Jaume Tàpies // Cònsol honorari del Perú

“El que va sortir a la premsa em va sorprendre; el tracte amb l’Associació de Peruans és cordial”

L’empresari hoteler Jaume Tàpies és el nou cònsol honorari del Perú després de més d’una dècada de vacança del càrrec. L’últim representant de la comunitat peruana al Principat va ser Gerardo Manuel Gutiérres-Armesto i va plegar el 2012. Profundament vinculat al sector del turisme de gamma alta, Tàpies va ser president del conglomerat d’hotels i restaurants de luxe Relais & Châteaux durant vuit anys.

Jaume Tàpies, nou cònsol honorari del Perú.
Jaume Tàpies, nou cònsol honorari del Perú.
Arxiu

Jaume Tàpies defensa la seva elecció com a cònsol perquè –diu– està acreditat per una llarga trajectòria professional en l’àmbit hoteler a Llatinoamèrica, “especialment al Perú”. Rebutja, a més, les veus que parlen d’una mala acceptació per part de la comunitat peruana. I afegeix un matís sobre la seva situació diplomàtica: encara no és oficialment cònsol perquè no serà fins la setmana vinent que recollirà l’acreditació que li atorga el Govern. Recentment, assenyala, s’ha reunit amb el president de l’Associació de Peruans, Lorenzo Castillo.

Ja és oficialment cònsol honorari del Perú?

No, encara no ho soc. La setmana vinent recolliré a Govern l’acreditació. Per aquest motiu, precisament, no he fet cap declaració, perquè no vull fer-la fins que no estigui tot lligat. M’és difícil parlar d’una qüestió que no està ben tancada.

És a dir, l’elecció està autoritzada, però no és oficial.

Hi ha un procés, diguéssim. El primer procés és de la tria del govern del Perú, que escull una persona, i això ja es va fer fa uns mesos. Després, el govern d’Andorra ha de donar el seu vistiplau i això també es va fer. A mi, personalment, se’m va notificar fa unes setmanes que el govern andorrà havia acceptat el meu nomenament i ara cal que reculli l’acreditació. D’altra banda, he començat la formació corresponent al càrrec. Les tasques d’un cònsol impliquen una part administrativa i cal instal·lar i familiaritzar-se amb el sistema per poder emetre certificats, per exemple. Ara tot just començo aquesta formació. Suposo que en un parell de mesos el sistema ja estarà en marxa per poder començar l’activitat. Un resident peruà podrà venir al consolat a demanar un certificat, un passaport... El que faci falta. Encara no puc donar una data, però; tot està en tràmits.

Què creu que l’acredita per ser cònsol honorari del Perú?

Fa molts anys que vaig regularment al Perú. Hi tinc lligams personals, però hi he desenvolupat, sobretot, activitat empresarial. Les empreses en què he treballat m’hi han vinculat. Hi tinc relacions constants. Per tant, conec molt bé el país. De fet, són els peruans residents a Andorra els qui em van proposar. Entenc que va ser així. Tot i que no en tinc la certesa.

Expliqui’m, breument, la seva vinculació empresarial amb el Perú.

La vinculació professional és prou llarga. Vaig ser, durant tretze anys, responsable de Relais & Chateaux [conglomerat d’hotels i restaurants de luxe] per la península Ibèrica i Llatinoamèrica. Després, vaig ser, durant, vuit anys, president de la mateixa agrupació i vaig poder desenvolupar especialment contactes amb Llatinoamèrica, amb el Perú en particular, on hi ha un grapat de negocis de Relais & Chateaux. A partir d’aquí, vaig establir-hi amistats i també vaig començar a desenvolupar més funcions d’ordre participatiu en diferents fundacions. Recentment, per exemple, he estat a Madrid per assistir a reunions, on hi havia l’alcalde de Lima, sobre el subministrament d’aigua potable a les ‘colinas’ del Perú, on hi ha dos milions de persones que no hi tenen accés. També vaig visitar Fitur, on vam presentar l’oferta turística del Perú. Totes aquestes activitats, i altres, em fan pensar que puc ser una persona adequada per exercir el càrrec de cònsol.

