Un jutge de Barcelona ha condemnat Andbank a retornar els 50.000 euros que va cobrar a un client per la venda d’un paquet de bons de la multinacional Abengoa. El magistrat entén que l’entitat financera va incomplir el deure d’informar correctament sobre els riscos que comportava l’operació. No és el primer cas que la justícia espanyola sentencia en contra de l’empresa andorrana en un cas similar.
En la sentència, que ha donat a conèixer l’agència EFE, es declara nul el contracte d’adquisició dels bons i s’obliga a Andbank a pagar al demandant els 50.000 euros desemborsats l’any 2013 per adquirir els títols, així com a compensar qualsevol altra comissió derivada de l’operació. D’aquesta forma, es dona la raó al client, que va argumentar que l’entitat no li havia comunicat “les característiques i els riscos” que tenia el paquet de bons i que se li havia proporcionat informació “escassa” i falsa sobre el producte financer. En aquest cas, títols destinats al finançament d’Abengoa, multinacional espanyola especialitzada en les àrees d’energia, telecomunicacions, transport i medi ambient, que cotitza a l’Ibex 35 des del gener del 2008.
El demandant va plantejar l’acció judicial tot al·legant que el banc va plantejar-li l’operació “com a una inversió temporal, sense risc i amb disponibilitat total del capital invertit”. En canvi, Andbank argumentava que el client tenia “àmplia experiència” en productes financers i acreditats coneixements sobre els mateixos, en ser informàtic de professió.
El jutge, però, desestima aquesta argumentació tot indicant a la sentència que el banc hauria d’haver demostrat quina informació concreta va proporcionar el moment de la compra, cosa que no va fer. També recrimina que “no es va facilitar informació completa i comprensible al client sobre les característiques i riscos propis del bo Abengoa” tot i que es tractava d’un producte “complex”. Aquesta forma de fer, remarca la resolució, contrasta amb el que estableix la Comissió Nacional del Mercat de Valors. A més, es posa en relleu que Andbank no va informar “sobre la possibilitat de pèrdua de la inversió, total o parcial, pel cas que l’entitat emissora incorregués en una situació d’insolvència”.
Finalment, la sentència també apunta que l’operació es va fer després que el banc proposés al client “invertir els seus estalvis en bons emesos per diferents empreses per al seu finançament”, de forma que “no es pot considerar en l’àmbit de distribució d’un producte sinó en el d’una activitat d’assessorament”. Per aquest motiu, conclou la resolució, “l’omissió” de “l’intens i rellevant deure d’informació” comporta que “el consentiment” de l’adquisició dels bons “neixi viciat en desconèixer els riscos reals de pèrdua de capital”.
No és la primera de les accions judicials contra l’entitat financera que ha tingut èxit a Espanya. Segons ha pogut saber Altaveu, el bufet d’advocats Duran & Duran ha guanyat diversos casos més per circumstàncies similars.
Comentaris