Durant un temps variable hi va haver funcionaris que van percebre el seu salari sencer procedent de la mútua i, alhora, la prestació salarial per baixa laboral injectada directament al seus comptes per la Caixa Andorrana de la Seguretat Social (CASS). Això vol dir que en alguns casos, hi va haver treballadors públics que van estar cobrant, durant un temps, el 160% del sou. El cas més exagerat seria el de la funcionària que hauria estat, segons fonts properes a la comissió de gestió de la mútua, més de dos anys percebent aquesta remuneració.
De casos obertament fraudulents o amb ànim conscient de defraudar n’hi hauria pocs. Potser dos o tres, segons les fonts. En la immensa majoria dels casos s’han tornat immediatament els diners percebuts de més o, en els casos més voluminosos, el retorn s’ha anat duent a terme de manera fraccionada. Seria la situació que afecta la funcionària que més diners indeguts hauria percebut. Però en aquest cas, la comissió de gestió de la mútua ha hagut de forçar la màquina. La treballadora pública es feia l’orni. I fins que no se la va advertir que se la portaria a la Batllia no hauria acceptat establir una mena de pla de retorn.
De fet, el Col·lectiu de Funcionaris de Policia (CFPA) va demanar a principi d’any que s’actués legalment conta els suposats defraudadors de la mútua, una circumstància que va ser desestimada amb el beneplàcit dels rectors de Funció Pública, que consideraven que la situació podria generar un fort malestar. A més, segons les fonts properes a la comissió, el reglament de funcionament mutual no fixa cap règim sancionador, un règim que alguns dels integrants de la comissió han demanat que s’incorpori tot modificant el redactat actual del reglament.
El mes d’abril, per una suposada mala coordinació entre Funció Pública i la CASS, un centenar de funcionaris que estaven de baixa van cobrar ‘doble’ de manera involuntària
Hi ha funcionaris que, certament, no es van adonar del que havien percebut de més. En alguns casos, 20 euros, per exemple. Però en el cas de la funcionària de llarga durada, i sense que les fonts hagin volgut precisar la quantitat mensual que percebia, però que superava els 3.000 euros entre la mútua i la CASS, no hi havia dubte d’una suposada mala fe. D’aquí, com en un parell o tres més de casos, que la comissió gestora mutual hagués d’advertir-la que en cas de no procedir al retorn del percebut sense correspondre-li s’iniciarien accions judicials. L’avís va fer efecte.
Fonts sindicals han assegurat que l’abril passat, per una manca de coordinació entre Funció Pública i la CASS, la mútua va pagar el salari complet el 25 del mes corrent, com era habitual, i després la parapública el dia 5 del mes següent va injectar directament als funcionaris de baixa la prestació corresponent. Això va afectar un centenar de funcionaris que aquell mes estaven de baixa. Tots van cobrar els diners de la CASS de forma aparentment involuntària i quan van veure que havien cobrat de dos llocs la majoria va trucar a Funció Pública per dir que aquells diners no els hi corresponien. Va ser en aquell moment que es va destapar la caixa dels trons i es va descobrir un forat de 300.000 euros en xifres rodones que a data d’avui seria de 80.000.
Els funcionaris que han exercit el dret de demanar a la CASS cobrar directament, segons fonts sindicals, han estat mínims, i en la majoria de casos han avisat a Funció Pública. La llei que regula la feina dels funcionaris, han ressaltat les fonts, preveu l’obertura d’un expedient disciplinari, que pot comportar l’acomiadament, en cas de frau. La mateixa llei preveu que estar a la mútua, com s’ha dit i han recordat les fonts sindicals, és obligatori. En l’actualitat, la secretaria d’Estat de la Funció Pública no ha obert cap expedient derivat d’aquests casos. Amb anterioritat sí que s’havien activat procediments d’aquesta naturalesa.
L’USd’A i els ‘sindicats uniformats’ convocaran una consulta sobre el dia de cobrament i carreguen contra el SEP
Els set sindicats que continuen integrant la plataforma sindical de la Funció Pública -la Unió Sindical d’Andorra (USd’A) i les organitzacions que representen els bombers, duaners, policies i vigilants penitenciaris- estan decidits a convocar “una consulta entre tot el personal adscrit als seus respectius departaments, estiguin o no afiliats al sindicat, per tal que puguin dir quin és el model que volen, feina que considerem hagués hagut de fer la comissió de la mútua, ja que la mútua l’integren persones, no col·lectius”. El model, essencialment, té incidència en la data de cobrament dels funcionaris. USd’A, ABA, A-118, CFPA, SFD, SIP i SPA han emès un comunicat en resposta al de Sipaag i SEP en què repassen la cronologia del trencament i carreguen, sobretot, contra el col·lectiu sindical que aglutina els mestres. Els integrants encara avui de la plataforma asseguren que “no és cert” que hagin fet “declaracions atacant públicament els representants del SEP i el Sipaag” a la comissió de control de la mútua i afirmen que “no es pot responsabilitzar de les decisions preses pels membres de la comissió de la mútua ni a la CASS ni al Govern”. Finalment, deixen clar que “no entenem el discurs contradictori del SEP quan, en una conversa entre sindicats recolza el canvi de model, avalat, segons manifestacions seves, pels seus afiliats i després en un comunicat públic, explica que estan buscant solucions per poder continuar perceben el 100% del salari el dia 25 del mes en cas de, malauradament, trobar-se en situació de baixa laboral”.
Comentaris (8)