Sergi González // Cònsol major d’Andorra la Vella

“El comú no ha d’abanderar la solució de l’habitatge a la parròquia, sinó que és un actor més”

Va néixer a Andorra la Vella el 20 de juliol de 1978 i els darrers quatre anys ha estat conseller de la minoria comunal del PS. Sumant forces amb Concòrdia, va encapçalar la candidatura d’Enclar, que va ser capaç de donar la campanada i escombrar la llista de Demòcrates a la capital. És tècnic superior en dietètica i nutrició, però des de fa dotze anys lidera un petit hòlding empresarial dedicat a crear olors i fragàncies.

El cònsol major d'Andorra la Vella, Sergi González.
El cònsol major d'Andorra la Vella, Sergi González.
M. P.

Porta poc més de 50 dies al capdavant del comú d’Andorra la Vella. 51, per ser exactes, el dia de l’entrevista, segons ells mateix ha calculat. Després de situar-se i haver pogut parlar, segons diu, amb els treballadors de tots els departaments destaca la voluntat de treball que hi ha a la plantilla i promet diàleg per fer anar la parròquia endavant. Tampoc no defuig parlar de temes més polèmics, com les fonts de la Rotonda o la mitja hora gratuïta als aparcaments comunals.

Com ha anat l’arribada al comú?

L’arribada ha sigut, tant la meva com de tot l’equip comunal, amb molta il·lusió. Som gent propera i el primer que ens vam marcar és escoltar molt els treballadors, veure els neguits, què els preocupa de la seva feina... Hi havia qui deia que entraríem i tallaríem caps. No, no, no! Parlar, dialogar i veure quins projectes de cada departament hi havia per aquest 2024 i quin pla de millores a llarg termini tenien.

Ha trobat un comú molt diferent del que imaginava o del havia pogut intuir com a conseller de la minoria?

Sí. Realment tothom diu: ‘és una màquina molt gran’. Sí, n’era conscient, però només veia una petita capa i no em deixaven entrar. Quan parlava amb els tècnics moltes vegades no se m’informava de tot. Per tant, sí, he trobat un comú diferent, un comú amb moltes ganes, amb molta gent que vol tirar endavant un canvi i molt content de la rebuda.

És millor o pitjor del que preveia?

Mmm... Podria dir pitjor per un costat però millor en el sentit de la força humana que tenim. Poder parlar directament amb els treballadors, sense que hi hagi un filtre, crec que això m’ha obert els ulls i he vist que hi ha gent que vol treballar molt, que li agrada la seva feina i vol tirar endavant aquest comú. Per tant, per a mi, millor.

“La nostra missió és captar talent, però que quan vinguin aquí es trobin un clima laboral, una manera de treballar que sigui còmode”

Comentava que han fet trobades amb gent de tots els departaments. Quines problemàtiques o neguits han detectat?

A vegades temes de coordinació, d’organització, optimització... Ens hem trobat alguns departaments que ens diuen: ‘abans era no a tot, i ara ens trobem que ens esteu escoltant’. Doncs ja és bo, però sobretot el tema de la planificació, d’organitzar, optimitzar recursos, que en la campanya ja ho dèiem. I poder parlar, jo crec que és interessant i que ells vegin que des de la vessant política no hi ha una imposició, sinó una col·laboració entre tots els actors per poder tirar endavant el nostre programa i sobretot els neguits i problemes diaris dels ciutadans.

S’ha publicat que hi ha certs neguits al departament d’higiene. Què passa i com s’afrontarà?

El problema és amb el cap d’àrea. Ja va passar el mandat passat que hi va haver un edicte que la gent es va queixar bastant perquè s’agafava amb pinces. Jo també vaig fer declaracions perquè creia que calia veure els motius. I sí, en som conscients. El conseller Jordi Cabanes hi està a sobre, ha parlat amb tots els treballadors, li han passat totes les situacions, informes, queixes, millores d’aquest departament i ara ens toca a nosaltres analitzar i veure què hem de fer per millorar aquest ambient laboral.

I què poden fer?

Sabem que és un departament complicat, ara estem amb 32 treballadors quan n’hi hauria d’haver 46. Per tant, hi ha una baixada molt important i hem d’entendre els motius. Sabem que és una feina complicada, també sabem que la situació laboral al país, la construcció tira més que el servei d’higiene, però és un repte, estem preparats i estem treballant per redreçar aquesta situació. Ens preocupa i hi hem de posar solució però ja portem temps treballant-hi.

Hi haurà més contractacions?

La idea és veure dins de la planificació que s’està fent si és necessari incorporar més efectius o potser és a nivell de maquinària, potser no calen dos operaris, sinó que amb noves màquines i la tecnologia podem optimitzar el temps. És això el que estem intentant impulsar, l’optimització. Crec que aquí és un repte que amb una cinquantena de dies al comú no podem fer, però a poc a poc. També hi ha un edicte pendent de publicar per cobrir tres places. I la nostra missió és captar aquest talent, però que quan vinguin aquí es trobin un clima laboral, una manera de treballar que sigui còmode. Perquè això és una cosa que el primer dia que vam entrar ho teníem molt clar, hem de crear aquesta bona energia perquè tot això funcioni bé. Els treballadors són una peça clau.

IMG20240220124841 BURST000 COVER

També hi ha hagut problemes al departament de Circulació. Hi ha hagut baixes, agents que han canviat de parròquia. Quina és la situació en aquest cas?

La situació sabíem que era complicada, durant la campanya ja es va parlar que l’anterior cònsol va fer una reunió amb tots els membres de Circulació i van fer un document amb totes les queixes i el van posar en una caixa perquè la propera corporació ho tingués. Nosaltres tenim un conseller que és clau, el Xavier Surana, que està fent una feina brutal. Està parlant amb els caporals i amb els agents per intentar endreçar i fer un organigrama i una manera de treballar més funcional. Hi ha gent que ja els va bé fer serveis nocturns, doncs potenciem-ho.

Fins ara no es feia?

Abans, potser, es canviaven els torns de treball per diferències amb un superior. Nosaltres amb això no hi entrem. Estem fent les reunions i crec que en breu hi haurà un canvi, un canvi de percepció, d’ambient laboral. Aquesta setmana s’ha canviat la ubicació de l’atenció al ciutadà, només canviant les taules d’orientació els propis treballadors ens han dit: ‘quin canvi!’ Són aquestes petites coses que si tu has escoltat els treballadors i ells t’ho expliquen, immediatament veus el resultat i veus que estan contents a l’hora de treballar i que els poses mitjans.

I dels neguits que li van expressar a l’anterior cònsol?

És una situació complicada i sé que el conseller va enviar un mail a l’antic cònsol per demanar aquest document, jo crec que fa més de 3 setmanes i no hem tingut resposta. Toca complir el compromís de lliurar-ho perquè crec que és un tema bastant important i tota la corporació hem d’ajudar.

Tots els problemes es limitaven a qüestions d’organització d’horaris?

Tot anava d’això, has fet això o allò? Doncs tens una penalització. O tens un càstig. Diferències de tracte... I torno a dir, el Xavi està fent una feina molt bona. Jo que parlo bastant amb els treballadors, n’hi ha que diuen que encara no ho han notat i és normal, però altres et diuen que ja comencen a notar canvis de coses. I sense crear greuges, parlant amb tots. I jo crec que és una manera de fer que està funcionant.

“ El 29 de febrer farem un consell per aprovar un pressupost que ja comença a marcar tendència de cap on vol anar aquesta nova corporació”

A l’anterior mandat hi havia un càrrec de confiança per coordinar el servei de Circulació. Tenen intenció de repetir aquesta figura?

Nosaltres ara per ara estem amb reunions i anàlisis, de tot això sortiran les propostes d’organigrama i de funcionament de cada departament i s’hauran de valorar. Sí que és veritat que és una prioritat d’aquesta nova corporació no incrementar molt la despesa a nivell de personal, llavors si hem d’incorporar gent per fer feina, hem d’analitzar que no s’estigui fent des de la pròpia casa, que ja tinguem persones vàlides amb capacitats per poder fer aquestes feines. Ho hem de valorar, però ens hem marcat aquest 100 dies de gràcia per recollir la informació i després fer els plantejaments que toca.

