‘Shop in Andorra, experts en compres’. Aquesta és la marca sota la qual Andorra Turisme impulsarà el nou Pla de Comerç que s’ha presentat aquest dimarts a la tarda. Juntament amb la consultoria Intueri i WSGN s’ha analitzat la situació del sector per elaborar un pla d’accions que contribueixi a la seva promoció. El gerent, Betim Budzaku, ha destacat l’increment del 76% del nombre de turistes en els darrers deu anys amb una despesa mitjana global superior passant dels 125 euros el 2013 als 163 l’any passat i el perfil socioeconòmic és mitjà-alt en un 69%. Entre els objectius que s’han marcat hi ha el de captar un perfil amb més poder adquisitiu; redefinir la intenció de compra; incrementar la despesa mitjana; i fomentar la diversificació de l’oferta.
Una de les iniciatives que contempla per promoure el sector és la creació d’un programa formatiu específic per al retail. El ministre de Turisme i Comerç, Jordi Torres, ha explicat que serà obligatori perquè “cal una formació mínima per ser excel·lents. Si volem conservar la classe mitjana-alta se l’ha de cuidar bé i que vegin que el país els vol”. Afegeix que “cada vegada hi ha una competència internacional més ferotge i volem acompanyar les empreses perquè cada vegada siguin més professionals”. De fet, ja s’ha parlat amb el ministeri d’Educació per veure com s’han de vehicular i quedarà regulat en la futura Llei de Turisme. En aquest sentit, preveu que a la tardor es puguin fer els primers cursos i es finançaran amb una part de la taxa turística.
Torres ha manifestat que “cada vegada hi ha una competència internacional més ferotge i volem acompanyar les empreses perquè cada vegada siguin més professionals”
Per la seva part, la sòcia-directora d’Intueri, Maria Segarra, ha apuntat els canvis que hi ha hagut en el comerç després de la pandèmia i preveu que continuï havent-hi més superfície comercial. Un dels aspectes a tenir en compte és el tiquet mitjà davant l’increment de visitants. En aquest sentit, apunta, que el teixit comercial s’haurà de separar de la idea de descomptes permanents i ha posat en relleu que “el consumidor vol invertir més temps en entreteniment i diversió”.
Una altra de les accions que s’ha previst és un fòrum d’experts en retail al novembre per analitzar les tendències de compra i on participaran talent local i internacional. Precisament, després de Tots Sants (del 8 al 24 de novembre) hi haurà una nova edició de l’Andorra Shopping Festival, que canvia de nom i es passarà a anomenar ‘Shop in Andorra Festival’. Així mateix, el nou Observatori del Comerç -impulsat per la Cambra de Comerç i que es presentarà pròximament- servirà per generar i estudiar dades que permetin prendre una fotografia acurada.
L’ANGLÈS PER DAVANT DEL CATALÀ
Andorra Turisme ha apostat per un eslògan en anglès en comptes d’un amb l’idioma oficial del país, quan tot just s’ha aprovat la nova Llei del català. Jordi Torres ho ha justificat dient que “Shopping festival és una marca consolidada a l’estranger i la paraula ‘shop’ que significa botiga és coneguda arreu del món”. El titular de la cartera ha manifestat que “volem fer campanyes de difusió a l’exterior i s’ha de poder entendre a Catalunya, França i Espanya”.