La contaminació del sòl i el subsòl del Pas de la Casa degut a l’elevada presència de restes de fuel genera un risc més elevat del que seria acceptable d’inhalar partícules cancerígenes. Els nivells més inacceptables es localitzen a l’entorn de l’església de Sant Pere. Així ho revela un estudi tècnic encarregat a les empreses Ecotècnic i Tecoman98 per tal que dissenyin una solució per ‘curar’ el sòl, afectat per múltiples vessaments de gasoil producte del deficient estat que durant anys han presentat la majoria dels dipòsits de molts immobles de la població encampadana.
L’existència de l’informe i d’alguna de les seves conclusions ha estat posada de relleu aquest dijous durant una sessió parlamentària de control a l’executiu. El conseller liberal Ferran Costa s’ha interessat per les prospeccions encomanades pel Govern per saber l’estat del sòl del Pas de la Casa. La ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Sílvia Calvó, ha explicat que el juliol del 2015 es va encarregar un estudi d’investigació centrat en tres àrees per determinar l’estat del sòl, del terra del Pas de la Casa.
Un informe tècnic que proposa quines actuacions a realitzar per restaurar els terrenys malmesos pel fuel avisa del perill “no acceptable” al qual s’està exposat per l’inhalació de partícules
Les àrees eren l’entorn de la plaça Vaquer amb Bearn, l’entorn de l’església del Pas de la Casa i les immediacions de la plaça Coprínceps. Els resultats d’aquell treball es va rebre l’abril del 2016 i entre altres coses arribava a la conclusió que tant a tocar de l’església com a la zona de la plaça Coprínceps calia fer-hi actuacions de restauració del terreny vista l’elevada afectació que presentava. Calvó ha explicat també que al 2015 només el 27% dels dipòsits d’hidrocarburs del Pas de la Casa complien la normativa. Ara, ja compleixen el 80% de les cisternes de fuel.
La ministra ha exposat també davant l’hemicicle que al Pas de la Casa hi ha hagut episodis d’aflorament d’hidrocarburs el 2006, el 2007, el 2008, el 2009, el 2010, el 2011, el 2014 i l’any passat. Costa ha felicitat Calvó per haver entomat el problema quan va arribar a la cartera ministerial. I ha lamentat que executius anteriors, vist que ja se sabia de la problemàtica, no haguessin actuat abans, amb la qual cosa ara la remediació del problema és molt més cara. Els costos de restauració, però, els ha d’assumir el propietari del terreny, del sòl. En el cas del comú d’Encamp haurà de desemborsar 200.000 euros perquè es puguin fer les actuacions adequades.
Però després de felicitar la titular de Medi Ambient per la seva valentia en encarar el problema, Costa ha demanat a Calvó si havia traslladat l’informe finalitzat el febrer passat en relació a l’anàlisi aprofundida de la zona de l’església del Pas de Casa amb l’objectiu de dissenyar la remediació de la zona atès “el risc potencial per a la salut” que l’estudi deixa entreveure. De fet, que indica amb claredat.
El conseller liberal Ferran Costa celebra que la ministra de Medi Ambient hagi entomat la situació que presenta el subsòl però li reclama que s’afronti la problemàtica per a la salut
En efecte, el treball elaborat per Ecotècnic i la consultora d’enginyeria especialitzada en subsòls Tecnoman98, explica, entre altres coses, que “els resultats obtinguts indiquen l’existència d’un nivell de risc potencial descrit com a no acceptable per la via d’inhalació de volàtils en espais tancats (zona església de Sant Pere)”. Inhalació que, ha recordat el conseller liberal, vol dir tant com el simple fet de respirar.
L’informe segueix dient que “la contribució individual de cada compost al nivell de risc acumulatiu revela que la major càrrega individual deriva, en el cas del nivell de risc cancerigen, del benzè, i en el cas del nivell de risc tòxic, del qual deriva el risc acumulatiu no acceptable, dels hidrocarburs presents a les mostres de sòls”. I acaba parlant d’uns “nivells de risc tòxics no acceptables”. Davant de tot això, Costa ha demanat, davant certa estupefacció de la ministra, que ni tan sols ha replicat, que “caldria posar tot l’esment en tots aquests riscos sanitaris”.
Comentaris