Tot estarà establert en el reglament dels règims de qualitat controlada aprovat aquest dimecres al Govern. “Volem posar en valor elements que sabem que el consumidor aprecia, com són els productes de proximitat i de quilòmetre zero”, ha apuntat la titular d’Agricultura. Així, la normativa regula dos segells ja existents: el de carn de vedella i el de vi. A banda, hi afegeix dos de nous per a la mel i les trumfes.
“S’especifiquen totes les condicions de maneig i de comercialització”, ha desgranat Calvó, posant l’exemple de la no utilització de productes químics o, en el cas de la mel, com s’han d’alimentar les abelles. Els agricultors que decideixin sumar-se al projecte, podran comptar amb ajudes, tot i que aquestes encara s’han d’acabar de definir, justament segons l’interès que aixequi.
A banda, el reglament també crea tres etiquetes. La primera, la de ‘producte d’Andorra’. Aquest no podran contenir més del 30% de matèries primeres que no siguin del Principat. Un exemple seria la confitura: “Es podrà fer amb gerds del país, però el sucre, lògicament, ha de venir de fora”. Una segona etiqueta és la de ‘producte elaborat a Andorra”. En aquest cas, no es mirarà l’origen dels materials, però sí que el procés de fabricació tingui “unes característiques diferents”. Per últim, també s’impulsen les receptes tradicionals.
“El fet de poder optar per un segell et dona més visibilitat i també garanties al consumidor, que sap que el producte està més controlat”, ha destacat Calvó. De fet, la ministra ha apuntat que els agricultors i fabricants “sovint ens demanen aquest reforç contra l’intrusisme”.
Comentaris (4)