El grup d’opinió conservador i tradicionalista Virtus Unita recomana, demana i exigeix al Govern que “aturi la contractació de personal”, atès que considera que la nòmina de funcionaris és desmesurada. El col·lectiu, que torna a insistir en com de fora de lloc és la despesa mèdica, lamenta en un comunicat “el descontrol general” que en matèria econòmica hauria protagonitzat l’executiu demòcrata les dues darreres legislatures.
Virtus Unita recorda que l’administració tenia en nòmina el 2011 2.440 empleats, i que vistes les contractacions que s’han fet els darrers anys i les que es preveuen per aquest 2019 “pel cap baix, podem entendre que d’aquí a ben poc temps haurem d’assumir la càrrega de 2.750 nòmines, o més. Un increment global de més de 300 contractacions, amb percentatge d’augment que pot depassar fàcilment el 13% d’alça, sense comptar assessors, juristes, càrrecs de confiança i personal de relació especial”.
Davant d’aquesta situació, d’aquest “sobredimensjonament” en el terme usat pel col·lectiu conservador, que és “difícil de justificar”, cal “recomanar-li al Govern -demanar-li i exigir-li- que aturi la contractació de personal; altrament, vindrà un moment en que no podrem ni pagar els salaris de tota aquesta gentada. Cal que hi posin remei, per no arribar a una situació crítica i irresoluble”. Un exemple de sobredimensionament seria, segons el grup d’opinió, el fet que hi hagi al centre penitenciari més carcellers que presos.
La crítica a la nòmina de funcionaris s’inclou en un lament general relacionat a la situació econòmica. “Les darreres dues legislatures s’han caracteritzat, més que res, no pas per haver aconseguit un creixement econòmic notable i efectiu, sinó ben bé per una mena de descontrol general, sense ordre ni concert. Vuit anys d’immersió en controvèrsies, improvisacions i contradiccions, marcats per una majoria absoluta al Consell General, supeditada a les voluntats i imposicions de l’executiu que, des del primer dia, va emprendre una fugida endavant imprevisible, que ens ha anat apropant, gradualment, al llindar d’un perillós precipici, tot ignorant sovint les realitats del país”, diu el comunicat.
Virtus Unita fa un llarg repàs a tot un seguit de xifres per explicar, per exemple, que “l’endeutament per càpita ha crescut en 520 euros, d’ençà el 2010 i fins al 2017 i, conseqüentment, a cadascun dels habitants li pertocava assumir la quantitat de 13.432 euros. Fent un còmput per unitat familiar -considerant de mitjana que cada nucli és constituït de 3,5 persones- arribem a la conclusió que a finals del 2017 a cada família li correspon fer-se càrrec la seva part del deute, que correspon a 47.000 euros!”