Virtus Unita expressa el seu “temor” per “l’estabilitat política” del país

El grup d’opinió assegura que “no entra a valorar” com hauria de ser la configuració d’aliances per a la governabilitat perquè “entenem que son els electes els responsables de trobar les combinacions més escaients”

Comentaris

Josep Duró, Albert Font i Josep Anton López Alcántara, en l'única compareixença pública del col·lectiu.
Josep Duró, Albert Font i Josep Anton López Alcántara, en l'única compareixença pública del col·lectiu.
Virtus Unita ha emès aquest dilluns un comunicat manifestant la seva opinió sobre l’escenari polític actual després de les eleccions del 7 d’abril. Via missatges del tot críptics, la interpretació dels quals, malgrat que no acabés sent errònia sí que podria ser titllada d’excessivament subjectiva, el que queda clar és la preocupació del grup d’opinió per “l’estabilitat política” del país. El col·lectiu considera que no són bones les majories absolutes, però tampoc no veu bé depèn de quins acords.

Qüestionat el grup sobre quina creuen que seria la millor fórmula per garantir la governabilitat, Virtus Unita manté que “no entrem a valorar la configuració. Entenem que son els electes els responsables de trobar les combinacions més escaients”. Ara, deixen encara més clar del que ho fan al comunicat, que això sí que s’entén sense haver d’interpretar massa, que “una de les premisses de Virtus Unita, és la defensa del Coprincipat tal i com hem manifestat en diferents ocasions” i que “la nacionalitat efectivament es un dels nostres cavalls de batalla”.

El comunicat de Virtus Unita, més breu que d’altres d’anteriors, mira d’enviar missatges després de recordar que les etapes postconstitucionals amb governs amb minoria han estat curtes i han servit com a foment i promoció de llargs períodes de majoria. Preveu el grup d’opinió, que ara no torni a passar el mateix. Que la situació actual no sigui el preludi d’una altra llarga etapa de majoria absoluta. “Des de diumenge, el nostre país compta amb una altra cambra sense majoria absoluta, i en virtut dels precedents, podem expressar temors per l’estabilitat política durant els mesos vinents. Més greu: a aquesta possible inestabilitat haurem de sumar el perill d’haver de patir, en cas de crisi, una altra reacció popular excessiva sota la forma d’una altra llarga i dolorosa etapa de majoria absoluta. Resta per veure de quin color serà, i com quedarà Andorra després…”

El col·lectiu va donar suport, encara que fos implícit però situant Enric Tarrado de número 1 a Andorra la Vella, a Demòcrates, sobre qui recorda que és qui més escons té

És clar que el grup de reflexió no ho diu, però també sembla evident que es posiciona a favor que el govern recaigui o, almenys, la seva configuració tingui com a eix central Demòcrates si es té en compte que és la formació amb més escons. Alhora, es mostra contrari a què qualsevol forma de governabilitat o formació que pugui assumir lideratges sigui algun dels que pretén impulsar accions que van en contra del sistema establert. No ho diu, queda clar, però sembla clarament un dard enverinat contra el PS.

Un pacte només es podrà assolir si es donen dos preliminars simultanis: l’equip guanyador ha de ser generós, i els grups minoritaris no han d’oblidar en cap moment qui ha assolit la victòria a les urnes.  Aquests dos preliminars, sinònims de sentit comú, s’oposen a tota forma d’ambició personal o partidista : només es troben en polítics d’excepció. Un cop jurat per tothom un escrupolós respecte a les institucions que conformen el país i assegurades les qüestions crucials, com són el tipus de règim d’estat o la nacionalitat, un acord de legislatura ha de ser transparent i coherent amb les línies programàtiques de les formacions implicades”, diu la comunicació en el seu tram final. 

Despenalització de l’avortament i permissió de la doble nacionalitat són dos puntals del programa socialdemòcrata. I així ve a tomb, segurament, pel fet que un escenari plantejat tant per alguns sectors demòcrates com per alguns de socialdemòcrates passar per fer, o intentat almenys, una gran aliança entre DA i PS. Sembla clar que Virtus Unita, que ha donat suport als demòcrates (el candidat de DA a Andorra la Vella, Enric Tarrado, es membre d’aquest col·lectiu), s’hi oposa clarament.

Comentaris (3)

Trending