Ja deuen haver començat a treballar el pressupost. Quines seran les inversions prioritàries pel 2024?

Hem treballat fort. Els treballadors ens manifestaven que podíem estar sis mesos per aprovar un pressupost, però ells, pel seu dia a dia, necessitaven que el pressupost s’aprovés l’abans possible per evitar anar amb dotzenes parts que limiten les inversions. Hem fet un treball i un esforç conjuntament amb els caps i els tècnics de cada departament per tirar endavant un pressupost 2024, que no és al 100% del nostre projecte d’Enclar. El 29 de febrer farem un consell per aprovar aquest pressupost que tot i així ja comença a marcar tendència de cap on vol anar aquesta nova corporació.

I cap on vol anar?

Com vam dir, problemes reals. Veure els problemes reals de la ciutadania, voravies, higiene, joventut... Començar a crear plans, programes, que puguin solucionar aquests problemes. Per exemple, voravies, que va ser un tema de la campanya. Doncs destinem una part important, uns 500.000 euros gairebé, a voravies. Però no en general, ho destinem a un pla general de manteniment de voravies amb un pla estratègic de quatre anys on planificarem tota la parròquia i farem partícips els ciutadans perquè ens manifestin quines inquietuds i necessitats tenen, i marcarem per fases durant aquests 4 anys on intervindrem i com. És un projecte que potser no sembla prou engrescador però per nosaltres és ja una primera peça d’aquesta forma de viure i de solucionar els problemes del dia a dia.

Altres inversions?

Tema habitatge estem començant a plantejar possibilitats, el projecte que ja està en marxa del Cedre i altres opcions.

S’havia parlat de poder fer més pisos a Ciutat de Valls, en una parcel·la també del comú. Ho preveuen?

Es pot fer, però aquí el que tenim és que el pla parcial de la zona que l’ha de fer el privat, encara no està. És una de les reunions que tenim pendents per parlar amb ells, per veure la situació i veure si realment hem de fer pisos o potser hem de tirar endavant el projecte inicial que portava l’anterior corporació que era fer un aparcament. Valorem-ho i demanem-ho a la ciutadania per saber quina és la necessitat actual del barri pensant a curt, mitjà i llarg termini.

I en habitatge, què més es treballa?

Estem treballant el cadastre, veure la situació a nivell de pisos buits que tenim, que és el programa Reviu Andorra la Vella, que hi destinem una bona partida, potser 500.000 euros. Es un projecte orientat a pisos buits o que estan tancats perquè s’han de reformar. Aquí el conseller Marc Torrent ja hi està treballant. També s’ha creat una partida pressupostària que no existia per crear la conselleria d’habitatge, llavors jo crec que estem marcant aquests passos que ja vam dir.

“[A Ciutat de Valls] hem de veure si realment hem de fer pisos o potser hem de tirar endavant el projecte inicial que era fer un aparcament”

La situació és preocupant.

Ens preocupa, però el comú no ha d’abanderar la solució de l’habitatge a la parròquia, sinó que és un actor més juntament amb el govern, els propietaris, immobiliàries, llogaters... Ens asseurem si hem de parlar, però sí que volem començar a treballar. El programa Reviu Andorra la Vella eren les nostres accions a curt i mitjà termini. Amb el cadastre estem identificat espais, terrenys propietat del comú i a la llarga poder començar a fer estudis per veure la viabilitat de si s’hi poden fer habitatges o no. I també terrenys privats per poder començar a parlar. Però ho torno a dir, sense ser nosaltres els que abanderem aquests projectes, crec que ara ens toca fer un front comú. La ministra malauradament no m’ha donat hora fins a final de mes tot i que els ho vam demanar aviat per poder començar a treballar, però bé, en aquesta reunió vindrem amb idees, vindrem a escoltar quines són les seves visions i com volen tractar aquest tema i més a la nostra parròquia.

Han començat a introduir dades al registre conjunt amb Govern?

Encara no, és un tema que volíem parlar amb la ministra per veure aquest traspàs de dades i com hi hauria el retorn de cara al comú i més a la nostra conselleria d’Habitatge. Crec que no hi haurà problema a facilitar-les però també volem que aquestes dades, que les treballen i les poden creuar amb FEDA, amb els bancs o amb qui sigui, volem el retorn per poder tenir un diagnòstic de quins pisos buits tenim a la parròquia.

