Un exdirector de ‘El Caso’ novel·la la mort de jueus ‘a mans’ de pastors andorrans durant la Segona Guerra Mundial

Antonio Lao és el protagonista de ‘El Andorrano’, escrita per Joaquín Abad i que narra com van néixer algunes de les grans fortunes del Principat

-
Un dels exdirectors del desaparegut setmanari espanyol de crònica negra ‘El Caso’ novel·la un dels períodes més foscos de la història del Principat, quan algunes de les actuals fortunes del país van començar a ‘fabricar-se’. I quan jueus, rics alguns d’ells, miraven de fugir de les urpes de l’Alemanya nazi en plena segona guerra mundial.

En ‘El Andorrano’ Joaquín Abad explica com pastors que es van convertir en guies de jueus per la muntanya per suposadament ajudar-los a fugir dels nazis s’acabarien convertint, en alguns casos, en els seus veritables botxins alhora que birlant-los el que duien a sobre van construir els fonaments als seus negocis d’èxit. El llibre es pot adquirir en diversos portals especialitzats per Internet (Kindle, Amazon). I té un cost que va de 9,50 euros a 16,60 en funció dels formats que es pretenguin.

Abad és un periodista d’Almeria lligat a diverses publicacions que d’una manera o altra sempre han tractat amb certa profunditat diverses qüestions polèmiques si no escàndols, directament. Del 1987 al 1997 va dirigir ‘El Caso’, una publicació que va mirar de recuperar sense massa èxit fa un parell d’anys arran del boom que sí va tenir una sèrie de Televisió Espanyola basada en aquell setmanari que es farcia de successos. Tot i la bona acceptació de la sèrie, només va durar una temporada. Tretze episodis.

Ara Abad explica aquell trànsit de jueus pel Pirineu. Per les muntanyes andorranes. La sinopsi del llibre que ofereix l’editorial a les xarxes és prou atraient. “Un jove pastor d'un poble de la província d'Almeria, fuig després d'apunyalar l'alcalde del seu poble, un milicià a qui va sorprendre violant a la seva neboda, i es va refugiar a Andorra, on es va unir als pastors que feien de guia d'espanyols que creuaven a França, fugint de la guerra civil, i després als jueus que procedents de França escapaven de la persecució nazi. Es van fer molt rics a força d'abandonar a alguns adinerats a la neu, lligats amb filferros i descalços, quedant-se amb els béns que portaven.”

El protagonista de la novel·la, que assegura que es basa en fets reals malgrat que no sempre usa del tot denominacions verídiques, és Antonio Lao, que, continua la sinopsi, “amb els anys, es va convertir en l'empresari més important d'Andorra, propietari de les principals concessions de vehicles alemanys, propietari d'hotels, centres comercials, mentre altres pastors van passar de prestadors a banquers. El 1984 el nebot d'un joier jueu va seguir la pista que un diari d'Almeria va publicar fins a esbrinar què va ser dels seus avantpassats, als quals creia morts en un camp de concentració nazi”.