Els propietaris d’allotjaments turístics asseguren que no en cediran cap a l’Institut de l’Habitatge

El president de l’AEAT, Àlex Ruiz, reconeix que els que perdin la llicència no la recuperaran i deixa clar que cap el vol posar a un preu de 7,5 euros el metre quadrat, sinó que el posarà al mercat de lloguer lliure

Una reunió anterior de l'Associació d'Empreses d'Allotjaments Turístics. Albert Sanjuan

La llei òmnibus tindrà una afectació directa en els apartaments turístics, sobretot en aquells en què a l’edifici hagi menys d’un 30% perquè perdran la llicència al cap de tres anys d’entrada en vigor. L’objectiu és fer aflorar més pisos al mercat de lloguer a preu assequible. En aquest sentit, el president de l’Associació d’Empreses d’Allotjaments Turístics, Àlex Ruiz, ha manifestat que la majoria d’afectats no els cedirà a l’Institut de l’Habitatge a un preu de 7,5 euros el metre quadrat, sinó que els llogaran pel seu compte “per cobrir les necessitats”.

Els empresaris han mantingut trobades amb els grups parlamentaris per tal que puguin incloure les seves demandes en les esmenes. Ruiz no les ha volgut avançar, però sí que ha demanat que depenent de quan entri en vigor el text legislatiu i s’activi el compte enrere per aquells que hagin de perdre la llicència “se’ls deixi acabar la temporada d’hivern per poder-los acabar d’explotar”.

Una de les qüestions que ha volgut deixar clara és que els afectats, és a dir, els que estiguin en edificis on n’hi hagi menys d’un 30%, “no n’hi haurà cap que el cedeixi a l’Institut Nacional de l’Habitatge per llogar-lo a un preu de 7,5 euros el metre quadrat”. És en aquest cas que si durant mig any no es lloga es podria recuperar la llicència. Reconeix que aquesta no la recuperaran i per això es preferirà posar-lo al mercat lliure i establir ells mateixos el preu. “Si jo tinc una quota hipotecària de 1.500 euros no el posaré per sota d’aquest valor perquè he de cobrir les necessitats”, exposa.

Àlex Ruiz ha volgut recordar que els apartaments que hi ha a la vall central no tots són 100% turístics perquè “n’hi ha que donen servei a esportistes o a gent que ve a fer algunes formacions i no volen anar a un hotel”. Així mateix, recorda que hi ha alguns immobles al Pas de la Casa, els propietaris dels quals hi van passar entre 10 i 40 dies i que la resta de l’any els deixen a l’AEAT perquè els hi gestionin. “Aquests apartaments mai a la vida podran sortir a lloguer residencial, diu”. Insisteix que els que es troben a parròquies altes serà complicat que la gent vulgui anar-hi a viure perquè no tenen serveis a prop.