinguda Meritxell hi veiem moltes franquícies i productes molt repetitius. És positiu?
La concentració de franquícies és un tema global i no només d’Andorra. Els centres de les capitals tenen uns lloguers i només certs comerços tenen la possibilitat de competir per aquell preu. Possiblement, la singularitat l’hem de trobar en certes zones com el Centre Històric o la zona de Riberaygua i Travesseres.
Es parla molt del turisme prèmium. L’avinguda Meritxell pot ser un bon lloc per acollir una zona de botigues destinades a persones amb un poder adquisitiu més elevat?
Tot pot ser prèmium. Tenim una tipologia de turisme que és familiar, però ja hi ha botigues que tenen aquest tipus de client que dius. Jo crec que ho estan treballant bé. En calen més? Si volen instal·lar-se i hi ha el client, endavant.
“Entenc perfectament pel que estan passant. Quan tens un negoci molt petit has de fer d’electricista, de lampista o de persona de la neteja, entre altres”
Vostè ha format part de diverses associacions, però ara està a l’altre costat de la balança...
Jo penso que això és positiu perquè soc molt empàtica amb els seus neguits i preocupacions. Entenc perfectament pel que estan passant. Quan tens un negoci molt petit has de fer d’electricista, de lampista o de persona de la neteja, entre altres. Ara que estic al comú també veig fins on es pot arribar. El comerciant ha de ser partícip per tal que els projectes puguin ser un èxit. Sense un no pot caminar l’altre.
Hem parlat sobre què pot fer el comú per dinamitzar el comerç, però que poden fer els empresaris per millorar els seus negocis?
El comú fa accions i una part important del comerç i les associacions el que han de fer és promocionar-les. Per exemple, ara que fem el ‘Ritmes menuts’ els hi dic per què no feu una publicació a les vostres xarxes socials per tal que vinguin a conèixer els productes que tenen. De fet, nosaltres portem l’activitat a la zona i ells han de fer que els clients vagin a casa seva. Això és un ‘win win’ i no costa diners.
La digitalització costa?
Hi ha negocis que ja hi estan posats. Digitalització, però, no vol dir venda online. Digitalitzar-se és disposar de les eines informàtiques per poder oferir al client un bon servei de reserves en línia o per disposar d’una base de dades, entre altres. El comerciant no és conscient dels beneficis i avantatges i no és complicat. Tota aquesta feina et pot portar ajudar a controlar estocs i les vendes.
I en el cas de la venda online?
Als petits els hi costa més i econòmicament no sempre és rendible. Et requereix un temps i una professionalització perquè si no penges unes fotos atractives no convences el client.
L’atenció al client forma part d’aquesta experiència que es vol vendre. És l’adequada?
En les enquestes que s’han fet, és un dels punts on hi ha un cert neguit. Podem ajudar les persones per tal de millorar-ho. L’atenció al client no és només el moment de la venda, sinó que també cal acompanyar-lo en el servei postvenda. Hem de tenir clar que quan una persona va a comprar l’important no ha de ser només el preu, sinó veure també com ens empaqueten la nostra compra.
Calen més formacions?
La gent està predisposada a fer formacions i això és molt bo. Una de les nostres feines amb la Cambra de Comerç és oferir aquests cursos perquè té ganes de fer-ho bé i millor.