El sector hoteler s’agafa aquest cap de setmana com a prova pilot per saber com pot anar l’estiu

La Unió Hotelera té “bones sensacions” tot i no poder-se comparar les dades amb un any normal i aquest dissabte i diumenge els seus establiments posen a disposició dels clients unes 1.400 habitacions

Visitants passejant pel centre del país.

El sector hoteler s’agafa aquest cap de setmana, amb “bones sensacions”, com una mena de prova pilot de com pot anar l’estiu. Enguany, i després de la crisi del coronavirus, les empreses hoteleres calculen que si no hi ha ensurts, la temporada alta estiuenca hauria d’anar del 15 de juliol al 15 de setembre. Evidentment, “no es pot comparar amb un any normal” però sí que “s’ha donat una sorpresa agradable” amb l’ocupació del passat cap de setmana i les previsions per aquest.

Dels associats a la Unió Hotelera (UH), entre el 60 i el 70% dels establiments que estan oberts habitualment tot l’any, ja ho estaran aquest cap de setmana. La resta, explica el director de la patronal, Jordi Pujol, són hotels de cadenes que treballen en una mateixa parròquia i que de forma prudent, ara per ara, estan concentrant totes les reserves en un sol dispositiu o dos com a molt. Amb tot, aquest cap de setmana estan disponibles 1.400 habitacions de les quals un 48% de mitjana global al país estarien ja reservades. Encamp és la parròquia que més ocupació preveu.

A Sant Julià, on menys reserves hi ha. De fet, en aquesta parròquia els hotels ‘viuen’ dels autobusos espanyols i, ara per ara, el rendiment que se n’espera és tan baix que molts dels establiments hotelers ja no pensen obrir fins a l’agost o fins i tot més enllà. “Hi ha molts hotels que no ho veuen clar, encara”, ha remarcat Pujol, que ha afirmat que a nivell general les dades per aquest cap de setmana “no són per a estar contents” però vistes les previsions sí que “la sensació és bona”.

      
 
 

Tot i que les dades s’han d’agafar amb pinces, si es té en compte que el cap de setmana passat els 12 hotels que havien d’obrir preveien una ocupació del 24% que al final es va transformar en un 56%, s’espera que aquest 3 i 4 de juliol l’efecte última hora torni a ser decisiu. Hi haurà una quarantena d’hotels adherits a l’UHA en marxa, amb una ocupació prevista del 48% quan es preveia inicialment que durant aquests dies l’ocupació oscil·laria entre el 27 i el 37%.

 

Per tant, les dades són esperançadores. Hi ha raons per a l’optimisme però sense llançar les campanes al vol. Tot plegat, segons Pujol, és degut “a la feina que s’ha fet” de manera global. Des de les institucions amb la gestió sanitària, manté la patronal, fins al conjunt dels empresaris vetllant per mantenir el producte en la millor de les condicions possibles. Ara, aquest cap de setmana es pren com una referència, un termòmetre del que pot venir.