Un portal electrònic referent a Brussel·les alerta dels perills per Andorra de la negociació amb la UE

Un portal electrònic referent a Brussel·les alerta dels perills per Andorra de la negociació amb la UE

El que pot ser bo per al sector financer andorrà pot ser nefast per al sector de l’alcohol i el tabac i tenir greus conseqüències per a l’economia andorrana. Així de contundent es mostra un interessant article publicat a la revista electrònica eureporter.co, tota una referència entre els dirigents polítics amb capacitat de prendre decisions a l’entorn de la Unió Europea. L’assaig fa referència a la negociació entre Andorra i Brussel·les. I deixa entreveure que difícilment Europa permetrà mantenir la fiscalitat indirecta tant tova que té actualment el Principat o les franquícies de què gaudeix sobre dos productes -tabac i alcohol- tan regulats en el marc de la comunitat europea. Això sí, deixa clar que a Andorra només li pot valdre un acord que permeti una adaptació lenta i gradual. Una transició. Per a eureporter.co, Andorra pretén anar substituint el model comercial i turístic actual per un altre basat en la salut i el benestar.

“Mentre que per al sector financer és atractiu (l’acord) per obrir nous horitzons d’expansió, per al comerç de begudes alcohòliques s’iniciaria una era d’incertesa”, remarca l’article, que ve a dir que Andorra “ha de decidir sobre la compatibilitat o no del règim actual de la franquícia i els impostos reduïts. eureporter.co alerta que l’harmonització de què fa gala la UE fa difícil el manteniment de les condicions de què ha gaudit el Principat durant anys i que li ha permès bastir l’essència de la seva economia. Ara, també deixa clar que no és impossible. Especialment si la UE és “pacient” i “fa un esforç per trobar una solució ad hoc, encara que sigui de forma temporal”. 

Els analistes d’un dels mitjans de comunicació de referència al tomb de la Unió Europea recorda que “de fet, hi ha precedents per retenir aquests sistemes, fins i tot després d’unir-se a l’EEE”. I posa l’exemple de Noruega, que va ser capaç de mantenir el control d’allò que els turistes podien treure del país en matèria de begudes alcohòliques. “Andorra hauria d’arribar a un èxit similar en la negociació de qualsevol entrada a l’EEE o el risc de perdre els beneficis del seu atractiu lliure d’impostos als visitants”.