Josep Majoral Cònsol major electe de Sant Julià de Lòria

“Hem de treballar perquè els 200.000 visitants de Naturlàndia s’aturin a Sant Julià”

Josep Majoral va néixer a Sant Julià el 17 d’agost del 1976. Té, per tant, 42 anys. És tècnic superior en energies i, professionalment, fa temps que gestionar el seu propi despatx d’enginyeria. Aquesta feina, però, fa també anys que la compagina amb la seva vocació política dins d’Unió Laurediana, el partit clau dins de Sant Julià. Amb aquesta formació ha estat conseller del comú (2011-15) i general (2015-19). El passat abril, amb Carine Montaner, va guanyar la territorial de les generals i va renovar l’escó, que va abandonar per aspirar a ser cònsol major, càrrec que ocuparà en pocs dies.

El futur cònsol de Sant Julià, Josep Majoral.
El futur cònsol de Sant Julià, Josep Majoral.

Quatre anys després, Unió Laurediana ha guanyat les eleccions a Sant Julià...

Després de quatre anys a l’oposició, recuperem el comú i estem amb ganes i il·lusió per treballar per a tot el poble.

El trobareu millor, pitjor o igual que fa quatre anys?

No ho sé. Em remeto al que ha anat sortint als mitjans. Sembla que l’endeutament ha baixat; es parla d’uns deu milions de reducció i, per tant, tot apunta a una rebaixa important, però l’altra cara de la moneda és un poble amb moltes mancances.

Va patir molt durant el recompte?

Sí, sobretot la primera mitja hora, que anàvem per darrere.

Què pensava llavors?

Sincerament, que la tendència que anàvem seguint, amb uns 300 vots oberts, no la revertíem.

"Per moments, durant el recompte, vaig pensar que no revertíem la tendència; que havíem perdut"

Es va veure fora...

Sí. Per moments, vaig pensar que les havíem perdut.

I això que era el favorit...

Jo mai m’havia sentit el favorit. En unes eleccions pot haver-hi un sentiment, però de favorits no hi ha. Al final el poble ha d’elegir i es passa per les urnes. Hem guanyat, sí; hem guanyat bé, sí. Els resultats no són dolents i hem progressat quatre punts en comparació amb les generals, però també tenim uns segons que se’ns han apropat bastant.

A què atribueix el resultat?

A diverses coses. Primer, tenim un partit, Unió Laurediana, el més vell de la història del país, que està consolidat i amb un vot fidel. I després, tenim una llista electoral, com cada vegada, molt transversal i preparada i amb il·lusió i ganes de treballar. I, també, el projecte, evidentment, que és el nostre contracte amb la ciutadania que agrada a qui l’ha signat.

Amb una sola llista al davant, què hagués passat?

Sempre ens quedarà el dubte. Si volem ser simplistes, dos més dos són quatre i hauríem perdut, però en política això no passa. Una llista al davant hauria volgut dir tots contra UL, que ja es va donar a les passades comunals, i la gent ha pogut fer aquests quatre anys la seva lectura.

Hi havia algun pacte soterrat amb el PS, com algú ha insinuat?

Se’m fa difícil d’entendre que es digui això quan PS i UL no tenen res a veure. Són maneres de pensar diferents. No entenc quin pacte ocult podria haver-hi. Que preguntin a Liberals si tenen un pacte ocult amb Demòcrates.

"Si haguéssim tingut només una llista al davant, hauria volgut dir tots contara UL i la gent ha pogut fer la lectura d'això els darrers quatre anys"

Quin comú, a nivell financer, es trobarà?

No ho sé; les dades públiques que tinc, que han passat pel Tribunal de Comptes, daten del 2016. El cònsol va dir que el deute s’havia reduït en 10 milions. No tinc més informació.

Què serà el primer que faci?

Situar-nos, en tots els àmbits. Vaig estar fa cinc anys i l’organigrama era un i haurà canviat. Ens hem de situar a tots els nivells i, llavors, començar a treballar en pro de Sant Julià i amb l’objectiu d’aplicar el nostre programa.

Reconduir la relació amb el personal és una prioritat?

Si volem que Sant Julià recuperi l’alegria i la il·lusió tot passa pel personal del comú, que és la cara visible. Cal que se sentin contents i realitzats i que treballin a gust. Així es pot començar a transmetre la il·lusió a la població.

El ràfting el descarta?

El mateix que amb la tirolina i amb altres projectes del consolat actual; els estudiarem de l’A a la Z, mirarem la viabilitat i si són possibles o no. En tot cas, per la informació que tinc, si no hi ha aigua, no hi ha ràfting. Sense aigua, serà difícil tirar-lo endavant.

I pel que fa a la tirolina?

El mateix. Desconec el seu finançament, el seu cost, el modus operandi de l’explotació, si hi ha inversors privats o no... Parlar de qualsevol projecte sense conèixer-lo se’m fa difícil.

Creu encara en Naturlàndia?

Ho hem dit per activa i per passiva. Hi crec en el projecte, però cal un punt zero, una anàlisi clara, concret i exhaustiu de totes les activitats que hi poden haver allà dalt avui. Un cop tinguem això fet, cal fer un balanç, que vol dir prendre decisions. Si hi ha activitats que s’han de tancar, s’hauran de tancar i mantenir les que es puguin. Naturlàndia és un projecte viu. S’hi ha d’anar aportant noves activitats per poder continuar amb aquesta quota de visitants. S’ha de gestionar i ajustar. Vull recordar que és el segon pol turístic de l’estiu i hem de treballar perquè aquests 200.000 visitants s’aturin al centre de Sant Julià.

Aquest és el gran problema?

És el gran problema de la història de Sant Julià. Avui vénen al país set milions i fa uns anys dotze. Ni els set ni els dotze s’aturen.

"Terceravia té la mateixa força, molta o poca, que a les generals. L'objectiu és continuar creixent"

Què es pot fer?

Des del comú s’han de multiplicar les accions per revitalitzar la parròquia. Per exemple, les fires. En tot cas, passa per la participació ciutadana i la implicació de tots plegats per donar aquest motiu perquè el turista, quan passi per aquí, es pregunti què estem fent i s’aturi.

Quina oposició espera?

Constructiva. Durant la campanya hem parlat de construir per Sant Julià. Em baso en aquests missatges.

Quin balanç global fa dels resultats a les comunals?

Els resultats nostres no són gens dolents. Hem progressat quatre punts en sis mesos. Hi ha un PS que ha caigut respecte a les nacionals. Una lectura fàcil és que els vots que ha perdut els ha recuperat Desperta Laurèdia. No sóc gaire capaç d’entendre com gent que havia votat PS ara vota Desperta, on darrere, no cal oblidar-ho, hi ha DA.

Terceravia és Sant Julià i poc més?

Terceravia és un projecte nacional que acaba de néixer, tot just les passades generals. Si analitzem els resultats de llavors i els d’ara, no estem lluny d’haver mantingut els percentatges. La força, molta o poca, no l’ha perdut; la continuem tenint. L’objectiu és continuar creixent i ser un projecte nacional i aquesta és la tasca del partit.

Per ser alternativa, s’ha de tenir més força a les altres parròquies...

S’ha de créixer, aglutinar més gent, fent projecte, creant il·lusió. Em quedo amb el fet que no es pot enganyar la gent. Pactes estranys nosaltres no hem fet cap.

S’alegra per algun resultat parroquial?

Em quedo amb el nostre, que és un bon resultat.

 

Comentaris (5)

Trending