Govern detecta dos casos més de llengua blava en un altre marrà i un mufló

La vacunació avança a bon ritme i mentre ja s’ha immunitzat el 90% de la cabana ovina, en el cas dels bovins s’ha inoculat amb la primera dosi més de 800 exemplars del miler que hi ha

Una veterinaria vacunant bestiar.
Una veterinaria vacunant bestiar. Ramaders d'Andorra

El ministeri d’Agricultura i Ramaderia ha detectat dos casos més de llengua blava. Els animals afectats són un altre marrà i un mufló. Mentre el marrà ha estat vacunat i evoluciona favorablement, el mufló es va identificar perquè “presentava clínica” i se l’ha hagut de sacrificar. Mentrestant es manté la vacunació de la cabana ovina i bovina que avança a bon ritme i a finals d’agost hauria de quedar completada la immunització de tots els animals.

El ministre d’Agricultura i Ramaderia, Guillem Casal, ha detallat que amb els mostrejos aleatoris que es van fent es va poder detectar el segon marrà afectat per la malaltia. Mentre el primer va ser d’una explotació d’Ordino, aquest és de Sant Julià.

Ara bé, la presència del mosquit que transmet la malaltia al país fa que la llengua blava pugui arribar també a animals salvatges. I aquest ha estat el cas del tercer cas detectat en un mufló. “Sabem que tenim el mosquit aquí perquè el marrà d’Ordino no havia sortit del país”, ha assegurat Casal a l’Altaveu. El mufló es trobava a la zona de FEDA i se’l va poder identificar perquè “presentava clínica”. Davant la situació que tenia, finalment se’l va sacrificar.

El ministre ha detallat que se segueixen fent mostrejos aleatoris per saber com estar l’evolució de la malaltia. De moment, però, la situació segueix controlada i la vacunació de la cabana ovina i bovina segueix avançant a bon ritme.

En ovins ja s’han vacunat 2.592 ovelles, adults i corders de més de 3 mesos d’edat, que representen el 90% de la cabana “i només falten alguns ramats molt petits”. Fins i tot s’ha vacunat un ramat de més de 250 ovelles que estava en transhumància des d’Aragó.

El mosquit que transmet la malaltia és present al país perquè s’han contagiat animals que no havien sortit del país

Per parròquies i amb dades actualitzades a 30 de juliol, de les 9 explotacions que hi ha a Canillo, 7 ja s’han fet; a Encamp de les 7 que hi ha, se n’han vacunat 6; a Ordino ja s’han completat les 8 explotacions existents, a la Massana també s’han completat les 3 que hi ha, a Andorra la Vella s’ha vacunat l’única explotació existent mentre a Sant Julià se n’han fet 8 de les 12.

Per a la cabana bovina, s’han vacunat 835 adults i vedells de més de 2 mesos d’edat. S’han vacunat amb la primera dosi explotacions que tenen animals d’engreix i s’ha fet la vacada de Setúria, Canillo i Encamp. A totes elles, al cap de 21 dies se’ls podrà aplicar la segona dosi del vaccí.

Falta encar la vacada de la vall del Madriu. Allí hi ha 350 caps de bestiar i no sempre van tots junts, per tant, malgrat que es va fer una reunió el 25 de juliol i veia viable aplicar la primera dosi, en el cas de la segona ja no era tant evident perquè el bestiar estaria en un lloc “més complicat”. De moment s’ha decidit prendre mostres (fins ara se n’han agafat 38) per veure si ha penetrat la malaltia i a partir d’aquí decidir què fer.

Properament està previst que es vacuni la vacada de Comallemple i a finals de la setmana que ve o principis de l’altra es vaccinarà la d’Ordino. Per tant, a finals d’agost la vacunació s’hauria de poder donar per acabada. Al cap d’un any se’ls haurà de posar una dosi de record, però llavors el procés hauria de ser més senzill perquè es faria amb els animals a les explotacions.

Etiquetes

Comentaris

Trending