“Al ritme que anem no es pot continuar, cal tenir un país sostenible en el temps”

Un any després de jurar el càrrec com a ministre, Raul Ferré fa balanç dels projectes desenvolupats i dels principals reptes que es tenen en matèria de territori i urbanisme

El ministre de Territori i d'Urbanisme, Raul Ferré. M. P.

El ministre de Territori i Urbanisme destaca els tres projectes que li va encomanar el cap de Govern a l’inici de la legislatura i que ja han començat a donar fruits: la desviació de la Massana, el projecte del túnel de Rocafort i l’eixample de la CG2 a la Trava. En matèria d’urbanisme reconeix que s’ha crescut massa ràpid i es mostra favorable a un canvi de la llei del sòl, si bé evita entrar en concrecions.

Quin balanç fa del primer any de legislatura?

Destacaria sobretot el que portàvem al programa electoral i l’encomana que em va fer el cap de Govern, que van ser sobretot tres grans projectes: desviació de la Massana a Ordino, el túnel de Rocafort a Sant Julià i la continuació de l’eixample de la carretera general 2 a la Trava. Són les encomanes que em va fer el cap de Govern i és el que hem tirat endavant i que està bastant enllestit.

Comencem per la Massana. Per fi hem vist començada la desviació, en quin punt es troba actualment? Segueixen els terminis previstos?

A principis d’any vam adjudicar l’obra del tram 2 que vam començar al febrer i està seguint el seu curs més ràpid del que tocava, va molt bé. Ara tot just, que sortirà publicat al BOPA la setmana que ve, ahir ja vam licitar el tram 3 que és el que va just després del tram 2 que és el pont que travessa el riu i arribes a la zona de les Palanques. Allí és on hi haurà el desviament per anar cap al centre de la Massana o cap a Ordino. Per tant, de cara al setembre, quan s’hagi adjudicat aquest tram, tindrem ja un 60% del desviament en marxa.

Diu que s’avança més ràpid del que tocava, això fa canviar els terminis?

Nosaltres vam comptar que el 2027 estaria enllestit el desviament. Ara bé, això anant a allò segur. Si les coses s’acceleren i les obres van més ràpid del previst, que els enginyers diguin que és més fàcil del que pensaven, potser a finals del 2026 o principis del 2027 podria estar. Ara adjudicarem el tram 3 i a partir d’aquí, adjudicarem els tram 4A i el 5A, que són els dos brancs que van direcció la Massana i Ordino. Per tant, a principis de l’any que ve vull licitar aquests dos trams al mateix moment.

Satisfacció de tothom amb el desenvolupament d’aquestes obres?

Sí, a la Massana i a Ordino ja fa anys que es demanava el desviament i també als pobles de l’Aldosa i Anyós, que són pobles de muntanya, tranquils, i avui en dia tenen un trànsit que les carreteres tampoc estan preparades per absorbir. És una desviació que crec que tant a la gent de la Massana com als d’Ordino els canviarà la vida i més tranquil·litat i seguretat per a tothom. No és el mateix que pel centre del poble hi passin 1.000 cotxes o 300, hi haurà més seguretat.

P6270622

L’altre gran projecte, com deia, és la desviació de Sant Julià. Crec que a mitjans de juliol han de rebre les ofertes per fer les proteccions. Quins terminis té aquesta obra?

Primer calia licitar les proteccions tant de la boca nord com de la boca sud del túnel de Rocafort, perquè abans de començar a foradar calia tenir-ho protegit perquè els treballadors hi puguin accedir amb tota seguretat. Nosaltres començarem a col·locar les proteccions cap a mitjans de setembre. La durada són sis mesos per acabar els treballs, per tant, al març ja tindrem el pressupost obert, ja tindrem el projecte del túnel acabat a finals de juliol, per tant, quan tingui totes les proteccions ja es podrà licitar i adjudicar l’obra.

A mitjan 2025 inici de l’obra del túnel?

Sí, cap a la primavera del 2025 ja es començarà a foradar el túnel i la previsió és que la temporada d’hivern 2026-2027 el túnel ha d’estar operatiu.

Quin cost preveuen finalment?