Tema fonts de la Rotonda. Van ser molt crítics amb el projecte, però les fonts estan fetes. Què plantegen a partir d’ara?

Hi ha hagut gent pel carrer que m’ha aturat per parlar-ne i igual que el Bicilab: són inversions que ja s’han fet. Què hem de fer? Les hem de desmuntar? Jo crec que això no seria coherent i seria un engany per a la ciutadania. Per tant, la nostra missió és analitzar com es van fer les instal·lacions, el cost que va tenir, el manteniment i el retorn que tenim. Un cop tinguem analitzat el manteniment, si realment hem de pagar a una empresa perquè ens faci auditories cada mes, si tenim personal tècnic nostre, o si cal contractar una empresa del país perquè cada dia vagi a revisar... Jo ara estic demanant totes aquestes dades per veure realment el cost que tenen de manteniment i funcionament aquestes fonts. I tindrem un import però també hem de començar a oferir altres opcions perquè, no em cansaré de dir-ho, com a cònsol i abans com a empresari, si tens alguna cosa l’has de potenciar perquè funcioni i treure’n el màxim rendiment. Doncs amb les fonts hem de buscar què podem fer per potenciar-les. Això sí, tenint en compte el comerç i els veïns, perquè hem vist que moltes queixes eren dels mateixos veïns.

sergi gonzález camacho PS candidat enclar andorra la vella

Es van rebre moltes queixes?

Sí, una de les queixes era la música de l’espectacle de la nit. Per tant, per què no podem fer alguna acció perquè hi hagi fonts i que els veïns no es queixin? En això estem treballant i tindrem properament una proposta, una presentació d’uns projectes molt importants?

Canvi d’horari, per exemple?

I altres opcions, la tecnologia ens ha d’ajudar. Amb els tècnics del departament de promoció turística i comerç i jo que soc el conseller, tenim idees i amb propostes, la tecnologia i altres coses que s’estan fent en altres països podem potenciar aquest atractiu turístic.

“Sobretot hem d’explicar a la ciutadania que existeix una targeta PK que té més funcions i és millor que la mitja hora gratuïta”

I amb els comerciants es treballaria també?

La idea és que un cop tinguem aquests projectes ja pensats, oferir-los als comerciants i que entenguin el per què de les fonts. La nostra preocupació al final és escotar-los, siguin comerciants o veïns. Hem de ser molt transparents i rebre’ls com els estem rebent aquests dies.

La mitja hora gratuïta al aparcaments és impossible que torni?

Aquí jo crec que és un malentès. Durant el mandat anterior em vaig queixar molt per falta d’informació, perquè a mi se’m va dir que es treia la mitja hora perquè hi havia problemes de mobilitat, perquè el que feia la gent era aparcar en un pàrquing i al cap de mitja hora se’n anaven a un altre. Em va sorprendre i ho vaig dir públicament: realment tenim un estudi, tenim dades que passi això? Hem arribat, hem demanat l’estudi i aquest estudi no existeix.

Ostres.

Per tant, quan tu no reps la informació o la informació que reps és mínima, et queixes perquè tens la ciutadania que t’ho diu. Què hem fet? Hem començat a treballar realment els pros i contres de la mitja hora. Si realment els estudis ens diuen que no hi ha cap problema, per què no? Ho hem de valorar, però el que hem de potenciar és la tarjeta PK, una PK de la qual la comunicació no s’ha fet bé i és un repte nostre: explicar com se sol·licita, com es recull la targeta, com se saben els avantatges... I per què no poder pagar amb la PK els parquímetres? I per què no altres accions de mobilitat que des del comú puguem fer? Intentem donar més vida, més opcions i que la gent la pugui utilitzar. No és que sigui un ‘no’ a la mitja hora. Anem a fer-ho bé, anem a fer-ho amb dades i exposar-ho a la ciutadania.

Poden entendre que hi hagi gent que se senti enganyada o decebuda perquè hi havia un discurs que ara ha canviat?

