Vives es desentén de la reproducció assistida i la sexualitat dels infants

El Copríncep mitrat ha desestimat signar dues de les lleis aprovades recentment pel Consell General i que han entrat en vigor aquest dijous per desacords amb l’ideari de l’Església

-
Ni reproducció assistida ni segons quines concepcions en la sexualitat dels infants no li han agradat a l’arquebisbe d’Urgell. El Copríncep mitrat ha declinat signar dues de les darreres lleis aprovades pel Consell General i que han entrat en vigor aquest dijous. La decisió eclesial ha agafat de sorpresa la immensa majoria dels parlamentaris que ho han estat aquesta darrera legislatura. L’Església manté un sepulcral silenci i més encara a les portes d’un procés electoral, però és clar que hi ha certes coses que ni comparteix ni accepta.

En tot cas, i davant d’altres situacions que ja s’havien donat en el passat -la dissolució matrimonial en el seu dia, per exemple-, l’ordenament jurídic andorrà ja preveu que una llei pugui igualment ser vàlida i operativa amb la sola firma d’un dels dos caps d’Estat. Normalment, qui hi posa més traves és la Mitra, el bisbat d’Urgell. Com en aquest cas. Joan-Enric Vives ha deixat de sancionar la llei 12/2019, del 15 de febrer, qualificada de tècniques de reproducció humana assistida i la llei 14/2019, del 15 de febrer, qualificada dels drets dels infants i els adolescents.

Que no hagi firmat la primera llei, en certa manera, ha agafat menys desprevinguts els polítics. Malgrat que el Govern va anunciar al seu dia que ja s’havia consensuat amb l’Església el text sobre la reproducció assistida, el cert és que l’explicació donada per l’executiu no era exacta. Segons fonts parlamentàries, el que es va aconseguir és que el bisbat, el Coprincipat eclesiàstic, no pretengués posar dificultats jurídiques. És a dir, que entengués legalment que els aspectes que regula dita llei topen amb els principis del dret a la vida i portés el text al Constitucional, iniciant així un debat que, a banda de dilatar el procés legislatiu, podia també enquistar-lo. 

Segons algunes fonts, doncs, el que es va consensuar és que la Mitra no dugués el text al TC, sol·licitant un dictamen previ de constitucionalitat o fent-hi un recurs posteriorment. Una altra cosa és que semblava evident que Vives declinaria signar, sancionar, com així ha estat, el text. Més sorprenent ha estat, per a tots els polítics consultats, alguns dels quals ni tan sols s’havien adonat del fet avançat aquest dissabte per ‘El Periòdic d’Andorra’, que l’arquebisbe no hagi firmat la llei sobre els infants i adolescents. Les fonts consultades donen per fet que algunes aportacions, sobretot de l’òrbita socialdemòcrata, que a darrera hora es van incorporar al text poden haver molestat l’Església i d’aquí que l’hagi deixat, Vives, sense sancionar

Hi hauria qüestions relacionades amb la gestació i, sobretot, amb la sexualitat dels infants que no s’haurien posat bé al Palau Episcopal. Especialment molest es consideraria l’article 23.2, referent al dret a la identitat, i que literalment diu: “Tots els infants i els adolescents tenen el dret d’ésser respectats i acompanyats en la determinació de la seva identitat de gènere.” És a dir, i sia això només considerat com un exemple, que de ben petit, un infant nascut biològicament nen pugui sentir-se i voler ser tractat com a nena o a l’inrevés. La Mitra hauria lamentat la pressa amb què es va voler fer passar el text i d’aquí, també, que hagi preferit deixar la seva casella de signatura en blanc. Les dues lleis tiren endavant amb la sanció del cap d’Estat francès, el Copríncep Emmanuel Macron.

Etiquetes: