Turisme té clar que l’estiu que ve no s’arriscarà a organitzar cap gran esdeveniment a l’exterior

Torres destaca l’estabilitat que dona haver pogut tancar un contracte de quatre anys amb el Cirque du Soleil i assegura que l’espectacle creat expressament per a Andorra s’ha convertit “en un símbol” que contribueix a “desestacionalitzar” l’oferta turística del país

El ministre, el director d'Andorra Turisme i responsables del Cirque i artistes de 'Sublim' en una foto de família. ALTAVEU MÈDIA

A cobert, el que es vulgui. Però a l’aire lliure, no hi haurà més propostes de grans esdeveniments. El ministre de Turisme i Comerç, Jordi Torres, ho té clar. Com té clar que es deixarà passar l’estiu per fer una reflexió acurada encara que “d’idees ja en tinc un parell” per proposar al gabinet ministerial. Una podria ser adquirir en propietat la carpa on actua el Cirque du Soleil i que els darrers anys s’ha contractat a la mateixa empresa. Però hi ha altres solucions per evitar un altre fiasco com el de la setmana passada amb el concert de David Guetta.

Ho ha explicat el titular ministerial durant la presentació de l’espectacle ‘Sublim’ que la companyia canadenca estrena aquest dissabte, malgrat que les autoritats i altres invitats especials ja van poder-ne veure un passi aquest divendres. Si l’any passat va ser la ‘Festa’ i en edicions anteriors la música va agafar tot el protagonisme, enguany és el món de la moda qui a través de diversos personatges, com han explicat els responsables del Cirque du Soleil (per exemple, el director del muntatge, Oriol Tomàs), qui acapara les atencions de l’espectacle que assumirà tot el protagonisme turístic les nits de juliol. 

Hi haurà 21 funcions amb un màxim de 77.000 espectadors. Andorra Turisme, ha indicat el ministre, espera arribar a una ocupació “d’entre el 85 i el 90%”. O el que és el mateix, que vegin l’espectacle, de poc més d’una hora de durada i especialment creat per a Andorra, una vegada acabat aquest mes de juliol, “entre 65.000 i 70.000 persones”. Torres ha destacat l’horari de les funcions, a les 10 de la nit, circumstància que fa que els assistents que vénen de fora -l’aforament diari és de 3.500 places totes assegudes i de pagament- hagin de passar com a mínim una tarda al país i, tot sovint, pernoctar-hi.

El ministre de Turisme, Jordi Torres, durant la seva intervenció en la presentació de 'Sublim'.

Es tracta de “turisme de proximitat” en molts casos i també de caràcter “familiar”. És un públic objectiu volgudament buscat i amb un espectacle, el del Cirque du Soleil, que s’ha “convertit en un símbol” de l’estiu andorrà. “Se’ns demana buscar” una altra alternativa, però el ministre ha insistit que és complicat trobar millor marca que la companyia canadenca -pel renom, pels artistes, pel fil argumental- per aconseguir quelcom amb què es treballa des de fa molt temps: la desestacionalització turística.

MOUNTAIN MUSIC

Jordi Torres ha fet aquestes explicacions a l’interior de la sala d’art que el Govern té en conveni amb el comú d’Andorra la Vella al Parc Central. Justament, la presentació inicialment s’havia de fer a l’exterior. Però la climatologia ha obligat a fer tota la presentació de ‘Sublim’ a l’interior de la sala. I quan s’han fet les explicacions públiques, el diluvi a l’exterior era més que notori. Realment més important, força més, que el que hi va haver el diumenge del Mountain Music avortat.

Torres ha volgut tallar de rel qualsevol especulació sobre una falta de voluntat de l’artista o un aforament massa baixa en funció del contracte establert amb l’artista francès

El ministre de Turisme ha assegurat que David Guetta hauria mostrat la seva disposició a venir a Andorra en un altre ocasió. Torres ha volgut tallar de rel qualsevol especulació sobre una falta de voluntat de l’artista o un aforament massa baixa en funció del contracte establert amb l’artista francès. I malgrat l’enuig que el propi ministre va agafar quan es va haver de comunicar la suspensió del concert, vista la situació posterior, ho dona per ben empleat.

Torres ha explicat que l’actuació de David Guetta hauria d’haver començat a 2/4 d’11 de la nit. I que la seva sessió hauria acabat com a molt, deu minuts o un quart abans que comencés el xàfec que hi va haver. I que amb la música que es posa després d’una actuació com la del prestigiós discjòquei i algun possible retard que hi hagués hagut, la tempesta hauria enganxat de mig a mig la sortida dels assistents, amb la problemàtica que això hagués pogut suposar. En tot cas, a l’aire lliure difícilment es plantejarà un altre gran esdeveniment. “Deixe’m passar tot l’estiu, i després ja ens hi posarem a reflexionar, encara que jo ja tinc un parell d’idees”, ha remarcat el ministre.

CIRQUE, QUATRE ANYS

Una altra cosa és un espectacle a cobert com el del Cirque, malgrat que el fet que plogui, també pot afectar parcialment certa logística. El titular de Turisme ha destacat la relació totalment consolidada que hi ha amb la companyia canadenca, una situació, per exemple, que també ha remarcat la vicepresidenta i directora general d'esdeveniments i experiències al Cirque du Soleil, Céline Payelle. 

“És evident que si pots consolidar una relació contractual de llarga durada això dona estabilitat tant a nivell de país com d’empresa”, ha indicat Jordi Torres

“És evident que si pots consolidar una relació contractual de llarga durada això dona estabilitat tant a nivell de país com d’empresa”, ha indicat Jordi Torres, que ha assegurat que el fet d’haver establert un nou contracte, el que s’inicia aquest estiu, de quatre anys, permet establir “un full de ruta” que és positiu per a totes dues parts. Torres, que ha destacat que les dades de l’any passat, amb ‘Festa’, “són molt bones”, ha destacat el fet de dur a terme projectes “acompanyats de marques de primer ordre mundial”

Payelle ha ressaltat el fet que el Cirque ha protagonitzar ja deu edicions estiuenques a Andorra, amb la qual cosa, a l’hora de crear un espectacle exprés per al país, facilita “la creativitat”. La directiva de la companyia canadenca ha ressaltat “la confiança que ens dona” el Principat i ha posat en relleu que més enllà de la creació artística la companyia té molt clar que fa un producte “per contribuir al desenvolupament de la regió”