La vinyeta encén els ànims del comerç

Alguns establiments i associacions de comerciants del país remarquen que “Andorra viu del turisme” i no comparteixen la idea de cobrar un import fronterer als “excursionistes”

M. E. / A. M.

Visitants passegen amunt i avall per l'eix comercial de l'avinguda Carlemany.

La possible implantació de la vinyeta als visitants de dia que vinguin al Principat no ha caigut gaire bé als establiments i les associacions comercials. Frases contundents com “vivim de la gent de fora” o “som un país de serveis, no tenim indústria” recullen algunes opinions dels comerciants, que es mostren en desacord amb el fet de cobrar un import fronterer als “excursionistes” que venen i marxen el mateix dia del país, adduint que “també els necessiten” perquè els seus negocis sobrevisquin, especialment entre setmana.

“En un moment problemàtic com el d’ara, amb l’augment de la inflació, no s’hauria d’aplicar la vinyeta. No podem cobrar encara que sigui un euro perquè vivim de la gent de fora, és molt important per a nosaltres”, és la reflexió de la presidenta de l’associació de comerciants de Riberaygua i Travesseres, Rosa Pascuet, que s’ha mostrat contrària a la idea d’implementar la taxa, tal com han fet la resta de botiguers d’aquest sector del centre d’Andorra la Vella.

Espot assegura que la vinyeta no es cobrarà a fronterers ni a qui pernocti al país

“Nosaltres som un barri de venda de país, però també tenim clients de l’Alt Urgell. No només de la Seu d’Urgell, sinó també d’Oliana, Puigcerdà, Artesa de Segre... I la vinyeta també afectaria França, no només a la frontera espanyola”, ha explicat, defensant que “no podem escollir el tipus de turisme que ha de venir” desmarcant-se de les paraules de Govern, que defensa la recerca d’un “turisme de qualitat” en els pròxims anys.

Pascuet ho té clar: “Turisme ideal no n’hi ha cap. També necessitem aquesta gent perquè som un país de serveis, no tenim indústria. El turisme del dia també ajuda molt, els visitants compren, mengen aquí i busquen els descomptes. La diferència de preu entre països és molt petita, però encara hi és. Sobrevivim d’ells durant la setmana i si tanquem les fronteres ens morirem de gana”, reflexiona.

El centre d'Andorra la Vella és un dels nuclis principals del comerç del país.

De la mateixa manera, la majoria d’establiments del centre del Principat s’han mostrat contraris a la vinyeta i afirmen que la reacció ha estat bastant negativa, sobretot en el comerç i en el sector de l'hostaleria. “Espero que s'ho repensin bé i que no ho facin”, adverteixen. Tot i compartir-ne la raó de fons, botigues com Capsule Wom o SonImage asseguren que “depèn molt del preu que hagin de pagar”. L’encarregada del primer establiment afegeix que “si és un import raonable imagino que no hi haurà cap problema, ni cap incidència”.

En canvi, establiments del sector de la restauració són més durs: “Andorra viu del turisme. No pot ser que posem traves, barreres i que impedim que la gent vingui. El turisme ha de ser una cosa lliure i ja se'ls fa pagar la taxa turística als hotels, no cal també fer pagar per circular amb el vehicle”, expliquen. Sobretot creuen que, en el cas que s’apliqui la vinyeta, els visitants s’ho pensaran dues vegades a l’hora de visitar el Principat, i els perjudicats seran ells: “Si ara ja miren molt els preus per comprar el més barat, imaginat si a més per entrar al país han de pagar una vinyeta”, finalitzen.