Un col·lectiu sorgit de les xarxes socials comença a fabricar viseres de protecció facial per a sanitaris

La Comunitat Maker d’Andorra ja està integrada per vint persones que estan produint amb impressores 3D pantalles per la Creu Roja i esperen la validació del ministeri de Salut

Agunes de les viseres preparades per lliurar a la Creu Roja.
Un col·lectiu sorgit de les xarxes socials i les aplicacions de telecomunicació -concretament a Telegram- ha començat a fabricat viseres de protecció facial per a sanitaris. Mentre esperen la resposta oficial de les autoritats sanitàries, que s’han interessat pel projecte, han començat a produir les proteccions per a la Creu Roja. Avui n’hauran entregat una vintena. Treballen amb impressores 3D de deposició de filament.

Hores d’ara la denominada Comunitat Maker d’Andorra està formada per una vintena de persones amb una desena de màquines, una de les quals, però, d’un metre quatre, equivaldria a quatre de les altres i ha estat cedida per una empresa del Principat. Les proteccions s’elaboren amb productes derivats del plàstic. Mentre intenten els promotors del grup que alguna empresa els pugui gestionar més provisions de material, operen amb el que tenen: disposen d’uns 20 quilos de material. Més o menys, per a cada visera empren 20 grams de plàstic.


Una impressora en plena fabricació d'una visera.

Els promotors de la iniciativa treballen amb tres prototipus diferents de proteccions, que serveix per complementar les mascaretes i altres utensilis que usen els sanitaris per mirar d’evitar tant com puguin el contagi del coronavirus. No descarten més endavant poder intentar fabricar altres tipus de productes, d’estris. De moment, però, i mentre esperen l’aprovació de les autoritats sanitàries, van fent amb el que tenen. 

La Comunitat Maker d’Andorra ha tingut d’entrada el suport del comú d’Andorra la Vella i van contactant amb altres cossos i grups del país per si, com ha acceptat la Creu Roja, les viseres poden ser del seu interès. A mida que es conegui el projecte, es preveu augmentar la capacitat de producció. Les màquines, però, no s’inscriuen oficialment en el registre d’equipament disponible fins que no superen un procés de calibratge que ha establert el propi col·lectiu, que es pot contactar a: https://t.me/CV19_FAB_ANDORRA_COM o https://t.me/COV19_Fab_AND.