Torres es marca el repte de tenir en vigor la nova llei de turisme a finals de la tardor

El text, que tindrà com a pilars bàsics l’aposta per la sostenibilitat, la digitalització, l’esforç a nivell de formació i la governança, s’ha treballat aquesta setmana amb els actors públics i privats del sector i amb els experts de l’ONU i es vol tenir enllestit durant la primavera per tramitar-lo al Consell

El ministre i els experts de l'ONU s'han reunit aquest dijous amb representants del comú d'Encamp.
El ministre i els experts de l'ONU s'han reunit aquest dijous amb representants del comú d'Encamp. G.P.

Govern confia tramitar la nova llei del Turisme a finals de primavera i que aquesta es pugui aprovar al llarg del segons semestre de l’any per entrar en vigor abans de finals d’any. Així ho ha apuntat el ministre, Jordi Torres, que aquests dies participa en una sèrie de reunions -fins a 27- amb diferents actors, tant públics com privats, del sector i amb la col·laboració d’ONU Turisme. Aquest treball ha de servir per ultimar el text, que tindrà quatre pilars bàsics: sostenibilitat, aposta per la formació, digitalització i governança. També es nega que així de ser una legislació “restrictiva” però sí que tindrà en compte la necessitat de reduir l’impacte que l’activitat té sobre el país.

Al llarg d’aquesta setmana, el ministeri està mantenint trobades amb actors del sector amb l’objectiu que els experts d’ONU Turisme recullin informació que ha de servir per tenir a punt l’esborrany del text. Una llei que, ha apuntat un d’ells, l’especialista en dret Javier Melgosa, ha de convertir-se en “un marc general” que “no espatlli el que hi ha” però que sí que suposi “un incentiu de cara al futur”. Quatre són els pilars que tindrà, segons ha explicat ell mateix i Torres. El primer, la sostenibilitat.

L’objectiu del text, ha indicat Torres, és un “buscar un turisme sostenibilitat, competitiu i equilibrat” però no es planteja una llei “restrictiva” tot i que podria posar algun límit en funció del resultat de l’estudi de càrrega

Es vol “créixer en qualitat, no en quantitat” tot i que, també ho ha volgut apuntar el ministre, la intenció no és pas que sigui una legislació “restrictiva” però sí que aposti per “un turisme sostenible”. En aquest sentit, ha apuntat que la voluntat no és pas “posar límits”, però sí que ha admès que caldrà seguir el que marqui l’estudi de càrrega que ja està enllestit. I si aquest marca que seria convenient, llavors es valorarà aplicar-lo. Tot en el marc d’un objectiu clar: “buscar un turisme sostenible, competitiu i equilibrat”.

En aquest sentit, el ministre ha insistit que el desig és “créixer en qualitat, però no pas en quantitat”. I, per tant, apostar pels visitants “prèmium”. Un altre repte és la desestacionalització. En aquest punt, ha recordat que “hi ha èpoques de l’any, com ara, molt fortes i altres no tant” i, per tant, aquest pot ser un camí per “no superar la capacitat de càrrega del país”.

En aquest punt, ha insistit que “no serem restrictius”, però sí que s’aportarà amb fermesa “per buscar un turista de més poder adquisitiu. I, en això, un altre pilar serà la formació. Es té clar que per guanyar la qualitat cal donar el millor servei possible. Per això, aquest serà “un capítol essencial per a nosaltres”, segons Torres. Les mesures previstes, però, no les ha volgut desgranar, però sí que ha insistit que “volem fer molts esforços en aquest àmbit”. També es vol apostar de forma decidida per la digitalització i per una bona governança de tot el sector.

Pel que fa als terminis, la intenció és treballar intensament al llarg de les setmanes vinents per tenir un esborrany durant la primavera que es pugui compartir amb tot el sector abans de configurar-lo definitivament com a projecte de llei. Es voldria tramitar a finals de primavera al Consell General. A partir d’aquí, els tempos ja dependrien dels grups parlamentaris, però Torres no ha amagat que el seu desig seria que es pogués aprovar durant la tardor i, per tant, estar ja en vigor durant la propera temporada d’hivern.

Des d’ONU Turisme, la cap sénior de projectes, Verónica Pinilla, ha destacat la importància de les trobades mantingudes aquests dies -fins a 27 amb gairebé 90 persones del sector- per poder “copsar quina és la realitat del país” i plasmar-ho, posteriorment a la llei. L’experta ha posat en relleu que Andorra té moltíssimes possibilitats en aquest àmbit turístic. “És un país únic, amb una bellesa extraordinària i una gran qualitat humana”, ha destacat. Per la seva banda, José Carlos Ferrer, expert en sostenibilitat, ha destacat que aquesta no només s’ha de limitar a l’àmbit mediambiental, sinó que també ha d’abastar d’altres com l’econòmic o el social. “L’objectiu de la llei ha de ser millorar, transformar i modular la proposta per reduir-ne els impactes negatius”, ha afirmat.

Etiquetes

Comentaris (6)

Trending