La informació facilitada aquest dijous des del departament d’Estadística era clara. Del 2020 al 2021, els llits destinats a ús turístic vinculats a apartaments havien sofert una caiguda important: 1.657 menys. Una davallada que, segons s’assegura des de l’Associació d’Empreses d’Apartaments Turístics (AEAT) no provenen de caps dels seus associats.
En canvi, es pensa que es deu més a propietaris particulars. “Potser hi ha gent que, quan va veure que no hi hauria temporada d’hivern [per les restriccions adoptades als països de l’entorn per frenar la pandèmia], van decidir transformar-los d’HUTs en llocs residencials”, ha apuntat el president de l’entitat, Àlex Ruiz.
I és que, recorda, hi ha qui “tenia apartaments però feia mesos que no rebien cap ingrés”. I, a més, llavors “no estàvem beneficiats per les lleis òmnibus”. Ruiz apunta que “les reserves que es tenien s’havien esgotat i, al final, es va preferir treure a lloguer residencial per assegurar uns ingressos que els permetessin afrontar les despeses que tenien; la gent té un calaix, però tard o d’hora es buida”.
Aquesta modificació d’ús, a més, no seria pas a curt termini. Al contrari, aquests pisos, si és que ho fan, trigaran a tornar al mercat turístic. “Si fas un lloguer són mínim cinc anys”, recorda el president de l’AEAT, tot posant en relleu que “no són els mateixos ingressos que com a apartament però et permeten pagar despeses”.