Formalment, l’acció judicial plantejada els darrers dies davant el Tribunal de Corts va contra totes les parts implicades en el judici i que, en algun moment o altre, han rebut el sumari de la causa general del ‘cas BPA’. Així, afecta des dels processats i els seus advocats defensors, a la fiscalia o les acusacions particulars i els actors civils. El processat ara peticionari va ser investigat al seu dia per les autoritats espanyoles en el marc del cas conegut com a ‘Clotilde’, que també ha estat denominat com a ‘Petrov’. En el marc de dites investigacions, que també afectaven en aquell moment un altre alt directiu de BPA, es van fer un seguit d’escoltes telefòniques.
La Batllia ja va conèixer al seu dia de l’existència d’aquell procediment perquè, via comissió rogatòria internacional, va haver de fer els tràmits de cooperació judicial escaients. Les escoltes telefòniques realitzades es van incorporar molt parcialment en la causa que se seguia a l’Audiència nacional espanyola. El magistrat d’aquella instància i instructor del ‘cas Clotilde’ no va voler renovar el termini inicialment previst per la intervenció telefònica perquè de l’escoltat fins llavors hi havia pocs elements de rellevància. No obstant això, i una vegada va esclatar al Principat el ‘cas BPA’, aquelles escoltes, senceres, íntegres, fins i tot el que la guàrdia civil havia descartat, es va incorporar al sumari de la causa general.
Escoltes telefòniques usades en el ‘cas Clotilde’ a Espanya i que van ser considerades poc rellevants al seu dia es pretenen utilitzar ara en la vista per mantenir l’acusació
El directiu bancari andorrà va ser sotmès a judici a Madrid tot i que ja s’admetia que la seva eventual participació en el suposat blanqueig que hi hauria hagut en el ‘cas Clotilde’ era gairebé innòcua. Tan innòcua que al final el tribunal espanyol va ser absolt. L’absolució definitiva és de fa pocs mesos. Però en el sumari de la causa general del ‘cas BPA’ s’hi mantenen aquelles escoltes que van ser sol·licitades per a un cas concret a Espanya i sobre una persona que ha estat absolta. Per tant, tota la teoria jurídica, tota la normativa, fixa que aquella documental usada s’hauria de destruir. I a l’Estat espanyol de ben segur que això es farà. O hauria de fer-se.
En canvi, es manté, com s’ha dit, en la causa general el judici de la qual s’hauria de reprendre el 21 d’octubre. A més, tal i com recorda l’exdirectiu bancari en la seva petició, en el procediment urgent i preferent, el Tribunal Constitucional del Principat ja ha resolt que elements tan sensibles com unes escoltes telefòniques només es poden usar per aquella causa per a la qual han estat sol·licitades. És a dir, neixen i moren en un cas concret i no es poden traslladar a un altre. Un element més que s’utilitza per demanar que s’eliminin del cas totes aquelles escoltes que fan referència a ell i que es van obtenir mitjançant la causa espanyola.
I en aquest marc, es deixa clar que mentre no se solucioni el que es considera una vulneració de drets fonamentals -més enllà del fet que es pot acabar jutjant una persona dos cops per uns mateixos fets, quan a més ja n’ha estat absolt- s’hauria d’aturar el judici. Perquè primer cal extreure del sumari qualsevol referència a aquelles escoltes i les escoltes pròpiament dites. I el Tribunal de Corts també ha de recuperar totes les còpies de les quals les parts implicades disposin. I com que en les gravacions fetes hi ha dades íntimes i personals del demandant que no tenen cap mena d’interès per la causa, es pot estar revelant il·lícitament secrets.
Per això s’adverteix els magistrats del Tribunal de Corts que si no aturen la vista, poden estar cometen un delicte, ja sia volgudament o sense voler-ho, perquè estan tolerant que dades que no haurien d’estar en cap causa i que contenen informació de tipus personalíssim acabin arribant a desenes de persones. I encara més, no només es pot incórrer en un presumpte delicte de revelació de secrets sinó que en funció de com actuï el tribunal, i vist que ja ha estat avisat, podria acabar cometent un suposat delicte de prevaricació.