Defensa a capa i espasa de la continuïtat del Cirque du Soleil, que enguany costa 3 milions

El ministre i el gerent d’Andorra Turisme defensen l’impacte econòmic de l’espectacle -137 euros de despesa mitjana per dia per part dels assistents el 2023- en la presentació de ‘Sublim’, la nova edició que tindrà lloc entre el 6 de juliol i el 4 d’agost amb 22 sessions

Un moment de la presentació de l'espectacle 'Sublim'.
Un moment de la presentació de l'espectacle 'Sublim'.

El Cirque du Soleil havia de continuar tant sí com no. Així ho han defensat el ministre de Turisme, Jordi Torres, i el gerent d’Andorra Turisme, Betim Budzaku, durant la presentació del nou espectacle que la companyia canadenca oferirà entre el 6 de juliol i el 4 d’agost, sota el títol de ‘Sublim’. Tots dos han defensat l’impacte econòmic que suposa la iniciativa, tot destacant que la despesa mitjana dels assistents va pujar l’any passat a 137 euros per dia. I això, han remarcat, només seria possible mantenir-lo amb un nou acord que incrementa el que es paga al grup artístic: fins a tres milions d’euros.

“Seria difícilment substituïble”, ha assegurat Torres, remarcant “les dades extraordinàries” assolides en l’edició de l’any passat. Per això, ha defensat que “havíem de fer els esforços màxims per renovar el contracte”. Una afirmació que Budzaku ha volgut sustentar amb dades. Així, els més de 77.000 assistents de l’edició del 2023, ‘Festa’, van tenir una despesa mitjana al país de 137 euros per dia.

A banda, segons les enquestes formulades, el 73% espectadors van venir expressament al Principat per veure l’espectacle. “Aquesta xifra seria difícil de mantenir si no fos el Cirque du Soleil”, ha defensat el gerent d’Andorra Turisme. Una altra xifra que ha posat sobre la taula és el fet que “un 85,5% de la gent assegura que tornarà a venir si es celebra novament.

“Podem trobar altres alternatives. Hi treballem, però, ara per ara, tenim aquest espectacle que compleix amb el que marquem i ho fa amb nota alta. Al final, assoleix pernoctacions que és el que importa”, ha destacat Torres

Per tant, s’entén que el contracte amb la companyia canadenca és indispensable per activar el mes de juliol turísticament parlant. I, per això, s’ha fet l’esforç econòmic. Es preveu que el cost final -el que suposa l’organització de l’espectacle descomptant els ingressos, especialment els de la venda d’entrades, creixerà un 10%. L’any passat va quedar-se en 2,5 milions. Una part important d’aquesta pujada, lògicament, se l’emporta el contracte amb Cirque du Soleil, 400.000 euros més en comparació a les anteriors edicions fins a uns 3 milions enguany. “Ens trobem més que còmodes per continuar amb aquesta línia”, ha argumentat Budzaku, tot assegurant que “tenim un bon espectacle”.

La nova edició del Cirque du Soleil a Andorra tindrà lloc entre el 6 de juliol al 4 d’agost, novament amb la carpa instal·lada a l’aparcament de Prada Casadet. En tota, seran 22 sessions amb 3.500 espectadors d’aforament. Així doncs, un màxim de 77.000 persones podran veure ‘Sublim’, una representació que agafa com a eix vertebrador la història d’un dissenyador de moda que està a punt de tancar el seu taller. Seran els seus maniquins els qui protagonitzaran els diferents números del show. En aquest sentit, Torres ha destacat que l’argument “entronca amb la tradició comercial del nostre territori”.

Les entrades ja fa uns dies que s’han posat a disposició dels hotels del país perquè inicien la comercialització. Tindran un preu de 23 i 25 euros per a les sessions en dia feiner i de 28 i 31 els caps de setmana. La venda general no es començarà a fer fins al 20 de maig.

El contracte amb la companyia canadenca s’ha signat per quatre anys, però la voluntat és, com ha avançat Budzaku, anar decidint al final de cada edició si s’allarga un estiu més. Sempre seguint uns criteris objectius que, en cas de no complir-se, permetrien trencar la relació. Entre aquests, la valoració que faci el públic de l’espectacle (8,8 va obtenir ‘Festa’) i, sobretot, l’ocupació. És a dir, el nombre d’espectadors. Ara bé, tant per les declaracions del gerent d’Andorra Turisme com per les del ministre, queda clar que molt ha de canviar la cosa perquè això succeeixi. Que, per ara, l’idil·li amb els canadencs és més que sòlid.

“Podem trobar altres alternatives. Hi treballem, però, ara per ara, tenim aquest espectacle que compleix amb el que marquem i ho fa amb nota alta. Al final, assoleix pernoctacions que és el que importa”, ha destacat Torres, que també ha tret pit posant en relleu que “a altres llocs les entrades arriben a costar 100 euros; nosaltres tenim un molt bon show a un preu únic”. Per la seva banda, Budzaku ha afegit un altre element clau en aquesta aposta de continuar amb el Cirque du Soleil: el fet que la companyia s’adapta a la perfecció a les característiques de l’espai del qual es disposa.

“Amb la situació actual, amb l’envelat que tenim, no hi ha una altra alternativa”, ha afirmat. És a dir, qualsevol altra opció requeriria tenir el que, ara mateix, no existeix: un recinte multifuncional. “Ens facilitaria la vida a nosaltres i a Andorra com a destí turístic”, ha defensat el gerent de la societat pública, tot qualificant aquesta infraestructura com a “una necessitat d’un país que rep 9,4 milions de visitants”.

Comentaris (23)

Trending