Les dades les ha fetes públiques l’àrea de Prevenció, Promoció i Vigilància de la Salut en el marc del Dia mundial de la tuberculosi que se celebra aquest dissabte. A nivell mundial, i ja des de l’OMS, s’estan fent importants esforços per intentar eradicar aquesta malaltia. L’assemblea general de l’ONU ha convocat per aquest setembre una trobada d’alt nivell per analitzar la repercussió de la tuberculosi a nivell global i treballar mesures per anar-la eliminant.
Els darrers vint anys, a Andorra s’han donat 178 casos. Del total de sospites (201), finalment se’n van confirmar com a positives el 88,6%. La majoria d’aquestes incidències es van detectar entre residents (151) mentre que al servei d’immigració i fronteres es van detectar la resta de casos (27). Una part dels casos confirmats durant aquestes dues dècades (1997-2017) entre persones residents procedien de persones que durant aquest temps ja havien estat diagnosticats prèviament, i als quals el tractament per superar la malaltia o va fallar o va ser incomplert.
La tuberculosi és una malaltia que es cura si se segueix correctament els tractaments. Per aquest motiu, l'OMS treballa per a què els tractaments arribin a tots els malalts. A Andorra, el programa de prevenció i control de la tuberculosi garanteix el diagnòstic, el tractament i el seguiment fins a la curació. També es fa càrrec de la vigilància i seguiment de l'entorn dels malalts.
Entre els 135 casos nous detectats entre residents les dues darreres dècades, la majoria s’ha donat en homes d’entre 35 i 54 anys. També es la franja d’edat amb més dones afectades. Dels 81 casos de tuberculosi nous diagnosticats en homes entre el 1997 i el 2017, 41 se situaven entre l’esmentada franja d’edat. Quant a les dones, del total de 54, 22 casos es van donar en fèmines que tenien entre 35 i 54 anys, encara que 17 casos més es van detectar en dones d’entre 15 i 34 anys.
Comentaris