De peu o de seient: totes les entrades per al Cirque du Soleil seran de pagament aquest juliol

Les prop de 2.000 places dempeus que s’oferiran per cada funció tindran un cost “simbòlic” de cinc euros que ajudaran a valoritzar el xou i, alhora, a intentar frenar la no presència a última hora d’espectadors, que per al muntatge ‘MUV’ seran molt importants

Presentació de l'espectacle.

Totes les entrades per a l’espectacle ‘MUV’ que aquest juliol el Cirque du Soleil presentarà a Andorra després de dos anys sense poder-ho fer per la pandèmia seran de pagament. Inicialment es preveia que totes les places serien de seient. Com que això és impossible ara per ara, hi continuarà havent prop de 2.000 places de peu. El cost d’aquestes entrades serà “simbòlic” de cinc euros, que serviran per “valoritzar” el muntatge i, alhora, intentar minimitzar les baixes d’última hora. “Gratuït s’ha acabat”, ha deixat clar el director general d’Andorra Turisme, Betim Budzaku.

Basat en la música i amb un DJ com a figura principal de l’elenc, d’una trentena de persones, l’espectacle, que es farà en una carpa ubicada a l’aparcament enfront de l’antiga plaça de braus, pretén ser molt “immersiu”. És a dir, que els assistents, uns 5.000 per cada funció, seran “espectadors i protagonistes” alhora. ‘MUV’ es posarà en marxa el 2 de juliol i acabarà el 31 de juliol. Excepte aquest darrer dia, es descansarà diumenge i dilluns. I hi haurà funció la resta de dies. Seran, doncs, 22 representacions (encara que inicialment s'havia plantejat de fer-ne 26, situació que es pot donar l'any que ve). La companyia canadenca percep per aquest muntatge 2.617.777 euros, dels quals ja se’n van avançar 764.000 el 2020 i ara s’aniran fent pagaments.

La companyia canadenca percep per aquest muntatge 2.617.777 euros, dels quals ja se’n van avançar 764.000 el 2020 i ara s’aniran fent pagaments

Budzaku i el director de Producte i Nous Projectes d’Andorra Turisme, Enric Torres, s’han encarregat aquest matí d’“ordenar la informació” sobre ‘MUV’ atès que és un espectacle que estava previst que es fes el juliol del 2020 i la crisi sanitària el va obligar a posposar. Alguns elements d’aquell espectacle ja s’havien avançat al seu dia. Però ara o s’han hagut de repescar de nou o s’han hagut de replantejar. Andorra Turisme va signar contracte amb la companyia canadenca per al 2020 i al 2021, que ara s’ha traslladat al 2022 i 2023. Amb tot, l’espectacle de l’any que ve és molt possible que no tingui continuïtat amb el d’enguany.

Budzaku i Torres han explicat que la idea inicial era fer totes les places de seient. Però que per una qüestió de volums s’ha de mantenir el format híbrid. Per això el cost de les entrades de peu serà “simbòlic” perquè “necessitem tenir una garantia de públic de peu” atès el format del muntatge i les altres tindran un cost de 20 i 22 euros entre setmana i de 23 i 25 euros el cap de setmana. Aquest dimarts es posarà en coneixement del sector hoteler de tots els detalls del muntatge per tal que puguin comercialitzar els paquets que considerin adients. I el mes que ve es començaran a oferir entrades a particulars.

EMPLAÇAMENT, RISCOS I ALTRES

Davant el fet de no poder usar l’aparcament del Parc Central, ja que el comú vol evitar els embussos que genera, s’han estudiat fins a una quinzena de possibles ubicacions però al final, de comú acord amb Cirque du Soleil s’ha triat l’espai de davant de Govern -on ja s’hi estan treballs per poder ubicar la carpa- perquè els responsables de la companyia “premiaven molt el tema del centre” i era “la millor opció” tret el Parc Central. No hi ha cap compromís pel qual l’any vinent la zona de l’antiga plaça de braus hagi de tornar a acollir el muntatge.

Treballs per adequar l'espai per a la carpa. Toni Solanelles

Betim Budzaku s’ha mostrat convençut que l’espectacle exclusiu del Cirque continuarà funcionant. El 50-60% de les entrades el comercialitza el sector hoteler i el 80% dels visitants que té Andorra al juliol assegura haver vingut al Principat empès per l’espectacle dels canadencs, que ara per ara continua sent, defensa el director general d’Andorra Turisme, el millor reclam possible per atraure turistes. Que tot sigui de pagament no espanta Andorra Turisme. “Podem assumir aquest risc” alhora que “ens serveix com un test” en vista a què tot l’aforament sigui de seient i, per tant, el preu de les entrades pugi.

Es mantenen les clàusules per les quals si pel que fos, però no es preveu, no es pugui celebrar l’espectacle, “no cancel·lem mai, posposem automàticament”. Ara bé, molt possiblement aquest cop no seria a cost zero atès que ja s’hauran fet pagaments irrecuperables. Aniria, és clar, en funció del moment que s’hagi d’aturar el projecte si fos el cas. Però no s’espera. Ara bé, s’estarà a l’expectativa de l’evolució de la pandèmia i és més que possible que la mascareta sigui un requisit inevitable malgrat que la carpa no estarà tancada del tot.

L’ESPECTACLE

La música serà la protagonista de ‘MUV’, amb una trentena d’artistes damunt l’escenari. Habitualment es repartiran en duets o trios. O més hi tot. Això s’ha d’acabar de dissenyar. La figura del DJ serà “una figura clau” i “sense tenir un vincle” directe amb l’Andorra Mountain Music, és cert, ha remarcat Budzaku, que molta part de l’entreteniment actual gira entorna a la música electrònica i als grans ‘hits’ de la dècada del 1980. “És ‘trending’”, ha deixat clar el director general d’Andorra Turisme. ‘MUV’ fa referència a moviment.

Budzaku ha explicat que “el Cirque vol innovar” després d’una temporada de serioses dificultats. D’aquí que l’any vinent pot molt ben ser que l’espectacle no tingui res a veure amb el d’aquest any o, en tot cas, tingui una evolució molt marcada. L’espectacle durarà 60 minuts i hi haurà “diferents números acrobàtics” a banda de la marcada aportació musical. El DJ serà el dinamitzador i l’enllaç entre el públic i la resta d’artistes. I la música com a fil conductor. “És tendència”, ha insistit el màxim responsable de l’agència pública de promoció turística.

Enric Torres ha explicat que la facturació derivada de la venda d’entrades i recursos adjacents ha estat a prop de tres milions d’euros. I que “el retorn per a l’economia del país és d’uns 21 milions d’euros”. En aquest sentit, Budzaku ha reconegut que aquesta xifra pot no generar consensos. Més encara, genera certa incredulitat. “Hi ha opinions que diuen que no és veritat”, ha afirmat el director general d’Andorra Turisme, que ha deixat clar que tot plegat és una dada estadística, matemàtica. Que surt de demanar la despesa mitjana que fan al país aquelles persones que asseguren que hi han vingut, al juliol, atrets per l’espectacle del Cirque.