Govern començarà aquest dijous la vacunació contra la llengua blava de la vacada de Sant Julià

És l’últim ramat que queda per vaccinar, a banda del d’Ordino on només cal posar la segona dosi de la vacuna, i en aquest cas la logística ha estat “complexa” ja que s’ha hagut de muntar un corral i una mànega pujant material amb helicòpter al Madriu

La veterinària administra una vacuna a una vaca a Canillo. Comú de Canillo / Xavier Pujol

Recta final de la vacunació contra la llengua blava a la cabana ramadera del país. Aquest dijous s’administrarà la primera dos del vaccí a la vacada de Sant Julià, uns 350 caps de bestiar que es troben a la zona del pla de l’Ingla, a la vall del Madriu. De fet, aquesta ubicació ha suposat una “logística complexa” ja que allí no hi havia cap infraestructura muntada i per tant, s’ha hagut de pujar material amb helicòpter per muntar un corral i una mànega. Amb tot, des del departament d’Agricultura i Ramadera s’assegura que la situació no és extremadament preocupant perquè s’ha pogut avançar ràpidament amb la immunització i per tant, evitar una major penetració.

A hores d’ara el 100% de les ovelles del país, inclòs un ramat que havia pujat de Catalunya en transhumància, ja estan immunitzades contra la llengua blava i se segueix avançant en la vaccinació del bestiar boví. La vacada d’Encamp, Canillo i la Massana ja ha completat la pauta de vacunació, que inclou l’administració de dues dosis separades d’uns 21 dies. En el cas d’Ordino ja s’ha posat la primera dosi i “en breu” s’administrarà la segona, assegura el director d’Agricultura i Ramaderia, Josep Casals.

La vacada de Canillo torna a passar per boxs

La feina més grossa és la que es farà a partir de demà a la zona del pla de l’Ingla, a la vall del Madriu. Allí hi ha uns 350 caps de bestiar de la vacada de Sant Julià. Uns animals que no sempre estan junts i un espai on no es disposa de cap infraestructura que permeti tancar-los. Per aquest motiu, Casals reitera, com ja havia fet anteriorment el ministre Guillem Casal, que és un cas on la logística és “molt complexa”.

Neguit dels ramaders pel possible contagi de la llengua blava entre animals salvatges

“Des del Govern s’han fet esforços econòmics molt importants per pujar material i personal”, afirma el director d’Agricultura i Ramaderia, que deixa clar, però, que és un esforç que “s’havia de fer per protegir la salut de la cabana ramadera”. Així, ajudats d’un helicòpter s’han pujat tanques i tot el que ha fet falta per muntar un corral i una mànega per on fer passar les vaques i poder-les vacunar. “Si tot va bé, a finals de setembre tindrem tota la cabana del país protegida”, destaca, un element important, també, per aquells ramats que a l’hivern surten del país per baixar a terres catalanes. Sense la vacuna segurament no ho podrien fer.

CASOS

Pel que fa als casos d’animals infectats, en la cabana ovina no n’ha aparegut cap més a banda dels que ja s’havien anunciat (si bé un dels marrans afectats va acabar morint), mentre que en les vaques, després de les mostres més generalitzades que es van prendre en un inici, ara els esforços s’han centrat en la vacunació i només s’analitzen aquells casos en què l’animal presenta simptomatologia. Per tant, darrerament s’han trobat dues vaques positives i s’està pendent dels resultats de dues mostres més. En tot cas, no consta que cap vaca hagi mort per la llengua blava.

Govern detecta un 20% de bovins amb llengua blava entre els mostrejos fets a un centenar d’animals

Tot i que la penetració de la malaltia també és important en els territoris propers, tant a Catalunya com a França, Casals assegura que “haver-nos avançat en la vacunació ens dona molta tranquil·litat” ja que el vaccí “funciona, és eficient i no presenta efectes adversos”. Així, “ens preocupa menys la situació de l’entorn”, tot i que es mantenen contactes directes amb les autoritats de salut animal de Catalunya, especialment, per tal d’intercanviar informació, i també més puntualment amb les franceses.

Josep Casals assenyala que veient la situació actual caldrà mentalitzar-se que a partir d’ara el vaccí contra la llengua blava s’haurà d’incloure al pla de vacunació i cada any administrar un recordatori. En aquest cas, amb una sola dosi és suficient per mantenir la immunitat. “El vector, en tractar-se d’un mosquit, és molt difícil de controlar”, exposa.