La parròquia on la participació, en percentatges, ha estat més alta és a Ordino. S’espera un frec a frec important entre, almenys, dues de les quatre candidatures i això pot ser un dels motius que expliquin que en el cas d’aquesta parròquia el percentatge de participació superi en gairebé sis punts el global general, que ha estat del 20,37%. El total, subjecte encara a una darrera revisió abans de la jornada electoral de demà, suposa que ja haurien votat 5.669 persones de les 27.823 que tenen dret a fer-ho.
És en certa manera normal que la parròquia on hi està havent la participació més baixa sigui la Massana. De fet, l’única candidatura que es presenta a la parròquia, la de Ciutadans Compromesos (CC DA Liberals) haurà de lluitar fonamentalment contra l’abstenció i el vot en blanc. En el cas massanenc, la participació en la seu judicial cau fins al 15,61%. Canillo, Encamp i Escaldes queden lleugerament per sota del 20% de mitjana i a Andorra la Vella i Sant Julià se supera aquesta mitjana global.
L’oficial de la presidència de la Batllia Jaume Freixas, coordinador dels equips que gestionen el vot judicial, ha explicat que “l’afluència ha estat pràcticament igual que la dels altres anys”. I malgrat que a mig període de votació judicial semblava que la participació s’animava, els darrers dies ha tornat a la normalitat. Aquest divendres, última jornada sencera de votació, van dipositar el seu sobre a la seu de la Justícia un miler de persones.
Freixas, que ha reconegut que el vot judicial altera de molt el normal funcionament de la Batllia, ha explicat que per controlar el sistema de vot per dipòsit han treballat dos equips de vuit persones cadascun. El sentiment dels responsables de la gestió d’aquest sistema de vot creu que “s’hauria d’eliminar”. “Per a nosaltres hauria de ser un vot residual”, ha explicat Freixas, que hi ha afegit: “Aquí hauria de venir només el qui el dia de la votació no pot acudir al comú. I s’ha passat del no poder a no voler”, una circumstància que també hauria de fer reflexionar tots plegats.
L’oficial judicial ha assegurat que no hi ha hagut incidències remarcables i ha recordat que la Batllia rep els sobres preparats des dels comuns. Pot haver-se donat algun cas que hi hagi hagut algunes paperetes enganxades, però en cap moment es pot atribuir a la mala fe sinó a errors en la manipulació i l’ensobrat. En tot cas, si l’elector ha mostrat cap dubte, la Batllia sí que estava en disposició de poder canviar el sobre i resoldre qualsevol incidència.
Aquest diumenge, entre sis i set del matí, una dotzena de batlles, tots menys pràcticament un dels que hi ha en actiu, acudiran a les diferents seus electorals escortats per patrulles policials per dipositar els vots a l’urna. En les parròquies més petites sol ser un procés relativament ràpid que es fa abans d’obrir el col·legi al conjunt dels electors. En parròquies més grans, com a Andorra la Vella o Escaldes, es destina una urna concreta i al marge de la resta al vot judicial i si abans de les 9 del matí no s’ha acabat la feina no passa res.
Comentaris (2)