La previsió que tenim feta són uns 30 milions pel desviament de la Massana i Ordino i uns 25 milions pel túnel de Rocafort, comptant les proteccions.

“És una desviació que crec que tant a la gent de la Massana com als d’Ordino els canviarà la vida”

Un cop fet el túnel, serà el final de les cues i els problemes de col·lapse de Sant Julià? O queda feina per fer?

L’entrada sud és la que té més afluència de visitants, i ara, des de la frontera fins a la Portalada, puges amb dos carrils. A raó de l’acord que es va arribar amb la família Cachafeiro, el comú i el Govern, tota la part on hi havia la deixalleria del comú on ja només hi ha un sol carril és del comú, per tant, estem preparant el conveni amb el comú i ja hi estan d’acord els cònsols, de cedir-ho a Govern perquè el Govern pugui fer l’eixample del segon carril que falta de pujada. Què vol dir això? Que des de la duana fins a l’entrada de Sant Julià hi haurà dos carrils de pujada i dos de baixada. A més, fent aquest eixample, aprofitarem per eixamplar la voravia de davant que hi ha quan baixes. En un moment donat la voravia és d’un metre i és molt estret per passar, per tant, donarem més seguretat als vianants.

I el carril bici tindrà la continuïtat que li falta?

Sí, exacte, allà és on eixamplarem i com que allí no hi haurà voravia, aprofitarem per fer el carril bici. Llavors, quan tu arribaràs fins a la rotonda de Fontaneda, arribaràs amb dos carrils i ja no pujaràs per la carretera d’ara, sinó que pujaràs i baixaràs per allà on es baixa ara. Empalmaràs túnel de Rocafort, túnel de la Tàpia, pont Aixovall i d’allí directe cap a la Margineda. És a dir, donaràs un altre caliu de vida a la gent de Sant Julià, tindran també més seguretat, bon nivell de vida i per tothom serà més ràpid pujar i baixar.

L’eixample de la Portalada, quan es començarà?

El conveni és imminent i si tot va bé, a la tardor tindrem el conveni firmat perquè al pressupost del 2025 ja hi ha una partida per començar les obres.

I la tercera obra que citava era la de la Trava.

Sí, ja estem en converses amb la propietat, estem acabant de redactar un projecte de conveni per poder-ho presentar també al comú i tirar endavant l’obra perquè ja la tenim al pressupost amb plurianuals del 2025 al 2027.

Són els dos eixamples més importants que falten o quedaria alguna altra cosa?

A la CG2 queda l’eixample aquest de la Trava, entre la cascada de Moles fins on hi ha la gasolinera tancada. És el punt més perillós que queda. També queda un trosset a l’entrada del Tarter, però la prioritat que tenim avui en dia és arreglar aquest tram de la Trava que deu fer uns 900 metres per donar seguretat vial, perquè és perillós a l’hivern. A partir d’aquí, ja podríem dir que comencem a tenir bastant més fluid el trànsit, però el problema el tenim a la capital, ja se sap.

P6270615

La mobilitat és un dels reptes a afrontar, sobretot al centre del país. Què es preveu per poder-hi posar solució?

Això ho està portant el secretari d’Estat de Transició Energètica, Transports i Mobilitat i ho hem dit moltes vegades, el transport públic gratuït ha sigut un gran què. Cada vegada hi ha més usuaris que l’estan emprant i creiem que és una cosa molt bona i que s’ha de seguir potenciant, això està clar com l’aigua. No és competència meva, però ara es van fer aquestes trobades participatives i el transport segregat és un transport que a mitjà o llarg termini en l’hem de plantejar i d’una vegada per totes fer-ne un al país, per descongestionar i també pel tema de la pol·lució.

Partides concretes no n’hi ha?

És que no vull parlar en boca seva, no em toca a mi, és la seva cartera.

Però és un tema d’urbanisme i territori.

Però ell porta el transport i no vull passar per sobre seu. Jo donaré suport al que facin.

Més enllà d’aquests projectes més grans, de cara al 2025 quines són les altres partides rellevants que es preveuen?

Les partides per les desviacions estan clares, i en carreteres secundàries també tenim una partida que ara no sé dir-li la xifra, però que és per la feina que fa el COEX, que són els que vigilen les carreteres secundàries perquè estiguin en condicions.

