Malgrat que 3.000 euros pot semblar un import no massa alt, per aquells que tenen potser només un Habitatge d’Ús Turístic, rebre la sanció pot suposar un maldecap. De fet, les fonts del departament consultades detallen que sovint hi ha infractors que demanen fraccionar el pagament de la multa.
Igualment, el gran nombre d’HUT declarats que hi ha actualment al país, gairebé 2.700, fa que també es detectin “baixes” perquè hi ha gent que acaba optant per posar-los al mercat de lloguer residencial.
Com va recordar el ministre portaveu la setmana passada, fins ara també es feia seguiment i control de la presència d’apartaments turístics il·legals, i per tant, s’ha evitat que proliferessin. Des de Turisme també remarquen que les webs que publiciten els apartaments tenen l’obligació de publicar el número de registre dels HUT, si bé també es reconeix que n’hi ha algunes que no fan.
Tot i així, des de Govern també s’ha trobat un bon aliat en els comuns, “que ens ajuden molt a denunciar”, i per exemple, avisen quan hi ha una compravenda, cosa que permet a Turisme “ser proactius”. També s’ha detectat que hi ha comunitats de propietaris que hi estan a sobre, perquè la gent està sensibilitzada i “no volen que n’hi hagi més”, per tant, si detecten algun pis que pot funcionar com a HUT de manera il·legal, també ho denuncien.
Finalment, des de Turisme es té clar que si s’acaba aprovant la llei òmnibus també caldrà estar pendent dels qui perdin la llicència perquè no tornin a entrar al mercat de forma il·legal.