Veten Marc Maestre com a degà dels advocats per haver firmat la recusació dels fiscals

Exdegans propers a Govern com a mínim en el ‘cas BPA’ haurien “fet entendre” al lletrat que per estar al capdavant del col·legi no es pot anar contra les institucions

-
Havia de ser el candidat oficialista. El representant de la junta sortint que havia de garantir la transició. Després de valorar els pros i els contres, l’advocat Marc Maestre havia donat el vist-i-plau a liderar la única candidatura que s’havia de presentar en les eleccions per presidir el col·legi professional. Tenia l’aval de l’actual degana, Sophie Bellocq, i dels grans tòtems que controlen el col·lectiu perquè a la junta sempre hi ha representació de dos o tres despatxos. Després d’aquella acceptació, però, Maestre, un dels lletrats que defensa processats en el ‘cas BPA’, es va sumar amb companys seus a l’hora de firmar la petició de recusació contra els fiscals per la denominada ‘fiscalada’. Això ha estat suficient perquè aquells que l’avalaven com a successor de Bellocq l’hagin ‘deixat caure’. Així ho han assegurat fonts del Col·legi d’Advocats.

La composició de la única candidatura que en principi concorrerà als comicis encara no s’ha tramès als col·legiats. Les eleccions estan previstes, almenys inicialment, per al 30 de gener. Tot just ara, però, comença a circular que Maestre “ha estat vetat”, així ho asseguren les fonts, sense que l'Altaveu hagi pogut parlar amb l'interessat tot i intentar-ho, que expliquen com de difícil es trobar candidats al deganat per la feina que comporta, per les hores de dedicació que vol. De fet, d’aquí que el col·lectiu hagi intentat en diverses ocasions acordar un salari, una remuneració per aquesta figura, del tomb de 2.000 euros mensuals. A Maestre, han indicat les fonts consultades, “se li ha fet entendre” que no es pot pretendre encapçalar el col·legi dels professionals del Dret i, alhora, “anar contra de les institucions”, en referència al fet que el lletrat, amb altres defensors de processats en la causa general del ‘cas BPA’, va signar la demanda perquè s’apartessin del judici el fiscal general, Alfons Alberca, i l’adjunt Borja Aguado.

La petició a Maestre perquè abandonés la idea de liderar la candidatura al deganat del Col·legi d’Advocats -la que s’havia elaborat com a oficialista, continuista i d’enllaç amb l’actual- li hauria formulat Bellocq. Però també hi hauria hagut contactes o una trobada -les fonts consultades no ho han pogut precisar- amb exdegans del col·legi. No pas tots. Exmandataris del col·lectiu com Salvador Capdevila -també signatari de la petició de recusació d’Alberca- o Josep Casadevall no haurien estat convidats-contactats a tal efecte. En canvi, sí que haurien participat de la recomanació-exigència de retirada a Marc Maestre lletrats com ara Manuel Pujadas, Jean-Michel Rascagneres, Francesc Badia o Maite Bourgeaud. Almenys els tres primers estan clarament posicionats al costat de Govern en el marc del ‘cas BPA’.

Si no canvien les coses des d’ara i fins al 30 de gener, en principi les regnes de la candidatura oficialista les assumirà qui havia de ser el vice-degà, l’exdirector de la policia i advocat Xavier Sopena. Les fonts han destacat que Sopena i el despatx que lidera juntament amb Antoni Fiñana també és molt proper a l’administració actual i que, per exemple, en el marc de les causes relatives a tota la gestió del ‘cas BPA’ defensa els interessos de l’autoritat financera i l’actuació que va dur a terme en aquell marc. Com a número 2 de la candidatura es perfila, encara que les fonts consultades no l’han pogut confirmar, l’exbatlle Sònia Baixench.