El sector dels apartaments veu insuficient l’opció de recuperar la llicència turística en un any

Govern preveu incloure en la llei que, si un cop perduda l’autorització, l’Institut de l’Habitatge no troba en dotze mesos un llogater pel pis, aquest pugui tornar a posar-se al mercat per a visitants; els empresaris adverteixen que serà difícil arrendar els situats a parròquies altes

Alguns dels apartaments turístics al Pas de la Casa.

“Almenys, és alguna cosa”. Així valora el sector dels apartaments turístics el canvi que, amb relació a la idea inicial, acabarà introduint Govern a la futura llei pel creixement sostenible i pel dret a l’habitatge. El ministre de Turisme, Jordi Torres, ja els ha traslladat la intenció: que aquells immobles que perdin la llicència estiguin un any sota gestió de l’Institut de l’Habitatge i si en aquest temps no es lloguen, retornarien al propietari i recuperarien l’autorització per ser pis turístic. Una solució que, però, no acaba de satisfer del tot ja que, alerten, pot suposar que algunes empreses es quedin tot aquests mesos sense activitat.  

No es pot negar que des de l’anunci de la futura llei un dels àmbits que havia expressat més preocupació era el de les empreses que gestionen apartaments, davant la voluntat que aquells que no estiguessin agrupats en un mateix bloc perdrien la llicència un cop passats tres anys. La idea és que, llavors, passessin a mercat residencial. Per al sector, això suposava un cop duríssim. Durant setmanes han traslladat aquesta sensació a Govern, sense gaire èxit.

De les peticions que s’havien fet -com ara que la mesura no afectés les zones més properes a les estacions-, no s’ha acceptat cap. En canvi, segons els ha traslladat el ministre, sí que s’inclouria una acció que donaria un cert aire. Les llicències caducarien igualment un cop passats tres anys de l’entrada en vigor de la llei, sí; però no necessàriament es perdrien per sempre. Així, per a cada apartament es donaria un termini d’un any durant el qual l’Institut de l’Habitatge intentarà posar l’immoble a lloguer. Si no ho aconsegueix, si al cap d’aquest temps, el pis segueix sense arrendar, retornaria al propietari i recuperaria la llicència.

Per al president de l’Associació d’Empreses d’Allotjaments Turístics (AEAT), Àlex Ruiz, la mesura és un avenç petit amb comparació amb l’escenari inicial. “Com a mínim és alguna cosa”, apunta. Ara bé, deixa clar que segueix sense estar d’acord amb ela idea global. “Crec que Govern sap perfectament que aquells apartaments que estan a parròquies altes no es llogaran”, remarca.

I això, avisa, igualment suposarà un perjudici per als negocis. Alguns, fins i tot, quedarien amb la viabilitat seriosament compromesa. “Un any és igualment una mala passada; hi ha casos en els quals es perdran totes les llicències i, llavors, què fas? Tanques tot aquest temps?”, es demana Ruiz. També afectarà altres empreses que “si perden només alguns, podran seguir treballant”, però lògicament amb menys ingressos.

El sector, per tant, no amaga que, tot i ser una petita millora, és insuficient. Consideren que la llei els impactarà de forma molt dura i, sobretot, tenen seriosos dubtes que realment permeti fer aflorar pisos al mercat de lloguer.