Un especialista en fractures i lesions esportives de la clínica Teknon s’incorpora a l’equip de traumatòlegs de l’hospital. El gallec David Roca ha guanyat el concurs de mèrit obert per proveir la plaça de traumatòleg que quedava lliure al Servei Andorrà d’Atenció Sanitària (SAAS) després de la finalització del contracte del fins fa poc cap del servei, Josep Maria Muñoz, que també optava a la posició laboral en joc. Roca forma part de l’òrbita del també traumatòleg Aleix Vidal, que impulsa un centre privat de traumatologia de l’esport a l’avinguda Fiter i Rossell d’Escaldes.
El més que notable currículum de Roca, llicenciat en medicina i cirurgia per la universitat de Santiago de Compostel·la, i especialitzat en ortopèdia i traumatologia a la Universitat Autònoma de Barcelona, hauria estat un dels elements que hauria fet decidir la seva contractació a la direcció del SAAS, segons fonts del ministeri de Salut, que han indicat també que qui s’hauria d’incorporar de forma efectiva a l’hospital probablement a principi de l’any que ve té una alta activitat assistencial. Això vol dir que té la pràctica molt activa i posada al dia. Abans de la Teknon, David Roca hauria va prestar servei a la Vall d’Hebron i al Clínic.
Josep Maria Muñoz optava a la posició adjudicada els darrers dies, i ara s’ha presentat a l’edicte obert per a la provisió d’un lloc d’assalariat per compte propi
El concurs per la plaça de traumatòleg assalariat convocada després de la finalització del contracte de Muñoz s’hauria resolt fa pocs dies, segons les fonts ministerials consultades, que han recordat que ara hi ha en marxa un concurs per a la provisió d’una plaça de traumatòleg assalariat per compte propi (la que es preveu que deixi lliure Ignacio Torrero). El termini per presentar candidatures a aquest segon concurs finalitzaria aquesta mateixa setmana i, en principi, només s’han presentat professionals ja establerts al Principat, entre els quals, novament, Josep Maria Muñoz.
En el cas de qui ha de ser nou integrant de l’equip de traumatòlegs de l’hospital, David Roca, hi hauria una voluntat personal d’iniciar una nova aventura professional i vital. La coincidència amb el fet que Aleix Vidal, amb qui Roca, especialista també en lesions esportives, ja ha col·laborat amb anterioritat, no hauria estat decisiva en la decisió del traumatòleg ara triat per decidir intentar traslladar-se al Principat. Però sí que hi hauria ajudat. Les fonts ministerials consultades han recordat que tradicionalment al país hi ha una alta activitat traumatològica i moltes de les lesions que es veuen estan vinculades a la pràctica esportiva, i especialment a l’esquí.
El nou fitxatge ha de fer tota la paperassa i podria iniciar el gener l’estada al país, on coincidirà amb Aleix Vidal, amb qui també ha col·laborat, i que promou un centre privat a Escaldes
Quan el centre privat liderat per Aleix Vidal es posi en marxa, probablement durant el primer quadrimestre de l’any vinent, no es descarta que s’estableixi alguna mena de conveni i protocol. De fet, més enllà dels professionals forans que Vidal pretén portar a exercir puntualment al país, en el centre de Fiter i Rossell també hi hauran de prestar servei professionals de la medicina esportiva andorrans com Bernat Escoda o Carme Mombiedro. No es descarta que David Roca pugui tenir alguna mena de vincle amb el centre de Vidal, però les fonts consultades han assegurat que és molt aviat per tractar-ho.
Si s’acaben de seguir amb èxit tots els passos necessaris per a la seva contractació i establiment, el traumatòleg d’origen gallec s’incorporarà de totes totes a la plantilla orgànica de l’hospital i, a partir d’aquí, caldrà veure si s’estableix alguna mena de relació entre el SAAS o el ministeri de Salut amb el futur centre privat dedicat a la medicina de l’esport, amb la traumatologia com a epicentre. Les fonts consultades han deixat clar que davant una eventual col·laboració de professionals s’establirà clarament la frontera perquè no hi hagi cap mena de confusió ni res que se li assembli.
Una qüestió en què sí que no hi hauria d’haver grans problemes per coincidir -encara que s’hagin de firmar els convenis pertinents- seria en promoure línies d’investigació conjuntes, per exemple. Eventualment, i en una segona fase de la futura implantació del centre privat, es podria arribar a explorar la possibilitat que la sanitat andorrana assumeixi la convenció d’algunes de les tècniques que dugui a terme al centre l’equip de Vidal i que ningú més no ofereix al Principat. Així s’ampliaria l’oferta de serveis i s’evitaria enviar pacients fora per a tractaments que ja actualment cobreix la CASS.