Pot ser, però sí que és veritat que fins ara jo estava al PS i des d’Enclar, en el nostre programa no es va especificar res de la mitja hora. Però amb la transparència i claredat que tenim, no és que diem ‘no’, diem que estem valorant i veient les dades. Però sobretot hem d’explicar a la ciutadania que existeix una targeta PK que té més funcions i és millor que la mitja hora gratuïta. És que el cost és ínfim i tenen una hora gratuïta! Per tant, aquí ens toca fer pedagogia, explicar-ho bé i veure els avantatges. Per què no es va promoure? Per què no es va fer comunicació de la targeta PK? Potser a l’anterior corporació no els interessava que molts ciutadans tinguéssim la PK i així podien ingressar més diners. Nosaltres el que volem és que la PK sigui com el passaport, que la gent la porti i que la pugui utilitzar.

Segurament la solució seria una targeta única per a tot el país, sinó has de tenir una targeta diferent a cada parròquia.

Sí, ho sé. Ho vaig demanar als nostres tècnics i nosaltres, al comú d’Andorra la Vella, crec que som un dels comuns que tenim un sistema d’aparcaments dels més evolucionats i moderns i que pot tenir adaptacions. Sé que altres comuns no ho tenen i aquest és el problema. Espero poder-ho tractar en reunió de cònsols, que segur que s’ha tractat i com dic, pel que sé és un problema de tecnologia. Però part del comú d’Andorra la Vella posarem tot el que puguem per aconseguir la targeta única.

Tema multifuncional i FC Andorra. Com està la situació. Han parlat amb ells?

Ho vull deixar clar. Des que vam començar vam dir que ens interessaria parlar amb tots els actors: FC Andorra, Govern i el comú. Fins a la data d’avui hem fet reunions una mica per separat per posar-nos al dia. I hem fet una reunió informal amb l’FC Andorra per explicar una mica el projecte. Des del club ens han dit que ja tenen un projecte i ens el volien presentar, però els he dit que no ens ho han de presentar a nosaltres. Ens hem d’asseure en una taula els tres i ho han de presentar als tres. I si hem de fer una taula de treball, unes comissions per tirar-lo endavant, bé, però que hi siguem els tres.

Però ho veuen bé?

Un cop ens ho presentin, un cop veiem els que ens representa al comú... Tothom parla de la cessió, però jo no sé encara el terreny, veurem què ens expliquen. Hi ha un pla parcial, hi ha molts moviments que s’han de fer i que a dia d’avui al comú ningú ha entrat res. Per tant, seiem, parlem-ne i veiem si és viable. Si hi ha un multifuncional, per què no? Però per què servirà? Qui l’explotarà? Quins rendiments en traurà el comú?

“Nosaltres volem sempre mà estesa, però no ens ha agradat els comentaris, qualsevol cosa que fa la majoria sempre tenim comentaris i una crítica constant”

Ja per acabar. L’ha sorprès l’actitud de la minoria en l’inici de mandat? Pensen que potser no han paït la derrota?

A mi personalment sí que m’ha dolgut, més que res, pel darrer consell de comú. Crec que per ètica i per coherència, sobretot per coherència i respecte al què és el comú, tractar de mentider, de populista a un cònsol crec que no tocava. Des de la nostra banda, sempre els hem dit: mà estesa. Properament volem fer una reunió per explicar-los com volem treballar, hi haurà un calendari de comissions, es planificaran els consells de comú, buscarem un lloc de treball perquè puguin estar i perquè puguin participar de les comissions, els donarem la possibilitat de treballar conjuntament. Nosaltres volem sempre mà estesa, però no ens ha agradat els comentaris, qualsevol cosa que fa la majoria sempre tenim comentaris i una crítica constant. Si ells volen estar així durant 4 anys, jo que he estat d’aquesta forma no és agradable. Per tant, espero que facin una reflexió, que sigui això, que no han paït el resultat i que sigui aquesta ràbia. Però som gent normal, que no volem penjar-nos medalles sinó que volem treballar conjuntament i espero i desitjo que hi hagi un canvi. I que si han de fer crítiques, faltaria més, ho poden fer, però que valorin la nostra manera de fer perquè crec que el millor per la parròquia és que puguem treballar conjuntament.

Comentaris (18)

Trending