El sector turístic insta Govern a negociar amb Catalunya alternatives que permetin venir turistes

Des de les diferents patronals s’alerta que, si es confirma que el tancament perimetral, s’allarga fins al gener, molts negocis quedarien en situació crítica i al límit de la supervivència

Imatge recent de l'avinguda Meritxell. Altaveu

Els empresaris del sector turístic han rebut com una gerra d’aigua freda el pla de desescalada elaborat pel govern català i que el Procicat haurà de validar el dijous. Les diferents patronals alerten que, en cas de confirmar-se que el tancament perimetral s’allarga fins a mitjans de gener, molts negocis quedarien en una situació crítica. Per això, reclamen a Govern que es negociï amb la Generalitat alternatives que puguin permetre l’arribada de visitants al Principat.

“L’empresariat ja tenia clar que novembre era un mes perdut i que, fins i tot, hi havia seriosos dubtes amb la Puríssima, però ara ens trobem amb aquest escenari”, ha indicat, tot recordant que “gran part de la facturació de molts negocis es fa entre Puríssima i Reis”. De fet, alerta que “la situació serà molt complicada per a Andorra, però també per a les persones que viuen a les comarques veïnes que en part depenen de la nostra economia”.

Per això, des de la CAEA “demanem que el Govern intensifiqui els esforços diplomàtics” amb la Generalitat per “intentar fer entendre quina és la nostra realitat, que tenim aquesta dependència per la nostra situació geogràfica i que estem fent bé la feina de prevenció”. Andreu recorda que “s’ha aplanat la corba,s’ha baixat la xifra de contagis i segur que al desembre estarem notablement millor que ara”. Per tant, “han de fer entendre que venir a Andorra per un turista català, si tothom segueix les normes, no suposa un risc ni pels ciutadans andorrans ni pel visitant”. En definitiva, conclou, explicar que “Andorra és una destinació raonablement segura per qui ens vulgui visitar”.

Catalunya preveu mantenir el tancament perimetral (i la prohibició de pujar a Andorra) fins al gener

De forma similar s’expressa la presidenta d’Eix Comercial, Sònia Yebra. “Ara mateix, pinta tot molt malament”, lamenta. Per això, al seu entendre “toca intentar fer gestions via ministeri d’Exteriors per veure si el tema perimetral es pot salvar”. Avisa que, si això no succeeix, “serà gairebé un escac i mat al sector turístic”. I és que, remarca, “perdre el Nadal seria un cop fortíssim que se sumaria a tot el que acumulem al llarg de l’any i ens posaria a molts negocis al límit de la supervivència”.

Des d’Autèntics Hotel d’Andorra, la seva presidenta, Cristina Canut també considera que necessari que “Govern iniciï algun tipus de conversa”. Així, explica que “volem confiar que es faran els moviments necessaris per intentar que puguin venir turistes”. També té clar que, si això no és possible, “seria molt dur per a tothom”.

Per la seva banda, el director de la Unió Hotelera, Jordi Pujol, avisa que l’anunci “no és positiu” i que “la situació és preocupant”, tot recordant que “a França també es parla de tancament fins al gener”. Davant uns “imputs que no són esperançadors”, indica, toca “veure com evoluciona tot els pròxims dies”. Per ara, només els queda “la resignació i la preocupació”, tot confiant que “hagin estat contundents amb el missatge ara però després el relaxin una mica”.

Reunió d’urgència de Govern

La filtració del pla de desescalada de la Generalitat ha provocat molta inquietud al país, i no només en el món empresarial. De fet, el Govern ha convocat d’urgència una reunió d’urgència per analitzar la situació i valorar com s’afronta, conscients que, si es confirma, el cop cap a l’economia andorrana pot ser brutal.

Etiquetes: