Agricultura vacunarà la cabana ovina i la bovina contra la malaltia de la llengua blava

Per ara no s’ha detectat cap cas ni entre els ramats del país ni tampoc entre els exemplars forasters que han arribat a territori andorrà en transhumància

Cabana bovina a Setúria.
Cabana bovina a Setúria. Toni Solanelles

Veient que la malaltia de la llengua blava -i altres malalties víriques animals de transmissió vectorial- podia començar a collar, els responsables del ministeri d’Agricultura ja es van avançar i van adquirir suficient material per combatre la malaltia. Material per fer analítiques i, sobretot, 8.100 dosis de vacunes. Una vegada recopilada tota la informació, i especialment la procedent de Catalunya, i seguint criteris sanitaris, es vacunaran tots els exemplars ovins i bovins de les explotacions del país.

La intenció inicial és començar a vacunar les ovelles, que passat l’estiu faran trànsit cap a Espanya i, per tant, s’ha de garantir que es troben en un excel·lent estat de salut. Les vacunes -una dosi en el cas dels ovins- redueix moltíssim la capacitat de contagi, que és de transmissió vectorial. És a dir, la malaltia de la llengua blava no es transmet directament d’individu a individu sinó que hi ha d’haver un tercer actor -un mosquit, per exemple- que traslladi el virus. La malaltia, que afecta a tots els remugants i es pot passar a la fauna salvatge, no es transmet, en canvi, a l’humà. A més a més, la llengua blava no afecta la qualitat sanitària dels productes que s’obtenen dels animals. Ni la carn, ni la llet… res. 

De moment, al país no s’ha detectat cap cas de malaltia de llengua blava. Ni entre els efectius dels ramats propis ni entre els que bovins d’altres indrets que han vingut en trànsit fins a paratges andorrans. D’exemplars ovins, com que ja hi havia l’alerta activada i la prohibició de trànsit, enguany ja no n’han vingut des de Catalunya. De bovins, sí, però ni a l’entrada ni a la sortida del país hi ha hagut cap incidència. I es controla. Cal fer una mena de passaport sanitari, una guia sanitària, per garantir el bon estat de l’animal i poder-ne assegurar la traçabilitat.

D’exemplars ovins, com que ja hi havia l’alerta activada i la prohibició de trànsit, enguany ja no n’han vingut des de Catalunya. De bovins, sí, però ni a l’entrada ni a la sortida del país hi ha hagut cap incidència. I es controla

D’aquí també, en certa manera, que s’opti per vacunar els exemplars de les explotacions ramaderes andorranes. Es comença pels ovins però després seguiran els bovins. Aquest dijous hi ha d’haver, justament, una primera reunió dels responsables del departament d’Agricultura amb representants del sector per començar a establir la logística i altres detalls de la vacunació. Des del departament se celebra que s’hagi pogut fer una bona anticipació i es disposi de pou material per fer analítiques (via PCR, com en el cas de la Covid per als humans) i per vacunar tota la cabana ramadera. 

A més, des del ministeri s’indica que a diferència d’altres territoris propers, un tret diferencial important és que els veterinaris són funcionaris públics i no pas serveis privats contractats, amb la qual cosa l’administració té la informació de primera mà i pot actuar amb celeritat en cas de detectar alguna anomalia. Per cert, que com a símptomes per saber que un remugant pateix la malaltia de la llengua blava, a banda que l’animal tingui la llengua de dit color, també hi ha secrecions nassals, dificultats respiratòries, inflamacions de narius, avortaments inesperats o coixeres

Ara per ara, però, tot i que en un estat vigilant, la calma és la tònica dominant. S’està atén -des de sempre que els remolcs segueixen un estricte procés de desinfecció- i se sap que en qualsevol moment un vector transmissor pot arribar al país. De moment, però, ni hi és ni tampoc sembla que estigui en cap territori proper.

Etiquetes

Comentaris (1)

Trending