Més encara: “La nostra activitat es composa de diversos fronts. Desenvolupem i treballem en projectes concrets d'infraestructura i operació. Plantegem models d'explotació i objectius de servei. Fem difusió i comunicació dels avantatges del ferrocarril com a solució de mobilitat per al Principat d’Andorra. Defensem el ferrocarril com a millor alternativa de mobilitat sostenible i de gran capacitat pel Principat d’Andorra. Fem d'interlocutor en l'àmbit ferroviari al Principat d'Andorra entre les institucions públiques, els agents econòmics, i la societat civil.”
D’on ‘surten’ els integrants d’AndRail? De quins moviments o col·lectius?
Els membres que impulsem AndRail venim de diferents llocs i ens ha unit l'interès per aquest tipus d'iniciativa. Alguns ens hem conegut impulsant alguns projectes concrets, d'altres són treballadors del sector ferroviari, hi ha qui ve de moviments de defensa del medi ambient i la conservació del patrimoni, o hi ha membres que provenen de política i organitzacions juvenils.
“És evident que s’està prop del límit del que la carretera pot absorbir: ja no hi caben més cotxes als accessos i a les nostres carreteres, i ja no tenim més lloc per a aparcaments”
Per què el tren és la millor solució per a la mobilitat i el desenclavament d’Andorra?
Les necessitats de mobilitat d'Andorra són moltes, i unes de les més destacades són en l'àmbit de la capacitat de la xarxa viària, l'assoliment dels objectius de sostenibilitat (Agenda 2030), i el cost de transport. El ferrocarril és el mitjà més adequat per a respondre a aquestes necessitats, en les que la xarxa viària ja no pot seguir creixent, i amb el vehicle de combustió interna prop de la seva fi: el tren és eficient, aportant gran capacitat a un cost reduït (en viatgers i mercaderies); és elèctric, de manera que es pot abastir amb energia renovable; és independent del trànsit. En general, el ferrocarril és el mitjà òptim per a rutes d’alta demanda (com Andorra-Barcelona o Andorra-Tolosa) de mitjana distància arreu del món.
Per què creuen que no s’ha explorat fins ara l’opció ferroviària?
Hem vist com la xarxa viària s'ha anat expandint per a intentar cobrir de maneres més i més agressives la creixent demanda de trànsit, amb vials cada cop més complexos i túnels més omnipresents. És evident que s’està prop del límit del que la carretera pot absorbir: ja no hi caben més cotxes als accessos i a les nostres carreteres, i ja no tenim més lloc per a aparcaments. L'emergència climàtica i el desbordament de la capacitat clamen la urgència de resoldre aquest problema de mobilitat.
AndRail quines ‘connexions’ té amb col·lectius o organitzacions externes al Principat que també tenen el tren en ment com a eina vertebradora del Pirineu?
Estem treballant en materialitzar col·laboració amb diferents entitats fora d’Andorra per impulsar aquest projecte dins d'un discurs compartit. A mesura que aquestes es formalitzin plenament, es publicaran.
Quins contactes tenen dins i fora del país? Quins inputs estan rebent.
Tenim contactes diversos amb entitats d'àmbit de sostenibilitat i conservació, d'àmbit empresarial, o d'àmbit juvenil, i estem treballant amb totes elles en positiu per a impulsar el ferrocarril com la solució de mobilitat que necessita el Principat des de diferents àmbits. Un projecte com aquest és de molt gran envergadura per Andorra, i per tant treballem per a que compti amb un ampli ventall d'interessos i perspectives, ja que hi caben moltes tals perspectives de manera complementària.
És compatible el tren amb altres projectes com el de l’aeroport nacional?
Nosaltres entenem que el ferrocarril és la millor solució per als problemes de mobilitat d'Andorra, i per tant creiem que és la que s'ha de prioritzar.
“El finançament és per descomptat complexe, i no es pot parlar de qui hauria de finançar un projecte el qual encara no s'ha escrit”
Malgrat que no es ‘recolzen’ en una solució tècnica concreta, quin seria el projecte més interessant per Andorra? Quina la connexió més senzilla per al Principat vista les actuals infraestructures? Quina la més barata?
Com a principi, nosaltres donarem suport a la solució tècnica concreta que millor satisfaci les necessitats de mobilitat que volem adreçar (cost, temps de viatge, mobilitat sostenible, etc.). Essencialment, hi ha dues vessants: o bé un enllaç amb la línia francesa (Tolosa-La Tor de Querol) mitjançant un túnel en el sector de l'Ospitalet, o bé un brancant de la línia catalana (Barcelona-La Tor de Querol) seguint la vall del Segre des del sector d'Alp fins al sud d'Andorra bàsicament per superfície. Totes dues són tècnicament complexes, i cap d'elles n'exclou l'accés a tots dos costats; un canviador d'ample entre Puigcerdà i la Tor de Querol permet aquesta interoperabilitat. També tindríem unes condicions d'explotació (de serveis de viatgers) similars en tots dos casos en totes dues direccions, potser afavorint uns minuts en un cantó o altre. És molt probable que un túnel d'aquella magnitud (almenys 13km) sigui més costós que un brancant de 55km per superfície, tot i que aquestes són precisament les qüestions que cal tancar definitivament mitjançant estudis tècnics complerts. És per això que cal posar aquests estudis formals en marxa, i aleshores valorar les conclusions obtingudes per a triar la opció més convenient.
On hauria d’arribar el tren a Andorra? No sembla que hi hagi molt espai a l’interior del país, mai no s’han fet reserves que possibilitin un recorregut intern senzill.
Dependria de cada solució. Al sud d'Andorra sí que existeixen indrets prou amplis per a aquesta infraestructura, i en cas de tunelament, dependria de la ubicació final del túnel.
Es fixen un calendari? Quan hauria de poder arribar el tren a Andorra? Han pensat en eventuals fonts de finançament? Segurament aportar llum en relació a això pot facilitar la presa de decisions.
Dins el marc de les polítiques adoptades a Andorra i arreu del continent, el 2030 és l'any on se situen molts dels objectius de desenvolupament sostenible. En el cas andorrà tenim l'Agenda 2030, per exemple. És al 2030 quan es preveu que molts dels països d'Europa prohibeixin la venda de vehicles de combustió interna. Potser una data més llunyana seria arribar tard als moviments i objectius de sostenibilitat que es plantegen a dia d’avui. El finançament és per descomptat complexe, i no es pot parlar de qui hauria de finançar un projecte el qual encara no s'ha escrit. Comptem, naturalment, amb la participació pública, reflex de l'interès nacional i social d'aquesta infraestructura, tot i que no hi cap dubte de que hi ha d'altres possibles actors financers involucrables. El Govern ha parlat en el passat d'accés al Banc Europeu de Desenvolupament, que té per objecte finançar aquest tipus de projectes. També hi ha raons de pes per a pensar en diferents fórmules de finançament europeu. Definitivament, podem confiar en que existeixen fórmules assolibles segons el plantejament final del projecte que es prengui.
Comentaris (11)