Un de cada quatre electors ja ha votat després d’un rècord absolut a la Batllia

7.141 ciutadans amb dret a sufragi han fet ús de la modalitat del vot judicial, un increment del 23% respecte de les eleccions generals de fa quatre anys

-
Un de cada quatre ciutadans amb dret a vot ja n’han fet ús. El 26,17% de l’electorat ja ha dipositat el seu sufragi a través de la fórmula del vot judicial. En xifres absolutes, 7.141 persones han acudit des del 25 de març a la seu de la Justícia per dipositar la seva papereta. És un rècord molt notable i una clara mostra que la ciutadania reclama canvis en el format del dia de la cita electoral. Aquesta setmana, les cues han estat força constants a la Batllia. Especialment alta és la participació a Andorra la Vella i Ordino.

Si el cens electoral, que arriba enguany als 27.278 electors, ha crescut notablement respecte els comicis del 2015, més encara ho ha fet, tant en xifres absolutes com percentuals, l’assistència a la Batllia. Respecte de les generals de fa quatre anys, aquesta cita electoral han optat pel vot judicial 1.332 persones més que llavors. Això suposa un increment del 22,9%. L’increment encara és més notable respecte de les comunals del desembre d’aquell 2015. Varen acudir a la Batllia, llavors, 5.527 electors, és a dir, 1.614 menys que ara. L’augment, per tant, és pràcticament del 30%.

Per bé o per mal, les demandes de major control sol·licitades per socialdemòcrates i liberals en relació amb el vot judicial no han fet enrere electors. Ben al contrari. Amb diferència a ocasions anteriors, enguany s’ha afegit un control per videovigilància respecte de la caixa forta que guarda els sobres amb les paperetes les hores que la seu judicial està tancada. Segons les diverses fonts consultades, no hi ha hagut cap mena d’incidència remarcable durant aquests dies. Sols alguna queixa molt puntual que alguns dels sobres amb la documentació que reben els electors no contenien les paperetes de totes les formacions que concorren als comicis. 

I aquest fet no es pot imputar al poder judicial sinó als comuns, que són els responsables d’aquesta preparació juntament amb el Govern. La incidència més remarcable ha estat la decisió de la presidència de la Batllia de no facilitar un seguiment diari de l’evolució dels votants ni permetre als mitjans de comunicació d’accedir a la zona de vot judicial. Només avui alguns mitjans hi han pogut accedir. Les dades també s’han facilitat només al tancament del vot judicial i encara d’aquella manera.

Per parròquies

Si les xifres es detallen per parròquies, la participació que sorprèn més, per molt alta, és la d'Andorra la Vella. Gairebé el 30% dels electors (2.316 de 8.097) ja han dipositat el seu vot. Percentualment, Ordino també supera el 28% de participació per la via judicial, amb 495 electors que ja han dipositat el vot respecte dels 1.753 ciutadans que tenen dret a vot. A l'altre extrem, s'hi situen Canillo (amb el 21% resultant d'una participació de 210 electors respecte els 1.003 amb dret a vot) i Encamp, que pràcticament arriba al 23% amb una participació de 888 electors respecte els 3.928 que tenen dret a vot.