I voravies?

Fa tres o quatre any ja es va demanar la voravia de la Massana cap a Arinsal. La fase 1 s’acabarà aquest mes de juliol i, de fet, hem aprofitat per canalitzar el torrent del Teixó que és el que cada estiu ens dona problemes a la carretera a la zona de la Borda Raubert. Així aquesta carretera queda assegurada a nivell de torrents. I ara ja hem licitat la següent fase que és fins al pont de la Borda Raubert i al setembre està previst que comencin les obres i de cara a l’any que ve hi ha una altra partida perquè pujaràs fins a la Borda Raubert, passaràs el pont que ja hi ha un semàfor, pujaràs per la urbanització que s’ha fet a tocar de la borda i aniràs a sortir al pont del garatge Costa. I d’allí hi haurà una voravia que et permetrà pujar fins al poble. I quedarà el trosset d’Arinsal a Erts, que això es farà entre 2025 i 2026.

“El transport segregat és un transport que a mitjà o llarg termini en l’hem de plantejar”

Alguna cosa més?

També hi ha una partida per la famosa corba del poble de Pal, que malauradament l’altre dia hi va quedar un autobús enganxat. Aquesta corba ja està pressupostada pel 2025, per licitar-la i fer les obres i a finals del 2026 tenir-la acabada. També és una obra important. A banda dels arranjaments de murs o asfalt que anem fent si veiem coses que no estan bé o a petició dels comuns. I finalment el tema d’edificació pública amb els pisos assequibles.

Parlava ara d’alguns despreniments, aquest any vam tenir un ensurt important a la canal de Bonavista. Fins a quin punt la pressió urbanística pot haver incrementat els riscos? S’ha mirat des del ministeri si hi pot haver més risc que anys enrere?

La cartografia està feta des del 2016. Tens unes zones que són zona vermella que no pots construir-hi absolutament res. Després tens la zona taronja, on pots construir si tens els informes pertinents dels enginyers i aplicant les mesures de seguretat escaients segons el nivell de risc. Però nosaltres cada any, tant pel tema de les allaus com per la caiguda de blocs rocosos, revisem totes les xarxes de protecció que hi ha amb visualització. Si hi podem accedir a peu, a peu, i al solà d’Andorra la Vella ho fem amb helicòpter però amb càmera, mirant punt per punt d’ancoratge i mirant els filats si s’ha bellugat res. I ara per ara, tot i que al setembre farem una nova revisió, està tot igual. No ha anat a més. Si anés a més potser sí que caldria prendre mesures.

S’ha plantejat una revisió en determinats punts, per endurir els criteris respecte al què es va establir fa uns anys?

Com he dit la cartografia es va fer el 2016, no fa tants anys, i es va fer amb unes tecnologies molt avançades i modernes, però això no treu que nosaltres cada any, en fer revisions, és quan observem el terreny. No van allí, miren la xarxa i se’n van. S’observa tot el que passa al voltant, si mai es veiés que en aquell indret hi ha uns moviments que per causa del canvi climàtic o per una altra causa és perillós, potser sí que tocaria replantejar-ho. És a dir, les revisions ja es fan però per ara no s’ha vist cap necessitat perquè no s’ha vist que hi hagi cap moviment estrany. Quan va baixar la roca vam fer volts amb helicòpter durant un mes per si el terreny es movia però tot ha quedat igual. Encara que no sigui competència nostra, és un tema que ens preocupa.

A nivell de carretera hi ha alguna zona on s’hagi d’intervenir, pel que fa a proteccions, d’immediat?

Aquesta setmana vaig passar l’adjudicació d’un indret que faltava a la coma de Ransol que faltava protegir, calia posar la màquina automàtica per fer desencadenament de les allaus. Era l’únic lloc que faltava i per tant, ara podem dir que a nivell d’allaus existents, que són les que controlem cada any, ho tenim tot al dia. I a nivell de proteccions per caiguda de blocs rocosos ens faltava un indret, que si tot va bé aquesta setmana ja han començat els treballs, que és el pont de Meritxell a Racons. A la part baixa faltava un tram bastant important i el valor puja a 600.000 euros. Que si tot va bé, abans que comenci l’hivern ja estarà acabat.