“Fa molts anys que vaig regularment al Perú. Hi tinc lligams personals, però hi he desenvolupat, sobretot, activitat empresarial. Les empreses en què he treballat m’hi han vinculat. Hi tinc relacions constants”

Va sobtar-li la decisió d’escollir-lo a vostè?

He de dir que me’n vaig assabentar per la premsa. Em van demanar, primer, si podia baixar a Barcelona i em van proposar si volia ser cònsol honorari del Perú a Andorra. Vaig dir que sí. Després de la proposta va passar força temps i me’n vaig oblidar una mica i, gairebé paral·lelament, un bon dia va sortir la notícia a la premsa i em van trucar per informar-me que era la persona escollida.

Saps si va competir directament amb altres candidats?

Vaig entendre que sí, que no era l’únic candidat. Possiblement, algunes persones que es van expressar després de la meva elecció haguessin preferit que s’escollís un altre candidat. Mai vaig saber quins eren els candidats, però.

Una part important de la comunitat peruana resident a Andorra s’ha oposat al seu nomenament. Consideren que no és la figura adequada, que no coneix bé la comunitat i les seves preocupacions. Què n’ha de dir?

Això ho ha de preguntar a les persones que hi estan en contra. El que li puc dir jo és ja m’he reunit amb el president de l’Associació de Peruans [Lorenzo Castillo] i ho vaig fer tan aviat com el govern d’Andorra es va pronunciar a favor del meu nomenament. És el primer que vaig fer i vam tenir una trobada més que cordial. De fet, tot el que va sortir a la premsa em va sorprendre moltíssim i no es correspon amb la cordialitat amb què ens tractem el president de l’Associació de Peruans i jo.

“Tot el que va sortir a la premsa em va sorprendre moltíssim i no es correspon amb la cordialitat amb què ens tractem el president de l’Associació de Peruans i jo”

Quines inquietuds va exposar-li Castillo?

Entre les preocupacions que em va transmetre el president de l’associació, una de predominant va ser la de les condicions de treball dels residents peruans després dels problemes que hi ha hagut en el passat amb tot el tema de les màfies que han portat treballadors al país estafant-los. Vam parlar de quines actuacions podíem dur a terme per evitar que això succeeixi. Altres qüestions rellevants van ser la convalidació de títols per als residents que viuen al país des de fa temps o l’aplicació d’alguns acords signats entre països llatinoamericans i europeus, entre els quals hi ha Andorra, en matèria de seguretat social. Alguns d’aquests acords no s’han entrat en vigor encara. Cap tema, però, considero que sigui conflictiu. Són qüestions que cal seguir. Un altre punt important que vam tractar va ser l’atenció administrativa als peruans residents, que no hagin de baixar a Barcelona per tramitar qualsevol paper.

Quant a les màfies que porten treballadors peruans al país de manera fraudulenta, enganyant-los, exposant-los a situacions de vulnerabilitat, quines mesures considera que s’haurien d’implantar per frenar aquesta conducta? El Govern, per exemple, és partidari de la contractació en origen.

Ara mateix només li puc expressar la bona voluntat per part de tots per fer el que calgui. De fet, encara no m’he pogut reunir amb el govern d’Andorra perquè no tinc l’acreditació. Evidentment, hem de treballar perquè situacions d’aquesta mena no tornin a passar.

Quina ha estat l’última vegada que ha viatjat al Perú?

Fa tres setmanes.

Quina és la xifra actual de peruans que resideixen al Principat?

Com que no tinc el sistema instal·lat, no li puc dir. Les xifres que m’han avançat fins ara, de manera no oficial, són molt discordants.

En quins sectors professionals té més pes la comunitat peruana?

Si li contesto, la resposta no serà precisa. Evidentment, però, tots sabem que al sector de la construcció i al de l’hoteleria hi ha molts peruans. Compto també que n’hi ha que treballen al sector financer. No tinc les eines per respondre amb exactitud.

Comentaris (4)

Trending