L’operació policial que en relació al que ara es jutja va fer-ho esclatar tot va tenir lloc el juliol del 2016. Llavors es van detenir tres persones i es va comissar tabac, diners amagats en el motor de cotxes que pretenien accedir al Principat alhora que, producte de la investigació, es van acabar confiscant tres vehicles d’alt nivell i fins i tot un xalet, s’inclouria en l’operació. A Juberri, on el grup, o almenys el seu suposat cabdill, tenia el centre d’operacions. El suposat màxim responsable de la presumpta xarxa, marit d’una i pare respectivament de dos dels altres processats està ‘desaparegut’.
Els jutjats ho són a partir d’una operació que va esclatar el juliol del 2016 i que tenia com a origen una declaració de sospita bancària i advertències d’autoritats franceses
Arran d’aquell cop del 2016 que va comportar tres detencions, el cap de la suposada banda va ser un dels dos arrestats que va ingressar a la presó. Al cap d’uns mesos va sortir del centre penitenciari amb control monitoritzat. Li va faltar temps a l’home d’arrencar-se la polsera telemàtica i fugir. ‘El panadero’, com així es coneix l’home perquè havia tingut un forn, no ha comparegut avui davant el tribunal. La investigació que avui ha portat els altres quatre membres de la colla del ‘panadero’ la banqueta dels acusats es va iniciar per un avís d’agents francesos i per una declaració de sospita d’un banc.
En efecte, l’ara fugat va reconèixer al seu dia en voler contractar una hipoteca que els seus ingressos procedien, almenys en part, del contraban. La UIFAnd es va posar en marxa i entre uns inputs i els altres el grup va acabar desmantellat i, demà, la fiscalia preveu sol·licitar entre dos i vuit anys de presó per als integrants de la xarxa, que suposadament operava a banda i banda del territori andorrà. De fet, el fugitiu no és la primera vegada que ha d’acudir -aquí i ara no ho ha fet- davant de tribunals. El cas que ara es jutja, va ser un dels primers en què es va imputar blanqueig.
Una altra de les acusacions que es formalitza als processats és la de corrompre funcionaris. Vaja, pagar per tal que els agents facin la vista grossa. Per poder corroborar això, curiosament, la fiscalia recorre al testimoniatge del duaner que el març del 2017 va ser enxampat a Porta i que durant un temps va estar a la garjola. L’home ha reconegut que en una ocasió va rebre 300 euros de la banda per aixecar la barrera i no mirar. Tot i ser el corromput (confés), aquest duaner amb llarga trajectòria de control del pas francoandorrà no està acusat de res al Principat. Ell la causa la té a França.
L’agent de control de duanes va ser detingut per la gendarmeria el març del 2017 i aquest dilluns ha declarat a la seu de la Justícia a petició del ministeri fiscal
La presència de l’home davant el tribunal ha estat, entre cometes, tota una sorpresa. Des que va ser enxampat pels gendarmes i va estar engarjolat, asseguren diverses fonts, s’ha convertit en una mena de flagell per al contraban andorrà. És qui hauria posat en antecedents, qui millor hauria descrit, la realitat del ‘negoci’ a Andorra a les autoritats franceses quan han volgut ‘collar’ contra el Principat en aquesta matèria. I és que el duaner avui testimoni de la fiscalia ha estat anys i panys controlant la duana del Pas pel cantó francès.
I en més d’una ocasió ja havia generat dubtes als seus responsables, a les seves degudes autoritats. De fet, al seu temps, ja el van enviar a l’Illa de la Reunió com per escampar la boira. Al 2011 va tornar al Pas fins que al 2017 el van enxampar. Andorra no li és pas desconegut. Per proximitat hi havia vingut tot sovint. Com a mínim durant un temps. Avui li ha tocat visitar la seu de la Justícia. Com a testimoni, això sí. I com a testimoni de l’acusació pública, això també.
Comentaris (2)