Web Banner 1any de pandemiaWeb

“Som vulnerables, ja hem vist com han canviat les nostres vides”

La infermera referent del servei de Salut Laboral del SAAS Montse Camps repassa alguns elements d’aquest any de pandèmia després de ser una de les primeres sanitàries en infectar-se i, potser, contagiar sense saber-ho

Montse Camps (dreta) administrant una vacuna.
Montse Camps (dreta) administrant una vacuna. SAAS

Un any després encara no sap com es va contagiar. Suposo que a la feina. En tot cas, va ser, al març, una de les primeres sanitàries en confirmar-se infectada del coronavirus. Una setmanes abans havia estat a Itàlia. Massa abans, aparentment, perquè allà pogués contraure la malaltia. Infermera referent del servei de Salut Laboral del SAAS, Montse Camps està molt implicada ara en la campanya de vacunació, que veu com una eina més per intentar superar la pandèmia.

“En un primer moment pensava que tenia un fort refredat”, afirma quan se li demana pel seu contagi i com el va viure. “No en vaig ser conscient fins que em van fer les proves i em van diagnosticar la Covid.” Mai no ha acabat d’aclarir quin va ser l’origen de la contaminació, encara que suposa que la infecció la va agafar “treballant, doncs no sabíem l’abast que podia tenir la malaltia i  junt amb la meva companya vam ser les primeres en tractar els ingressos per sospita d’infecció”.

“El treball en equip dels diferents grups professionals ha estat cabdal. Ha estat una de les coses més positives”, diu Camps que, manté, “com tothom, ens agradaria poder desconnectar i seguir amb una certa normalitat. S'han viscut moments molt durs”

Explica que “durant aquest any hem anat aprenent i adaptant-nos a les diferents situacions”. Però deixa clar que “no ha estat gens fàcil però crec que tenim una gran capacitat d'adaptació, també hem tingut la sort de poder fer-nos molts controls i proves diagnòstiques que ens han ajudat a controlar i poder fer un seguiment molt acurat al personal sanitari”. Algunes de les lliçons que a ella li deixa la pandèmia és que “som vulnerables, ja hem vist com han canviat les nostres vides”. També que “cal  invertir  en prevenció, cal millorar en investigació, prioritzar el que de veritat és important”.

Avisa que “hem d'estar preparats, doncs hi hauran més pandèmies i no ens poden agafar desprevinguts”. També destaca “el treball en equip dels diferents grups professionals ha estat cabdal. Ha estat una de les coses més positives”. Secretària d’Estat de Salut anys enrere, durant un dels governs de Marc Forné, Camps diu que “com tothom, ens agradaria poder desconnectar i seguir amb una certa normalitat. S'han viscut moments molt durs”. “Estem molt cansats portem un any en aquesta situació, estan en primera línia”, hi afegeix.

Una part important actualment de la implicació professional de la infermera té a veure amb la campanya de vacunació. “Teníem moltes ganes de poder disposar de vacunes, i ha estat molt positiva la resposta del personal sanitari a poder-se vacunar”. Camps no té dubte de les garanties de les vacunes. “És una més de les eines que tenim per guanyar la malaltia però no hem de deixar de banda encara el tema de la higiene, mascareta i distància social”.

Està convençuda que “a poc a poc anirem a millor. Però és important no abaixar la guàrdia. Hem de ser conscients en que s'hi han invertit molts recursos (tant materials com humans) arreu del món per poder disposar d'una vacuna, ha estat un treball a contra rellotge”. Finalment, Camps indica que les persones que ja han estat inoculades han rebut el vaccí “amb molta esperança i emoció, com una fita important, ha estat una carrera important poder disposar de vacunes en tant poc temps, i encara que s'havia dit el contrari, la resposta dels sanitaris a la vacunació ha estat exemplar”. 

Comentaris

Trending